|
Inwestycja w biznes |
| Autor |
Wiadomość |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2009-10-23, 07:16
|
|
|
" Spółdzielnia socjalna - pierwsza w Polsce forma prawna, którą ustawa (z dnia 27 kwietnia 2006 roku o spółdzielniach socjalnych) wprost określiła jako przedsiębiorstwo społeczne. Przedmiotem działalności spółdzielni socjalnej jest prowadzenie wspólnego przedsiębiorstwa w oparciu o osobistą pracę członków. Spółdzielnia socjalna działa na rzecz społecznej i zawodowej reintegracji jej członków.
Spółdzielnię socjalną mogą założyć: osoby bezrobotne, bezdomni realizujący indywidualny program wychodzenia z bezdomności, uzależnieni od alkoholu, po zakończeniu programu psychoterapii w zakładzie lecznictwa odwykowego, uzależnieni od narkotyków lub innych środków odurzających, po zakończeniu programu terapeutycznego w zakładzie opieki zdrowotnej, chorzy psychicznie, zwalniani z zakładów karnych, uchodźcy realizujący indywidualny program integracji, osoby niepełnosprawne.
Spółdzielnię socjalną może założyć co najmniej pięć osób (nie więcej jednak niż pięćdziesiąt) spełniających wymienione wyżej warunki."
stąd: hxxp://www.ekonomiaspoleczna.pl/x/435452
Pomysł nie jest zły, ale warunkiem musi być co najmniej tych 5 osób, najlepiej bezrobotnych. Księgowość dla spóldzielni socjalnych jest b. uproszczona i duży jest teraz boom na to, ale w Polsce ta forma dopiero raczkuje. Jakby co , można jeszcze tutaj spytac: hxxp://www.spoldzielnie.org/ |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-23, 09:20
|
|
|
swojego czasu UP promowały tą formę prawną działalności (i przestały) - trzeba bardzo dokładnie wczytać się w regulacje , zobowiązania no i sposoby rozliczania z fiskusem (!) podobno od syrtony księgowości i całej formalno-prawnej to niezła enigma.
Dochodzi jeszcze stowarzyszenie - wygodne wtedy gdy tylko od czasu do czasu chcemy mieć przejawy osobowość prawnej
i najważniejsza rzecz 1000zł na start to bardzo mikro przedsięwzięcie - startować po prostu na czarno i jak się poajwi problem z nadmiarem obrotów wybrać sobie odpowiednią formę prawną i sprawę zalegalizować,
ryzyko problemów płynących z niezarejestrowania jest mniejsze niż koszty zarejestrowania w przypadku fiaska przedsięwzięcia. |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
ELA
kwiat bzu
Dołączyła: 11 Lip 2008 Posty: 248 Skąd: wieś, okolice Szczecina
|
Wysłany: 2009-10-24, 13:43 ENIGMA PRZepisów
|
|
|
| TO najgorsze chyba co moze spotkac i spotyka w POLsce młodych przedsiębiorców..och wiem cos o tym..to szczerze mówiąc mnie osobiście zniechęca..do prowadzenia działalnosci w POLSce..urzędnicy nie informują czesto należycie..siedzą , pierdzą w stołki i pija kawe..a jak przychodzi co do czego to sie okazuje ze musisz zapłacic karę bo cos tam..bo ani w urzedzie CIE nie poinformowali..ani księgowy nic nie powiedział..echh..taki przypadek spotkał chłopaka u którego pracowałam.. |
_________________ ELA
 |
|
|
|
 |
Salamandra*75
Salamandra*75
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 11 Lis 2007 Posty: 1294
|
Wysłany: 2009-10-24, 21:58
|
|
|
..ja chciałam przedszkole domowe ale nie mam za dużo kasy na wjazd a z unii może by dostał ale tez trzeba czekać.........
pzdr i moze wegemamy chcące cos robić spotkanko by jakies zorganizowaly?Co Wy na to miłe Panie? |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2009-10-24, 22:50
|
|
|
| Też się zastanawiam, gdzie by tu nie zarobić. I myślałąm o przedszkolu, ale takim zwykłym..... Teraz kolejki ogromne, bo większość została zamknięta przed bumem urodzeń. WIęc pewnie by wypaliło. NIe wiem jak to wygląda, jeśli prowadzi sie społeczne przedszkole-też są dofinansowania z urzędu miasta? |
|
|
|
 |
ELA
kwiat bzu
|
Wysłany: 2009-10-26, 21:45 DZięki za info
|
|
|
DZięki za info o dotacjach z unii dla kobiet po urlopach wychowawczych..moze faktycznie skorzystam ..co do sprzedawania na allegro to jest tam mnóstwo różnego towaru..tylko kupujących trochę mniej..ceny też są niezbyt wysokie..i mysle ze kiepsko tam można zarobic..bo jeszcze odchodzi prowizja dla allegro za sprzedaż..sprzedałam tam kilka ksiązek..ktore stały nieruszane na półkach..ale sprzedałam je za grosze..bo takie tam są ceny..
CO do spotkania wege mam to zapraszam do siebie na NAtolin jak już się rozpakuje po przeprowadzce..czyli od koniec listopada ELA |
_________________ ELA
 |
|
|
|
 |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2009-10-30, 16:22
|
|
|
| jeszcze tu - porady prawne i doradztwo zawodowe dla mam z warszawy: hxxp://www.fundacjamama.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=732&Itemid=1 |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
ELA
kwiat bzu
|
Wysłany: 2009-10-31, 18:04 DOTACJE Z UNII
|
|
|
DOwiadywałam się o dotacje z UNII>..dodzwoniłam się do jakiegoś centrum info o DOTACJACH Z UNII A tam PAn poinformował mnie ze w tej chwili nie ma zadnego specjalnego programu dla mam..kobiet które chcą otworzyć własny biznes po urlopie wychowawczym itp. Powiedział ze w tej chwili jest program: np. WArszawa Stolicą Ambitnego BIznesu..i można składac wnioski bodajże do 20 listopada..ale jak zaakceptuja wniosek to jest 1 tura..szkolenia..a potem jak ktoś przejdzie do 2 tury to moze dostanie dotacje..powiedział ze w 1 turze naboru wniosków było ponad 1000..z tego oni zaakceptowali ponad sto..z czego dotacje ok 40 tys dostało 30 osób.. tragedia..i ja mając małe dziecko..mam się bawic w taki totolotek..chyba nie mam na to czasu i ochoty..mój pomysł na biznes nie jest jakiś ekstra oryginalny ale realny uwazam..a gdybym miała pomysł super oryginalny i realny to moze by mnie zakceptowali do 1 tury
MOze by cos stworzyli dla kobiet specjalnego..jakiś nieskomplikowany system przyznawania dotacjii |
_________________ ELA
 |
|
|
|
 |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2009-10-31, 18:53
|
|
|
| no wiesz zawsze można się postarać o te 18 czy już 20 tys. na które załapała się Alcia,nie wiem czy to z unii czy z urzędu pracy................. |
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2009-11-01, 00:14
|
|
|
| magdusia napisał/a: | | nie wiem czy to z unii czy z urzędu pracy................. |
to drugie |
|
|
|
 |
ELA
kwiat bzu
|
Wysłany: 2009-11-03, 04:45 NA to się nie załapie
|
|
|
BO miałam kiedyś firmę..a wymóg jest z tego co wiem taki ze to musi być 1 działalność..poza tym słyszałam ze ciezko dostac w WAwie te dotacje..bo jest wielu chętnych..wiec pozostaje zainwestowac własną..pożyczoną gotówkę
Ale bede się uczyć hiszpańskiego i jakby co to wyjadę moze za rok do EKWADORU..myśle ze tam zycie jest prostsze i przyjemniejsze..no i tańsze..a poza tym nie ma tam zimy |
_________________ ELA
 |
|
|
|
 |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2009-11-03, 09:08
|
|
|
| no tak trzeba mieć 5 lat przerwy od ostatniej działalności. |
|
|
 |
kociakocia

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-11-03, 09:29
|
|
|
| ELA napisał/a: | | z czego dotacje ok 40 tys dostało 30 osób | dopiero dostaną na początku przyszłego roku
ale to prawda, że ciężko dostać się do tej dotacji, bo sama skladałam wniosek i nie zainteresowały ich nosidełka dla dzieci, natomiast jeszcze składam do II tury, a nóż widelec... nie mozna sie tak łatwo poddać
z urzędów pracy jest bardzo latwo dostać pieniądze |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
 |
|
|