|
akceptacja wieku |
| Autor |
Wiadomość |
olgasza
królowa życia

Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2010-01-23, 18:22
|
|
|
no więc wczoraj skończyłam 33 lata
świat po 30 zmienił mi się diametralnie ze względu na Mariankę i przeprowadzkę, i nie będę się oszukiwać - wciąż zdarza mi się tęsknić do czasu "przed dzieckiem"...
ale generalnie ponieważ związałam się ze starym dziadem ( ;-P ) to zawsze będę czuła się młoda i piękna, przynajmniej porównując się do J.
i niech tak zostanie |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
yolin
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 08 Mar 2008 Posty: 513 Skąd: sudety
|
Wysłany: 2010-01-24, 19:59
|
|
|
olgasza, gratulacje!!!!
a u mnie czas "przed dzieckiem" to jak poprzednie wcielenie |
_________________ To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 |
|
|
|
 |
della
della
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 26 Gru 2009 Posty: 331
|
Wysłany: 2010-01-24, 21:17
|
|
|
A ja jestem niedzieciata i smarkata [21], ale czuję się ... staro. Głównie przez problemy różnorakie, a także nawał obowiązków i przemęczenie. Ostatnio jest jakby lepiej, bo znowu zaczęłam śnić i normalnie się wysypiać. Jednak z rówieśnikami nadal nie mam o czym rozmawiać.
Jak tak dalej pójdzie to przedwcześnie osiwieję;) |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-24, 21:35
|
|
|
taa, słyszałem że teraz młodzi ludzie mają raczej strasznie - maszynka do mięsa miele na całego
proszę nie dawać się wkręcić ! |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-24, 21:47
|
|
|
Ja w tym roku skończę 40 lat. Czuję się młodo, może z racji tego, że 4 lata temu zostałam mamą. I zdecydowanie lepiej mi się żyje niż 10-15 lat temu. Znacznie częściej czuję się szczęśliwa. Czuję się też spełniona w różnych rolach. Po studiach praca, która dała mi wiele satysfakcji, a kiedy wydawało mi się, że już więcej nie uda mi się zawodowo osiągnąć, pojawiła się córcia. Teraz realizuję się jako mama i bardzo mi z tym dobrze. Może lepiej byłoby mieć wszystko po trochu w tym samym czasie, ale u mnie jest po kolei. Ciekawe, jaki będzie następny etap ? |
|
|
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-01-24, 22:14
|
|
|
| Tempeh-Starter napisał/a: | proszę nie dawać się wkręcić ! |
Robię, co tylko w mojej mocy, dziękuję:)
| gosia_w napisał/a: | | Znacznie częściej czuję się szczęśliwa. Czuję się też spełniona w różnych rolach. |
Z utęsknieniem czekam na takie spełnienie. Może wreszcie mniej rzeczy będę "musiała" robić a więcej "chciała", kiedy uda mi się żyć tak całkowicie "po swojemu".
Zastanawiam się jednak czy gdybyśmy mogli zmienić nasze życie tak, by sprostało naszym ideałom/oczekiwaniom/marzeniom, to czy bylibyśmy szczęśliwi. Myślę, że nie do końca. A jakie jest Wasze zdanie? |
|
|
|
 |
majaja
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2010-01-25, 14:25
|
|
|
| zorro napisał/a: | Naprawdę siadacie i myślicie nad swoim wiekiem?!
| Nie myśle o tym wcale, nie mam na to czasu. Mam tyle rzeczy do zrobienia, problemów do rozwiązania, książek do przeczytania, miejsc do zobaczenia, do przeżycia. W jakiejś mierze wynika to z tego z tego że ja za nic świecie nie chciałabym być spowrtoem nastolatką, a poza tym generalnie nie potrafię żałować, pewnie jest kilka decyzji które mogłam podjąć z większą rozwagą, kilka spraw, które przy minium wysiłku bym nie zawaliła, ale czy na pewno moje życie wtedy lepeij by wyglądało? pewnie niekoniecznie. A dziecko to mi akurat bardzo w życiu pomogło, wziąć się w garść i do roboty między innymi, anioł stróż nam go zesłał i tyle |
|
|
|
 |
yolin
|
Wysłany: 2010-01-25, 14:35
|
|
|
| della napisał/a: | | Zastanawiam się jednak czy gdybyśmy mogli zmienić nasze życie tak, by sprostało naszym ideałom/oczekiwaniom/marzeniom, to czy bylibyśmy szczęśliwi. |
moim zdaniem jestesmy tu po to, zeby sie uczyc, wiec gdyby wszystko bylo zawsze tak jak chcemy to tak naprawde nic bysmy z tego nie mieli,
ja wlasnie ucze sie cierpliwosci i nie wybuchania |
_________________ To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
 |
|
|
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-01-25, 17:03
|
|
|
| Zgadzam się:) Ale też wydaje mi się, że jest inna kwestia. Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze. Może nasze marzenia i dążenia ładnie wyglądają spisane w punktach na liście, a tak naprawdę nie potrafimy sobie wypisać recepty na wszystko. |
|
|
|
 |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:48
|
|
|
jest nawet takie przekleństwo "oby spełniły się Twoje marzenia" |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
yolin
|
Wysłany: 2010-01-25, 22:21
|
|
|
| della napisał/a: | | Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze |
no wlasnie o tym myslalam , i dlatego nie spelniaja sie nam absolutnie wszystkie marzenia ( a raczej zyczenia)... prowdziloby to z cala pewnoscia do jakiejs katastrofy ... ile razy zdarzylo sie kazdemu z nas, ze myslelismy " jak dobrze, ze to (...) mi nie wyszlo, bo nie bylo wcale takie dobre i teraz bym zalowal"
... a moja dzisiejsza lekcja cierpliwosci chyba nie poszla mi tak najgorzej |
 |
|
|
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-01-26, 01:16
|
|
|
każdy dzień jest cenny właśnie przez to, że zostawia w nas ślad. ten aspekt przybywających lat jest więc czymś pięknym.
ha! jako jedyna dziewczyna z trojga rodzeństwa, cnotę cierpliwości mam opanowaną w stopniu zbliżonym do perfekcji. czasami myślę sobie, że już nic nie jest w stanie mnie zdziwić tudzież wytrącić z równowagi, aczkolwiek zdarza mi się błądzić drogami ciemności;)
powodzenia w treningu samokontroli!:) |
|
|
|
 |
kamma
Magellan

Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-01-26, 06:47
|
|
|
| della napisał/a: | | Nikt z nas nie zna siebie tak dobrze, żeby wiedzieć co dla niego najlepsze. |
to nie jest do końca tak. Myślę, że nie ma jednej jedynej, najwłaściwszej drogi dla każdego człowieka. Raczej jest ileś tam (nieskończenie wiele, jak sądzę ) możliwych dobrych dróg. I bez względu na to, którą z nich się pójdzie, są pewne uniwersalne zasady, które sprawią, że ta droga będzie właściwa.
te zasady to np. "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe", "Postępuj w zgodzie z samym sobą" i tym podobne.
Mamy tylko jedno życie i naszym zadaniem jest przeżyć je jak najlepiej dla siebie. Myślę, że w życiu najważniejsze jest szczęście, byle nie kosztem innych ludzi. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-26, 09:53
|
|
|
trochę się offtop robi w stronę szczęścia i życiowych wyborów.
moja rada dla tych co szukają tej właściwej, swojej drogi jest taka żeby wyluzowali i się nie spinali bo życie jest losem i chaosem |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-26, 10:11
|
|
|
| Tempeh-Starter napisał/a: | moja rada dla tych co szukają tej właściwej, swojej drogi jest taka żeby wyluzowali i się nie spinali bo życie jest losem i chaosem |
Tempeh-Starter, to brzmi jakbyś uważał, że nie mamy wpływu na nasze życie, że wszystko przynosi nam los. Ja uważam inaczej |
|
|
|
 |
ań
Berserk fan

Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2010-01-26, 10:41
|
|
|
dżo, devil_doll, czuję dokładnie jak Wy śmiesznie jest przychodzić po Jagodę na tańce a tam same stare pryki w garniturach itp. a my tacy młodzi
nie chciała bym się cofnąć bo co było to było i masakra było by to znów przechodzić. Mnie interesuje to co teraz. Jestem szczęśliwa z tym co mam i nie martwię się o przyszłość, wszystko przychodzi samo, gdy jest na to czas.
Żyjemy poza głównych nurtem, gdzieś z boku i spokojniej. Nie interesują mnie kariery, wysokie pensje okupione stresem itp. |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2010-01-26, 10:56
|
|
|
Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało; wielką konsternacją bywały spotkania z młodszą częścią rodziny (która właśnie w takim wieku jest i korzysta z tego w pełni). Przemijanie i upływ czasu nie byłyby dla mnie takie przerażające gdyby nie to ,że jednoznacznie kojarzyły się z umieraniem i śmiercią (a moje natręctowo nakazywało mi żyć w przekonaniu,że niewiele mi zostało ). Jednak któregoś wieczora kiedy miałam jakieś 33lata i 3 miesiące spłynęło na mnie głębokie przekonanie ,że własnie przeżyłam dokładnie 1/3 swojego życie, przeliczyłam więc dokładnie wszystko i okazało się , że powinnam dociągnąc setki
Więc teraz spokojnie się rozkoszuję swoim bagażem doświadczeń i doceniam zalety swojego wieku. Popełniłam masę błędów i zrobiłam mnóstwo głupich rzeczy, których się jednak już teraz nie wstydzę i nie żałuje ich , widocznie tak miało być i w taki sposób miałam dojść do punktu , w którym znajduję się teraz.Jednak- tam w środku - nadal tkwi 25 latka, szczęśliwie bardziej zrównoważona i wyciszona (pal licho siwiznę i pierwsze zwisy hehehe) |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-01-26, 10:58
|
|
|
| Jagula napisał/a: | | Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało; | mnie się ciągle tak wydaję, ale do tego co jakiś czas włącza się zdziwienie, że czterdziestka nadciąga - niemożliwe |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

|
Wysłany: 2010-01-26, 11:03
|
|
|
| Lily napisał/a: | | Jagula napisał/a: | | Dość długo tkwiłam w szoku jak do mnie docierało,że jednak nie mam 23-25 lat tak jak mi się nieustannie wydawało; | mnie się ciągle tak wydaję, ale do tego co jakiś czas włącza się zdziwienie, że czterdziestka nadciąga - niemożliwe | jeszcze możemy spokojnie mówić ,że bliżej nam do 30 niż 40
Różnica wieku uderza mnie również na uczelni- widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-01-26, 12:26
|
|
|
Jagula, |
|
|
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-01-26, 16:06
|
|
|
bo też tak to chyba jest. w pewnym momencie stajemy się całością i choć przybywa doświadczeń [w pakiecie także: siwizna, zmarszczki, zwisy i cała reszta], to w środku jesteśmy tacy sami. to dlatego czasami ciężko się pogodzić, że "kostium" się marszczy pod oczami;)
nigdy nie bałam się ani starości, ani śmierci. boję się tylko zniedołężnienia, braku samodzielności. ale temu można po części zapobiec: jem zdrowo i dużo ćwiczę: ćwiczę mózg. bo to tam się zaczyna starość. |
|
|
|
 |
yolin
|
Wysłany: 2010-01-26, 17:53
|
|
|
| Jagula napisał/a: | widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie |
|
 |
|
|
|
 |
Salamandra*75
Salamandra*75
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 11 Lis 2007 Posty: 1294
|
Wysłany: 2010-01-26, 18:32
|
|
|
| Ja tam lubie swój wiek.. i wewnętrznie ciagle jestem 17-latka;-) |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2010-01-26, 18:34
|
|
|
| Jagula napisał/a: | widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie |
ale po co się karcić? ja za takiego wyszłam i o niebo mi lepiej niż z równolatkiem . pewnie powiecie, że infantylna jestem
a propos tych zmian wewn/zewn. jedną z najsmutniejszych rzeczy jakie w życiu usłyszałam było stwierdzenie "ale tam w środku, nadal mam 17 lat", które padło z ust starszej, schorowanej kobiety |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

|
Wysłany: 2010-01-26, 19:01
|
|
|
| ajanna napisał/a: | | Jagula napisał/a: | widze jakiegoś fajnego chłopaka na korytarzu i musze się skarcic w duchu, że pewno ma 10-15 lat mniej ode mnie |
ale po co się karcić? ja za takiego wyszłam i o niebo mi lepiej niż z równolatkiem . pewnie powiecie, że infantylna jestem
| mój równolatek spisuje się dobrze i nie zmienię go na młodszy model |
|
|
|
 |
|
|