wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
nasze "emerytury widmo"
Autor Wiadomość
gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-01-20, 22:06   

podzielam tu zdanie Capri.

Moim zdaniem podstawą jest zrobienie sobie bilansu przychodów i wydatków - koniecznie z uwzględnieniem aktywów i pasywów. Dopiero wtedy można zacząć myśleć nad rozwiązaniami dotyczącymi oszczędzania, biorąc przy tym pod uwagę perspektywy czasowe. Taka porządna analiza finansowa. Zabiera trochę czasu, ale warto.
Poza tym wszystkim niewprawionym w temacie przepływu pieniądza polecam grę cashflow - udowadnia, że nie trzeba mieć wielkich pieniędzy, by się zabezpieczyć finansowo. I z drugiej strony: nawet największą pensję da się rozpuścić, gdy się za bardzo wierzy w pasywa. Mnie do takiego myślenia zainspirowała książka "Bogaty ojciec, biedny ojciec". Język koszmarny (jest baaaardzo hamerykańska), ale myśl przewodnia warta uwagi.

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-01-20, 22:29   

gemi, a wiesz, ze ja tez czytam "bogatego ojca, biednego ojca"? :D niektóre sprawy podobnie widziałam juz dawno, ale niektóre są dla mnie dość odkrywcze. treści lekko sekciarskie odsiewam :D

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

topcia

Wysłany: 2010-01-20, 23:44   

bojster napisał/a:

O ile chodzi o coś takiego: hxxp://niskizus.com/

chyba o to

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-01-23, 08:02   

Capricorn napisał/a:
treści lekko sekciarskie odsiewam
a jest co odsiewać :-)
capri, a zauważyłaś taką tendencję u nas w kraju, że niezależnie od stanu posiadania ludzie mówią, że nie mają z czego odłożyć na później? U nas jest raczej modne życie ponad stan - czyli na kredyt. Jak już się ktoś "dorobi", to zamiat odłożyć część z tego, kupuje sobie lepszy samochód, meble, ciuchy, robi remont, itp. A życie na wyższym poziomie kosztuje, więc za moment trzeba posiłkować się kredytem.

Kilka razy słyszałam smutne historie o ludziach, którzy wygrali konkretną kwotę pieniędzy. Otóż wiele z nich znowu ledwo wiąże koniec z końcem.

[ Dodano: 2010-01-23, 08:19 ]
kociakocia napisał/a:
najpewniejsza inwestycja to taka, gdzie ma się kasę na kupno ziemi, czy innej nieruchomosci, bez obciążenia kredytowego o!
i tu się nie zgodzę. Bo:
1. co Kociu zrobiłabyś, gdyby w momencie Twojego przejścia na emetryturę, sytuacja na rynku nieruchomości byłaby fatalna?
2. moja paca polega na spotykaniu się z ludźmi. Wielu z nich to szefowie firm, biznesmeni, inwestorzy. Wszyscy zgodnie twierdzą, że nieruchomości kupuje się na kredyt , a gotówę inwestuje się. Wynajmując taką nieruchomość, zyskujemy praktycznie comiesięczną wysokość raty. Poza tym odsetki od zysków z zainwestowanej kwoty cały czas mogą być pomnażane. No i jeszcze jeden plus - ta kwota zostaje jako zabezpieczenie, co wpływa na niższą marżę kredytu. Dobrze jest tak pokombinować, by marża kredytowa była mniejsza, niż planowany zysk z zainwestowanej gotówki.
3. Najbezpieczniejsza emerytura pochodzi ze zdywersyfikowanego (zróżnicowanego) portfela. Czyli dobrze mieć nieruchomość na wynajem, jakiś własny interes (odpowiednio skonstrułowany prawnie), trochę jednostek uczestnictwa w różnych funduszach, trochę wpłacić na kapitałowe fundusze ubezpieczeniowe (korzyści podatkowe i prawne). Wykupić lokaty na różny termin, kupić jakąś ciekawą strukturę. Możliwości jest mnóstwo

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2010-01-23, 09:10   

Cytat:
To jest na pograniczu prawa

A czemu na pograniczu prawa? Bo właśnie się nad tym poważnie zastanawiam.

[ Dodano: 2010-01-23, 09:10 ]
Cytat:
To jest na pograniczu prawa i długo już nie potrwa, tak przynajmniej odgrażało się ministerstwo jakieś dwa miesiące temu.

O ile chodzi o coś takiego: hxxp://niskizus.com/

devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-23, 09:42   

odnoszac sie do slow Topci nie wiem gdzie za samo bycie daja dobra emeryture.
w Kanadzie minimalna to jest ok 300 dolarow + socjal moze wyjsc ok 500 . to sa zadne pieniadze zeby sie utrzymac i miec na zycie. wiec najczesciej albo ludzie sie dodatkowo ubezpieczaja inwestuja etc chyba ze masz dobra panstwowa prace i pracujesz dziesiat lat.
czyli edukacja (nauczyciele przechodza na emeryture w wieku 55 lat i maja bdb emeryture sluzba zdrowie itp.
ja zgadzam sie z gemi w kwesti emerytury etc.

Mirka

Wysłany: 2010-01-23, 09:57   

gemi napisał/a:
Moim zdaniem podstawą jest zrobienie sobie bilansu przychodów i wydatków - koniecznie z uwzględnieniem aktywów i pasywów.

Całkowicie się z tobą zgadzam.
Jakiś czas temu zadałam sobie trochę trudu, żeby zrobić taki bilans mojej usamodzielniejącej się rodzinie.
Opadły mi wtedy całkiem ręce i nie z powodu tego, że takie podstawowe pojęcia jak aktywa czy pasywa nie były im znane.
Osoba wykształcona chełpiła się wręcz tym, że nie ma głowy do finansów i nie zamierza nawet zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi.
Choć minęło juz wiele lat odkąd nastał u nas kapitalizm, to jednak edukacja finansowa poczynając od dzieci jest nadal na poziomie zerowym.
Kto je ma zresztą edukować? Szkoła się tym nie zajmuje, a rodzice w większości również nie mają o tym pojęcia, a najgorsze jest to, że wielu z nich nie ma żadnej motywacji, żeby się za taka edukację zabrać.

bojster 

Wysłany: 2010-01-23, 19:58   

adriane napisał/a:
Cytat:
To jest na pograniczu prawa

A czemu na pograniczu prawa? Bo właśnie się nad tym poważnie zastanawiam.

Ponieważ jest to zatrudnienie wirtualne, mające konkretny cel nieoddawania kasy ZUSowi i wyciągnięcia kasy od jego brytyjskiego odpowiednika. Prędzej czy później któraś z tych instytucji weźmie się za to poważnie, a wtedy najprawdopodobniej wszyscy biorący w tym udział, nie tylko pomysłodawcy, zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. Oczywiście nie wykluczam że te firmy zabezpieczyły się już do tej pory bardziej, niż gdy zaczynały działalność i gdy zapoznawałem się z tymi mechanizmami, ale mimo wszystko obchodzenie prawa, i to dwóch krajów naraz, nie może trwać w nieskończoność. Tak że zalecałbym ostrożność z tymi ofertami.

bojster 

Wysłany: 2010-01-23, 20:37   

A propos zadbania o własne finanse na starość:
hxxp://wiadomosci.onet.pl/2116546,12,zmarla_najstarsza_aktywna_zawodowo_kobieta,item.html

Można? Można. Ja też zapewne będę pracował długo po emeryturze, biorąc przykład z ojca. Gdyby na emeryturę szli tylko ci co *muszą* (ze względu na stan zdrowia), że nie wspomnę o tych wszystkich fałszywych rencistach, to skarb ZUSu miałby się całkiem dobrze...

U nas na osiedlu hoża staruszka zamiata, grabi liście, skuwa lód z chodnika – i nie ma do nikogo pretensji że jej na jedzenie nie starcza. Zapewne na zdrowie też nie narzeka.

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2010-01-23, 20:40   

gemi napisał/a:
kociakocia napisał/a:
najpewniejsza inwestycja to taka, gdzie ma się kasę na kupno ziemi, czy innej nieruchomosci, bez obciążenia kredytowego o!
i tu się nie zgodzę. Bo:
1. co Kociu zrobiłabyś, gdyby w momencie Twojego przejścia na emetryturę, sytuacja na rynku nieruchomości byłaby fatalna?
2. moja paca polega na spotykaniu się z ludźmi. Wielu z nich to szefowie firm, biznesmeni, inwestorzy. Wszyscy zgodnie twierdzą, że nieruchomości kupuje się na kredyt , a gotówę inwestuje się. Wynajmując taką nieruchomość, zyskujemy praktycznie comiesięczną wysokość raty. Poza tym odsetki od zysków z zainwestowanej kwoty cały czas mogą być pomnażane. No i jeszcze jeden plus - ta kwota zostaje jako zabezpieczenie, co wpływa na niższą marżę kredytu. Dobrze jest tak pokombinować, by marża kredytowa była mniejsza, niż planowany zysk z zainwestowanej gotówki.
3. Najbezpieczniejsza emerytura pochodzi ze zdywersyfikowanego (zróżnicowanego) portfela. Czyli dobrze mieć nieruchomość na wynajem, jakiś własny interes (odpowiednio skonstrułowany prawnie), trochę jednostek uczestnictwa w różnych funduszach, trochę wpłacić na kapitałowe fundusze ubezpieczeniowe (korzyści podatkowe i prawne). Wykupić lokaty na różny termin, kupić jakąś ciekawą strukturę. Możliwości jest mnóstwo

może się za bardzo nie rozpisałam, ale wydaje mi się, że napisałaś podobnie co ja, jak ma się pieniądze to kupuje się np.ziemię, lub załóżmy mieszkanie i je wynajmuje, to jest inwestycja, ktoś płaci za wynajem, a ja czystą gotówkę dalej pomnażam, czy wkładam na lokaty, etc.
w momencie kiedy biorę na kredyt mieszkanie i je wynajmuję, ktoś spłaca mi ten kredyt i jestem na zero
jeśli zaś chodzi o ziemię czy inwestycje na kredycie, nigdy nie nie wiadomo jakie będą notowania waluty i czy ziemia za 20 lat bedzie na wagę złota czy będzie mniej warta i czy dalej bedziemy spłacać te nieszczęsne zaciagnięte 20 lat temu 500tysięcy.
tu dużo by mówić i niemało czynników się nakłada na to, by nasze pieniądze były szczęśliwie ulokowane, jeden z istotniejszych w tej kwestii to dobra lokalizacja.
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-01-23, 23:34   

kociakocia napisał/a:
może się za bardzo nie rozpisałam, ale wydaje mi się, że napisałaś podobnie co ja, jak ma się pieniądze to kupuje się np.ziemię, lub załóżmy mieszkanie i je wynajmuje, to jest inwestycja, ktoś płaci za wynajem, a ja czystą gotówkę dalej pomnażam, czy wkładam na lokaty, etc.
kocia - otóż właśnie jestem przeciwnego zdania. Ziemia i nieruchomość - tylko na kredyt. Gotówka - inwestycja od zaraz. Gdy zamienisz kolejność bardzo wiele tracisz na tzw. procencie składanym. Do tego koszty obsługi instrumentów finansowych z jednorazową wpłatą są nieporównywalnie niższe, niż tych z wpłatami regularnymi. Poza tym pomyśl, co się stanie w sytuacji, gdy nie znajdziesz najemcy w sytuacji:
1. kupna nieruchomości na kredyt
2. kupna za gotówkę.

kociakocia 

Wysłany: 2010-01-24, 09:49   

gemi napisał/a:
Poza tym pomyśl, co się stanie w sytuacji, gdy nie znajdziesz najemcy w sytuacji:
1. kupna nieruchomości na kredyt
2. kupna za gotówkę.
nie mam tego problemu i nigdy nie mialam :P zawsze udwało mi się znaleśc zainteresowanych w ciągu max.kilku dni. tak jak mówiłam, na to się składa bardzo wiele; lokalizacja, aranżacja/wyposażenie mieszkania, cena, etc.

ale wiem o co ci chodzi ;-) , zdecydowanie lepiej jak wynajmie się szybko kredytowe mieszkanie...

devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-24, 09:57   

kociu ale w pl nie bylo kryzysu nieruchomosci , w kanadzie jest i w ON nawet w duzych miastach ze swietna lokalizacja czynsze i najmy pospadaly, najgorzej jak musisz sprzedac nieruchomosc i sprzedajesz ja za 1/3 ceny bo potrzebujesz gotowki a chetnych brak

kociakocia 

Wysłany: 2010-01-24, 10:05   

ja to rozumiem, w pl tez był spadek, ale napewno nie taki jak w innych krajach, zgadzam się, wydaje mi się, że ryzyko nieprzewidywalności tego co może sie zdarzyć w tych czasach jest bardzo duże i nie wiadomo co to będzie za 5 a co dopiero za 10 lat
ale w ten sposób myśląc człowiek bałby się poczynić jakikolwiek krok inwestycyjny. deweloperzy tez nie przypuszczali, że biorąc kredyty na budowę złapią się w pułapkę kryzysu

devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2010-01-24, 10:37   

mnie chodzilo o zdywersyfikowany dochod :) Czyli nie polegam na jednej inwestycji ot co.
a Polska jest bardzo nieprzewidywalna :lol: ja wciaz pamietam cale dzielnice w Toronto domow zajetych przez banki i ile stracili znajomi mojego meza ktorzy przenosili sie za praca do innej prowincji bo im sie kontrakt na uniwerku konczyl.
Odnosilam sie tez do tego,ze decyzje o kupnie wynajmie nie podejmuje sie na zalozeniu bo zawsze sie szybko wynajmuje etc ;-)

kociakocia 

Wysłany: 2010-01-24, 11:19   

;)
wiecie co jest najgorsze, że tak naprawdę nie wiadomo komu ufać w tych czasach, linki, programy, wszystko to sponsorowane jest, zmanipulowane. ileż to razy się naczytałam sprzecznych artykułów w zeszłym roku na temat kryzysu u nas. na dziś dzień pozostaje mi własna intuicja, póki co na niej jak na razie się nie zawiodłam,
życze wszystkim powodzenia w interesach :D i zmykam do szycia :D diabli wiedzą co jutro przyniesie ;)

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-01-24, 20:45   

kociakocia napisał/a:
na dziś dzień pozostaje mi własna intuicja,
gdy do intuicji doda się rzetelną wiedzę o rynku kapitałowym, to żadna medialna propaganda nie przeszkodzi w rozsądnym inwestowaniu.

kociakocia 

Wysłany: 2010-01-25, 00:04   

gemi, mądrze powiedziane i mam nadzieję, ze tak właśnie jest ;)

topcia

Wysłany: 2010-01-25, 00:15   

NO dobrze. A czy nie lepiej zamiast płacić na 3 filary odkładać sobie pieniądze na konto? Duzej różnicy chyba to nie stanowi, a przynajmniej wiem, że je mam...

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-01-25, 07:04   

topcia napisał/a:
A czy nie lepiej zamiast płacić na 3 filary odkładać sobie pieniądze na konto?
topciu, co do pierwszych dwóch to i tak nie masz wyjścia. a ten 3.filar to są właśnie te dobrowolne oszczędności.
Tutaj raport o oszczędnościach Polaków pod kątem emerytury:
hxxp://www.egospodarka.pl/11015,Emerytura-a-oszczednosci-Polakow,1,39,1.html

topcia

Wysłany: 2010-01-25, 23:47   

gemi napisał/a:
topciu, co do pierwszych dwóch to i tak nie masz wyjścia

ale jestem zielona :-> . POtrącają je z wypłąty czy jak? DOdatkowo jestem w Comercial union. DOmyślam się, że to pierwszy filar? A drugi? A moze ZUz to pierwszy? :-? . Ojeja, jak ja nie lubię się interefere takimi sprawami :-)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-01-25, 23:49   

topcia napisał/a:
DOdatkowo jestem w Comercial union.
To jest II filar, obowiązkowy. III jest dobrowolny. I to ZUS.

topcia

Wysłany: 2010-01-25, 23:52   

NIo ;-)

[ Dodano: 2010-01-26, 00:58 ]
gemi napisał/a:
a ten 3.filar to są właśnie te dobrowolne oszczędności.

to tak cofnę się-czy nie lepiej samemu wpłacać regularnie na konto? Jak się szybciej zemrze, to przynajmniej rodzina skorzysta :-D

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2010-01-26, 08:43   

topciu, I filar to emerytura z ZUSu, II filar to emerytura z OFE (Otwartych Funduszy Emerytalnych - są prowadzone przez Towarzystwa Ubezpieczeniowe). I te 2 są obowiązkowe.
III filar to dobrowolne oszczędności. W latach 90tych dostępne były na ogół polisy ubezpieczeniowe z funduszem kapitałowym, sprzedawane m.in. przez Commercial Union. Jednak zawierają one mnóstwo kosztów związanych z sumą ubezpieczenia na wypadek śmierci (+ew. opcje dodatkowe). Emerytury z tego wielkiej nie będzie, ale za to jest zabezpieczenie dla rodziny w przypadku szybszego dostania się w zaświaty (tak jak pisałaś).
Myślę, że warto się podszkolić z wiedzy finansowej, by nie być taką zieloną. Ta wiedza to rówież inwestycja w przyszłość. Bez niej łatwo można dać się manipulacjom i paść ofiarą nierzetelnych doradców finansowych.

topcia

Wysłany: 2010-01-26, 23:26   

gemi,
gemi napisał/a:
Myślę, że warto się podszkolić z wiedzy finansowej,

racja. POwinnam się przyłożyć. "bogaty ojciec, biedny ojciec" pomoże mi w tym? :-)

Odpowiedz do tematu