wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Produkty zbożowe
Autor Wiadomość
Lenka 
weganka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-03-05, 19:35   Produkty zbożowe

Mam kilka pytan odnosnie produktow zbozowych, nie wiedzialam gdzie umiescic ten temat ;)
1. Czy ktos jadł moze kiedys platki zbozowe Filigranki Active( firmy Granex)? Dawniej je jadałam, potem na diecie na candide przestałam (jest w nich cukier). Co myslicie o tych platkach? Podam sklad :zyto (30%), mieszanka owocowa (20% - rodzynki, ananas), płatki owsiane (8%) pszenica (15%),kasza jeczmienna(8%) otreby pszenne, cukier, slonecznik, maka z amarantusa, sól. Dodam, ze zboza sa zmielone i są w formie granulek, a owoce suszone są dodatkowo.
2. Znacie przepisy na buleczki wielozbozowe, bez drozdzy i bialej maki? Najlepiej tez bez cukru. Jakie dawac proporcje mąk, wody, etc?
3. Swego czasu kupowałam pyszny (i dosc drogi) chlebek ze sliwką. Byl on zaufanej firmy, swiezy, bez drozdzy, metoda fermentacji wielofazowej cookolwiek to znaczy. Do tego sliwka kalifornijska i miod. Teraz jednak jest tam miod sztuczny i jakos mnie odrzuca. Co mozecie napsiac o takiem, sztycznym miodzie? Jadacie taki? A moze macie przepi na taki chlebek?
Będę bardzo wdzieczna za odpowiedz ;)
pozdrawiam

Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-03-05, 23:16   

Przesunęłam temat do rozmów ogólnych (mój pierwszy moderatorski ruch :mrgreen: )

Lenka 
weganka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-03-06, 15:51   

A i tak nikt nie odpisał :(
Czekam dalej.... ;)

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-03-06, 18:49   

Pewnie dlatego, że w innych działach są tematy o candida i różne przepisy.
Sorki Twój temat jest mało precyzyjny i powiem, że przypadkowo zerknęłam. Jednak jak zerknęłam to:
-nie wiem czy leczysz się sama i tylko dietą, czy prowadzi Cię lekarz - a jeśli tak pewnie też dostałaś zalecenia dietowe.
- przy leczeniu ważna jest eliminacja cukru, drożdży, nabiału, przetworzonej żywności, słodkich owoców a często i glutenu - w wymienianych produktach np płatki masz cukier
-bułek nie piekłam ale popełniałam chleby na zakwasie (zakwasy bezglutenowe, przepisy na zakwasy, chleby i różne inne wypieki w dziale kuchnia)
-miodu naturalnego a tym bardziej sztucznego nie jada się przy candida.

może poczytaj:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=226&start=0

Odpowiedz do tematu