wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zuza na studiach!
Autor Wiadomość
Zuzu 

Pomogła: 1 raz
  Wysłany: 2009-07-14, 12:57   Zuza na studiach!

No ja wiem, że dziś Darii nie przebiję ( :mrgreen: ) z moimi newsami, aleeee...

dostałam się na polonistykę literaturoznawczo- językoznawczą na UW,
Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne na UMK
oraz historię sztuki na UŚ.

ktoś może studiował na tych Uniwerkach albo na takich kierunkach i ma jakieś wrażenia zeń związane? Bardzo by mi to pomogło w wyborze... ;-)

krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Wysłany: 2009-07-14, 15:12   

Zuzu, gratulacje :-)

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2009-07-14, 15:18   

gratuluję, i dobrych wyborów życzę :D

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2009-07-14, 15:39   

Idź na UW, tam mają język migowy! :mrgreen:

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2009-07-14, 15:41   

Zuzu gratulacje - zdolniacha z Ciebie....szczerze - to sama nie wiedziałabym co wybrać...ja mam sentyment do UŚ ;-) ale nie wiem czy aż taki żeby polecać :mryellow:

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-14, 17:18   

Aż tak źle na tym UŚu? :mrgreen:

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2009-07-14, 17:34   

Zuzu napisał/a:
Aż tak źle na tym UŚu? :mrgreen:
no nie aż tak :mryellow:

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-14, 18:12   

a mogę podpytać dlaczego nie jest na tyle fajnie, żeby polecać? Jeśli się tam wybiorę i tak poznam smutną prawdę... :-P :mrgreen:

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2009-07-14, 18:47   

Gratulacje :-)
Ja bym poszła na UW, ale tylko dlatego, że kiedy studiowałam, to większość dobrych naszych wykładowców albo właśnie się przenosiła na UW albo pracowała tu i tam, albo już od jakiegoś czasu była wyłącznie na UW i SWPS. Ale ja studiowałam psychologię, nie wiem jak to na innych kierunkach.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2009-07-14, 19:27   

UMK odradzam z własnego doświadczenia ;-)

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-14, 19:58   

Jak byłam w Toruniu na rozmowie kwalifikacyjnej, to rzucił mi się w oczy bardzo olewczy stosunek studentów do studiów, straszny bajzel na uczelni i kompletny brak organizacji. Mogę liczyć na więcej informacji? ;-)

k.leee 

Wysłany: 2009-07-14, 23:01   

Gratki Zuza! A plany zajęć przejrzałaś?
Ja studiowałem na UW tyle, że na Pedagogice i nie mogę narzekać. były oczywiście ciekawe zajęcia (np fakultet z seksuologii czy jakoś tak) , były też tak nudne, że nie pamiętam nawet nazw. Zależy czego oczekujesz od studiów. W W-wie na pewno jest najwięcej ciekawych imprez, koncertów ale jest też drogo, głośno i ciasno. ( z całym szacunkiem dla WD W-wy)
Toruń jak dla mnie to miasto z klimatem ale ciężko mi coś powiedzieć o samym UMK.

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-14, 23:35   

Dziękuję :-D . Planami się aktualnie zajmuję. Za Warszawą nigdy nie przepadałam, ale tu chyba największe możliwości. Zresztą... nie wiem,jak ja się tam odnajdę. Dziewczynka z Prowincji w Wielkim Mieście :-P . W Toruniu zakochałam się o pierwszego wejrzenia...w UMK już niestety mniej, więc raczej odpada. Cenię ciszę, spokój i urokliwe miejsca,a tych jest tam pod dostatkiem. A od studiów oczekuję przede wszystkim ludzi nastawionych na zdobywanie wiedzy i kadry chętnej do dzielenia się nią ;-) . Ja taki mało imprezowy typ jestem, choć czasem lubię się pobawić. Ale raczej w kierunku salsoteki, niż dyskotek, czy prywatek.

Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-07-15, 11:49   

Gratuluję i ja ;-) No i oczywiście powodzenia na studiach :-)

loika 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-07-15, 12:33   

Zuzu, gratulacje!

Na UMK byłam na wydziale humanistycznym, więc znam wielu MISH'owców. Ludzie na roku, ze względu na specyfikę studiów międzywydziałowych, byli mocno rozproszeni po różnych instytutach, a jednak pozostawali zżyci. Cenną rzeczą na UMK (przynajmniej na wydziale hum.) było przyjazne podejście do studenta, prowadzący byli zasadniczo zaangażowani i pomocni, choć oczywiście zdarzały się wyjątki. No i urokliwy Toruń, też jest plusem.

Zuzu napisał/a:
ak byłam w Toruniu na rozmowie kwalifikacyjnej, to rzucił mi się w oczy bardzo olewczy stosunek studentów do studiów, straszny bajzel na uczelni i kompletny brak organizacji.

No cóż, niefrasobliwy stosunek studentów do studiów jest dość powszechny. Studiowałam na UJ, UMK i UW i wszędzie częste było notoryczne nieczytanie tekstów, prześlizgiwanie się z roku na rok. Ja zresztą też nie przykładałam się do wszystkich kursów. A jeżeli chodzi o bajzel na uczelni, to UMK wypada zdecydowanie lepiej niż UW.

UW również dobrze wspominam. Są tam świetni wykładowcy, uczelnia cieszy się prestiżem. Minusem może być fakt, że uczelnia jest duża i jest wielu studentów, i w związku z tym trudno o indywidualne podejście do studenta, na UMK było pod tym względem lepiej. No i Warszawa.. ja ją źle znosiłam, choć trzeba przyznać, że ma niekwestionowane atuty.

Szczerze mówiąc sama nie wiem co bym wybrała.. Powodzenia!

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-15, 18:24   

Dzięki... ale dalej nie wiem,co wybrać :-P . No cóż, mam czas do piątku.

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-15, 19:17   

Nie mam porównania, ale UMK jest niezły. Studiowałam na Wydziale Nauk Ekonomicznych, więc o humanistycznych kierunkach niewiele mogę powiedzieć. Studenci jak wszędzie, wykładowcy również, czyli zdarzają się cudowni i wredni :mryellow: O życiu studenckim w ogóle się nie wypowiem bo robiłam studia zaoczne :-P Może przeanalizuj po jakiej z tych uczelni najłatwiej będzie ci znaleźć zatrudnienie.
Ostatnio zmieniony przez lilias 2009-07-15, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  

arahja 

Wysłany: 2009-07-15, 19:18   

No nikt tu za Ciebie nie zdecyduje ;)
Ja bym chyba w Warszawie zwariowala, ale to nie zmienia faktu, że mają swietnego językoznawcę, prof. Świdzińskiego, mają lektoraty migowego - każdemu polecam, dużo się dzieje. No i jestem skrzywiona, bo samam filolożką.
Toruń - prześwietny klimat, ale uczelnia stoi gdzieś poza czołówką. Ma w dodatku brzydki rektorat i bibliotekę :P A tak serio, słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii. Musisz pamiętać, że MISH-e w całej Polsce są czymś nowym, nie całkiem działającym, bodaj w Krakowie ten plan jest jakoś rozsądnie złożony - u mnie, we Wrocławiu, MISH jest niedopracowany.

O UŚ nie wiem nic.

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-15, 19:23   

arahja napisał/a:
...słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii...

Potwierdzam, że prof.R.Wiśniewski świetny, inteligentny, o zabójczej pamięci wzrokowej :mryellow: :mryellow: , ale to taki mały wtręt z mojej strony :-D

A tak w ogóle duże gratulacje, mało znam osób z taką możliwością wyboru :mryellow:

loika 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-07-15, 19:37   

lilias napisał/a:
arahja napisał/a:
...słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii...

Potwierdzam, że prof.R.Wiśniewski świetny, inteligentny, o zabójczej pamięci wzrokowej :mryellow: :mryellow: , ale to taki mały wtręt z mojej strony :-D

No i świetny prof.Szahaj, z pewnością jeden z najlepszych w Polsce od filozofii kultury.
Ostatnio zmieniony przez loika 2009-07-16, 11:06, w całości zmieniany 1 raz  

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-15, 22:12   

Dzięki, ale jednak chyba "klęska urodzaju" nie jest lepsza od "klęski nieurodzaju" :-P . No niestety..ale dałabym naprawdę wiele,żeby ktoś wybrał za mnie :mrgreen: .

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2009-07-16, 06:55   

Weź też pod uwagę co po studiach, bo jeśli nie chcesz uczyć w szkole albo robić pokrewnych prac to w Warszawie łatwiej będzie ci się zaczepić zdobyć ciekawe doświadczenie, za to jak zaczniesz tu pracować to pewnie juz tu zostaniesz. :mrgreen:

Zuzu 

Wysłany: 2009-07-16, 09:21   

WYKLUCZONE! Ja owszem- studia mogę wytrzymać, ale życie na dłuższą metę tam to chyba nie dla mnie, nie wiem, czy wytrzymałabym funkcjonowanie w takim tempie. Ale chyba będzie Warszawa...

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2009-07-16, 18:54   

k.leee napisał/a:
Toruń jak dla mnie to miasto z klimatem

klimat ma tylko starówka - reszta to dno, 5 lat temu były tam tylko 2 linie tramwajowe! Kilka knajpek przy ratuszu, zero ciekawych imprez. Kto mógł uciekał na inne uczelnie korzystając z programu MOST. (studiowałam historię sztuki i kultury)

arahja 

Wysłany: 2009-07-16, 21:55   

Sporo wege aktywistów... z drugiej strony. Połaziłam po całym Toruniu i spokojnie mogłabym w nim zamieszkać 8-)

Odpowiedz do tematu