|
Zuza na studiach! |
| Autor |
Wiadomość |
Zuzu
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Kwi 2009 Posty: 93 Skąd: Warszawa-Bemowo
|
Wysłany: 2009-07-14, 12:57 Zuza na studiach!
|
|
|
No ja wiem, że dziś Darii nie przebiję ( ) z moimi newsami, aleeee...
dostałam się na polonistykę literaturoznawczo- językoznawczą na UW,
Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne na UMK
oraz historię sztuki na UŚ.
ktoś może studiował na tych Uniwerkach albo na takich kierunkach i ma jakieś wrażenia zeń związane? Bardzo by mi to pomogło w wyborze... |
|
|
|
 |
krop.pa
Pomogła: 54 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 1869 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2009-07-14, 15:12
|
|
|
Zuzu, gratulacje |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2009-07-14, 15:18
|
|
|
gratuluję, i dobrych wyborów życzę |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
arahja

Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2009-07-14, 15:39
|
|
|
Idź na UW, tam mają język migowy! |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2009-07-14, 15:41
|
|
|
Zuzu gratulacje - zdolniacha z Ciebie....szczerze - to sama nie wiedziałabym co wybrać...ja mam sentyment do UŚ ale nie wiem czy aż taki żeby polecać |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-14, 17:18
|
|
|
Aż tak źle na tym UŚu? |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2009-07-14, 17:34
|
|
|
| Zuzu napisał/a: | Aż tak źle na tym UŚu? | no nie aż tak |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-14, 18:12
|
|
|
a mogę podpytać dlaczego nie jest na tyle fajnie, żeby polecać? Jeśli się tam wybiorę i tak poznam smutną prawdę... |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2009-07-14, 18:47
|
|
|
Gratulacje
Ja bym poszła na UW, ale tylko dlatego, że kiedy studiowałam, to większość dobrych naszych wykładowców albo właśnie się przenosiła na UW albo pracowała tu i tam, albo już od jakiegoś czasu była wyłącznie na UW i SWPS. Ale ja studiowałam psychologię, nie wiem jak to na innych kierunkach. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-07-14, 19:27
|
|
|
UMK odradzam z własnego doświadczenia |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-14, 19:58
|
|
|
Jak byłam w Toruniu na rozmowie kwalifikacyjnej, to rzucił mi się w oczy bardzo olewczy stosunek studentów do studiów, straszny bajzel na uczelni i kompletny brak organizacji. Mogę liczyć na więcej informacji? |
|
|
|
 |
k.leee

|
Wysłany: 2009-07-14, 23:01
|
|
|
Gratki Zuza! A plany zajęć przejrzałaś?
Ja studiowałem na UW tyle, że na Pedagogice i nie mogę narzekać. były oczywiście ciekawe zajęcia (np fakultet z seksuologii czy jakoś tak) , były też tak nudne, że nie pamiętam nawet nazw. Zależy czego oczekujesz od studiów. W W-wie na pewno jest najwięcej ciekawych imprez, koncertów ale jest też drogo, głośno i ciasno. ( z całym szacunkiem dla WD W-wy)
Toruń jak dla mnie to miasto z klimatem ale ciężko mi coś powiedzieć o samym UMK. |
_________________ hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-14, 23:35
|
|
|
Dziękuję . Planami się aktualnie zajmuję. Za Warszawą nigdy nie przepadałam, ale tu chyba największe możliwości. Zresztą... nie wiem,jak ja się tam odnajdę. Dziewczynka z Prowincji w Wielkim Mieście . W Toruniu zakochałam się o pierwszego wejrzenia...w UMK już niestety mniej, więc raczej odpada. Cenię ciszę, spokój i urokliwe miejsca,a tych jest tam pod dostatkiem. A od studiów oczekuję przede wszystkim ludzi nastawionych na zdobywanie wiedzy i kadry chętnej do dzielenia się nią . Ja taki mało imprezowy typ jestem, choć czasem lubię się pobawić. Ale raczej w kierunku salsoteki, niż dyskotek, czy prywatek. |
|
|
|
 |
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-07-15, 11:49
|
|
|
Gratuluję i ja No i oczywiście powodzenia na studiach |
|
|
|
 |
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2009-07-15, 12:33
|
|
|
Zuzu, gratulacje!
Na UMK byłam na wydziale humanistycznym, więc znam wielu MISH'owców. Ludzie na roku, ze względu na specyfikę studiów międzywydziałowych, byli mocno rozproszeni po różnych instytutach, a jednak pozostawali zżyci. Cenną rzeczą na UMK (przynajmniej na wydziale hum.) było przyjazne podejście do studenta, prowadzący byli zasadniczo zaangażowani i pomocni, choć oczywiście zdarzały się wyjątki. No i urokliwy Toruń, też jest plusem.
| Zuzu napisał/a: | | ak byłam w Toruniu na rozmowie kwalifikacyjnej, to rzucił mi się w oczy bardzo olewczy stosunek studentów do studiów, straszny bajzel na uczelni i kompletny brak organizacji. |
No cóż, niefrasobliwy stosunek studentów do studiów jest dość powszechny. Studiowałam na UJ, UMK i UW i wszędzie częste było notoryczne nieczytanie tekstów, prześlizgiwanie się z roku na rok. Ja zresztą też nie przykładałam się do wszystkich kursów. A jeżeli chodzi o bajzel na uczelni, to UMK wypada zdecydowanie lepiej niż UW.
UW również dobrze wspominam. Są tam świetni wykładowcy, uczelnia cieszy się prestiżem. Minusem może być fakt, że uczelnia jest duża i jest wielu studentów, i w związku z tym trudno o indywidualne podejście do studenta, na UMK było pod tym względem lepiej. No i Warszawa.. ja ją źle znosiłam, choć trzeba przyznać, że ma niekwestionowane atuty.
Szczerze mówiąc sama nie wiem co bym wybrała.. Powodzenia! |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-15, 18:24
|
|
|
Dzięki... ale dalej nie wiem,co wybrać . No cóż, mam czas do piątku. |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-15, 19:17
|
|
|
Nie mam porównania, ale UMK jest niezły. Studiowałam na Wydziale Nauk Ekonomicznych, więc o humanistycznych kierunkach niewiele mogę powiedzieć. Studenci jak wszędzie, wykładowcy również, czyli zdarzają się cudowni i wredni O życiu studenckim w ogóle się nie wypowiem bo robiłam studia zaoczne Może przeanalizuj po jakiej z tych uczelni najłatwiej będzie ci znaleźć zatrudnienie. |
| Ostatnio zmieniony przez lilias 2009-07-15, 19:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
arahja

|
Wysłany: 2009-07-15, 19:18
|
|
|
No nikt tu za Ciebie nie zdecyduje
Ja bym chyba w Warszawie zwariowala, ale to nie zmienia faktu, że mają swietnego językoznawcę, prof. Świdzińskiego, mają lektoraty migowego - każdemu polecam, dużo się dzieje. No i jestem skrzywiona, bo samam filolożką.
Toruń - prześwietny klimat, ale uczelnia stoi gdzieś poza czołówką. Ma w dodatku brzydki rektorat i bibliotekę A tak serio, słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii. Musisz pamiętać, że MISH-e w całej Polsce są czymś nowym, nie całkiem działającym, bodaj w Krakowie ten plan jest jakoś rozsądnie złożony - u mnie, we Wrocławiu, MISH jest niedopracowany.
O UŚ nie wiem nic. |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-15, 19:23
|
|
|
| arahja napisał/a: | | ...słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii... |
Potwierdzam, że prof.R.Wiśniewski świetny, inteligentny, o zabójczej pamięci wzrokowej , ale to taki mały wtręt z mojej strony
A tak w ogóle duże gratulacje, mało znam osób z taką możliwością wyboru |
|
|
|
 |
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2009-07-15, 19:37
|
|
|
| lilias napisał/a: | | arahja napisał/a: | | ...słyszałam bardzo dobre opinie o tamtejszej filozofii... |
Potwierdzam, że prof.R.Wiśniewski świetny, inteligentny, o zabójczej pamięci wzrokowej , ale to taki mały wtręt z mojej strony |
No i świetny prof.Szahaj, z pewnością jeden z najlepszych w Polsce od filozofii kultury. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
| Ostatnio zmieniony przez loika 2009-07-16, 11:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-15, 22:12
|
|
|
Dzięki, ale jednak chyba "klęska urodzaju" nie jest lepsza od "klęski nieurodzaju" . No niestety..ale dałabym naprawdę wiele,żeby ktoś wybrał za mnie . |
|
|
|
 |
majaja
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2009-07-16, 06:55
|
|
|
Weź też pod uwagę co po studiach, bo jeśli nie chcesz uczyć w szkole albo robić pokrewnych prac to w Warszawie łatwiej będzie ci się zaczepić zdobyć ciekawe doświadczenie, za to jak zaczniesz tu pracować to pewnie juz tu zostaniesz. |
|
|
|
 |
Zuzu
|
Wysłany: 2009-07-16, 09:21
|
|
|
| WYKLUCZONE! Ja owszem- studia mogę wytrzymać, ale życie na dłuższą metę tam to chyba nie dla mnie, nie wiem, czy wytrzymałabym funkcjonowanie w takim tempie. Ale chyba będzie Warszawa... |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-07-16, 18:54
|
|
|
| k.leee napisał/a: | | Toruń jak dla mnie to miasto z klimatem |
klimat ma tylko starówka - reszta to dno, 5 lat temu były tam tylko 2 linie tramwajowe! Kilka knajpek przy ratuszu, zero ciekawych imprez. Kto mógł uciekał na inne uczelnie korzystając z programu MOST. (studiowałam historię sztuki i kultury) |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
arahja

|
Wysłany: 2009-07-16, 21:55
|
|
|
Sporo wege aktywistów... z drugiej strony. Połaziłam po całym Toruniu i spokojnie mogłabym w nim zamieszkać |
|
|
|
 |
|
|