wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Inwestycja w biznes
Autor Wiadomość
olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2009-10-23, 07:16   

" Spółdzielnia socjalna - pierwsza w Polsce forma prawna, którą ustawa (z dnia 27 kwietnia 2006 roku o spółdzielniach socjalnych) wprost określiła jako przedsiębiorstwo społeczne. Przedmiotem działalności spółdzielni socjalnej jest prowadzenie wspólnego przedsiębiorstwa w oparciu o osobistą pracę członków. Spółdzielnia socjalna działa na rzecz społecznej i zawodowej reintegracji jej członków.
Spółdzielnię socjalną mogą założyć: osoby bezrobotne, bezdomni realizujący indywidualny program wychodzenia z bezdomności, uzależnieni od alkoholu, po zakończeniu programu psychoterapii w zakładzie lecznictwa odwykowego, uzależnieni od narkotyków lub innych środków odurzających, po zakończeniu programu terapeutycznego w zakładzie opieki zdrowotnej, chorzy psychicznie, zwalniani z zakładów karnych, uchodźcy realizujący indywidualny program integracji, osoby niepełnosprawne.

Spółdzielnię socjalną może założyć co najmniej pięć osób (nie więcej jednak niż pięćdziesiąt) spełniających wymienione wyżej warunki."

stąd: hxxp://www.ekonomiaspoleczna.pl/x/435452
Pomysł nie jest zły, ale warunkiem musi być co najmniej tych 5 osób, najlepiej bezrobotnych. Księgowość dla spóldzielni socjalnych jest b. uproszczona i duży jest teraz boom na to, ale w Polsce ta forma dopiero raczkuje. Jakby co , można jeszcze tutaj spytac: hxxp://www.spoldzielnie.org/

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2009-10-23, 09:20   

swojego czasu UP promowały tą formę prawną działalności (i przestały) - trzeba bardzo dokładnie wczytać się w regulacje , zobowiązania no i sposoby rozliczania z fiskusem (!) podobno od syrtony księgowości i całej formalno-prawnej to niezła enigma.

Dochodzi jeszcze stowarzyszenie - wygodne wtedy gdy tylko od czasu do czasu chcemy mieć przejawy osobowość prawnej ;-)

i najważniejsza rzecz 1000zł na start to bardzo mikro przedsięwzięcie - startować po prostu na czarno i jak się poajwi problem z nadmiarem obrotów :-) wybrać sobie odpowiednią formę prawną i sprawę zalegalizować,
ryzyko problemów płynących z niezarejestrowania jest mniejsze niż koszty zarejestrowania w przypadku fiaska przedsięwzięcia.

ELA 
kwiat bzu

Wysłany: 2009-10-24, 13:43   ENIGMA PRZepisów

TO najgorsze chyba co moze spotkac i spotyka w POLsce młodych przedsiębiorców..och wiem cos o tym..to szczerze mówiąc mnie osobiście zniechęca..do prowadzenia działalnosci w POLSce..urzędnicy nie informują czesto należycie..siedzą , pierdzą w stołki i pija kawe..a jak przychodzi co do czego to sie okazuje ze musisz zapłacic karę bo cos tam..bo ani w urzedzie CIE nie poinformowali..ani księgowy nic nie powiedział..echh..taki przypadek spotkał chłopaka u którego pracowałam..

Salamandra*75 
Salamandra*75

Pomogła: 22 razy
  Wysłany: 2009-10-24, 21:58   

..ja chciałam przedszkole domowe ale nie mam za dużo kasy na wjazd a z unii może by dostał ale tez trzeba czekać.........
pzdr i moze wegemamy chcące cos robić spotkanko by jakies zorganizowaly?Co Wy na to miłe Panie?

topcia

Wysłany: 2009-10-24, 22:50   

Też się zastanawiam, gdzie by tu nie zarobić. I myślałąm o przedszkolu, ale takim zwykłym..... Teraz kolejki ogromne, bo większość została zamknięta przed bumem urodzeń. WIęc pewnie by wypaliło. NIe wiem jak to wygląda, jeśli prowadzi sie społeczne przedszkole-też są dofinansowania z urzędu miasta?

ELA 
kwiat bzu

Wysłany: 2009-10-26, 21:45   DZięki za info

DZięki za info o dotacjach z unii dla kobiet po urlopach wychowawczych..moze faktycznie skorzystam :-D ..co do sprzedawania na allegro to jest tam mnóstwo różnego towaru..tylko kupujących trochę mniej..ceny też są niezbyt wysokie..i mysle ze kiepsko tam można zarobic..bo jeszcze odchodzi prowizja dla allegro za sprzedaż..sprzedałam tam kilka ksiązek..ktore stały nieruszane na półkach..ale sprzedałam je za grosze..bo takie tam są ceny..

CO do spotkania wege mam to zapraszam do siebie na NAtolin jak już się rozpakuje po przeprowadzce..czyli od koniec listopada :mryellow: ELA

olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2009-10-30, 16:22   

jeszcze tu - porady prawne i doradztwo zawodowe dla mam z warszawy: hxxp://www.fundacjamama.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=732&Itemid=1

ELA 
kwiat bzu

Wysłany: 2009-10-31, 18:04   DOTACJE Z UNII

DOwiadywałam się o dotacje z UNII>..dodzwoniłam się do jakiegoś centrum info o DOTACJACH Z UNII A tam PAn poinformował mnie ze w tej chwili nie ma zadnego specjalnego programu dla mam..kobiet które chcą otworzyć własny biznes po urlopie wychowawczym itp. Powiedział ze w tej chwili jest program: np. WArszawa Stolicą Ambitnego BIznesu..i można składac wnioski bodajże do 20 listopada..ale jak zaakceptuja wniosek to jest 1 tura..szkolenia..a potem jak ktoś przejdzie do 2 tury to moze dostanie dotacje..powiedział ze w 1 turze naboru wniosków było ponad 1000..z tego oni zaakceptowali ponad sto..z czego dotacje ok 40 tys dostało 30 osób.. :-( tragedia..i ja mając małe dziecko..mam się bawic w taki totolotek..chyba nie mam na to czasu i ochoty..mój pomysł na biznes nie jest jakiś ekstra oryginalny ale realny uwazam..a gdybym miała pomysł super oryginalny i realny to moze by mnie zakceptowali do 1 tury :oops:
MOze by cos stworzyli dla kobiet specjalnego..jakiś nieskomplikowany system przyznawania dotacjii :mryellow:

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2009-10-31, 18:53   

no wiesz zawsze można się postarać o te 18 czy już 20 tys. na które załapała się Alcia,nie wiem czy to z unii czy z urzędu pracy.................

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

topcia

Wysłany: 2009-11-01, 00:14   

magdusia napisał/a:
nie wiem czy to z unii czy z urzędu pracy.................

to drugie ;-)

ELA 
kwiat bzu

Wysłany: 2009-11-03, 04:45   NA to się nie załapie

BO miałam kiedyś firmę..a wymóg jest z tego co wiem taki ze to musi być 1 działalność..poza tym słyszałam ze ciezko dostac w WAwie te dotacje..bo jest wielu chętnych..wiec pozostaje zainwestowac własną..pożyczoną gotówkę :-D

Ale bede się uczyć hiszpańskiego i jakby co to wyjadę moze za rok do EKWADORU..myśle ze tam zycie jest prostsze i przyjemniejsze..no i tańsze..a poza tym nie ma tam zimy :mryellow:

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2009-11-03, 09:08   

no tak trzeba mieć 5 lat przerwy od ostatniej działalności.

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-11-03, 09:29   

ELA napisał/a:
z czego dotacje ok 40 tys dostało 30 osób
dopiero dostaną na początku przyszłego roku :)

ale to prawda, że ciężko dostać się do tej dotacji, bo sama skladałam wniosek i nie zainteresowały ich nosidełka dla dzieci, natomiast jeszcze składam do II tury, a nóż widelec... nie mozna sie tak łatwo poddać :)

z urzędów pracy jest bardzo latwo dostać pieniądze
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Odpowiedz do tematu