|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
bez telewizora |
| Autor |
Wiadomość |
Jagienka

Dzieci: Antoninka (ur. 28 czerwiec 2008)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 18 Lut 2009 Posty: 393 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-08, 20:22
|
|
|
| mono-no-aware napisał/a: | Denerwuje mnie jak przychodzę do kogoś w gościnę, a tu telewizor włączony. Nie wiedzą o czym rozmwiać czy co??? |
mnie tę takie sytuacje irytują.
mam wrażenie, że dla niektórych telewizor to jeden z domowników skoro włączony jest nawet gdy przychodzą goście... |
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Dzieci: Majcia (ur. 2008.06.29)
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 427 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-03-08, 20:48
|
|
|
Jagienka to nie na temat , ale widziałam Twoje fotki z ostatniego, warszawskiego spotkanka - wyszłaś rewelacyjnie. Macierzyństwo Ci służy! |

|
|
|
|
 |
Arielka.v
Weganka
Dzieci: nie mam :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 451 Skąd: Katowice/Oś. Tysiąclecia
|
Wysłany: 2010-03-08, 20:54
|
|
|
jesli mowa o tym wlaczonym Tv podczas wizyty gości.
moja babcia tak robi. z tym, że odwrotnie to znaczy:
koniecznie musi obejrzeć każdy odcinek "Familiady" w związku z czym jak do kogos jedzie na goscine i nadchodzi godzina 14:30 prosi o włączenie telewizora i o to, aby towarzystwo zamilkło bo teraz będzie oglądać swój program.
żałosne to jest czasami
Della, wydaje mi sie ze jednak są bardziej kreatywne sposoby na zajęcie dziecku czasu. |
|
|
|
 |
Kat...

Dzieci: Zygmunt
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 03 Sty 2009 Posty: 1558 Skąd: Warszawa

|
Wysłany: 2010-03-08, 21:20
|
|
|
Jest mnóstwo bardziej kreatywnych sposobów ale czasem jak się pada na twarz, bo jest się 24h na dyżurze to łatwiej iść na łatwiznę i zająć dziecko czymkolwiek na chwilę żeby coś zrobić.
Żeby nie było, nie jestem zwolenniczką sadzania dziecka przed telewizorem żeby sobie oglądało bez ograniczeń cokolwiek i żeby rodzice mogli sobie poleżeć i popachnieć czy pomalować paznokcie, ale jestem przeciwniczką takiego łatwego oceniania (szczególnie przez osoby nie posiadające dzieci- wybaczcie dziewczyny) ludzi bo różne są sytuacje i czasem zmieniamy zdanie co do niektórych rzeczy.
Ja- dziecko telewizji bardzo nie chciałam mieć telewizora jak się Z miał rodzić i rzeczywiście się pozbyłam (z pokoju, u rodziców jest) ale po kilu miesiącach dostałam i już nie odmawiałam bo karmiłam dużo i długo i tylko na boku i już mi ręka odpadała od trzymania książek. Mój jest rzadko kiedy włączany (nie ma kiedy) ale ten u rodziców, czyli tam gdzie spędzamy prawie cały czas bo jest miejsce, zabawki i komputer chodzi prawie ciągle. Wcześniej nie włączałam go w ciągu dnia ale teraz kiedy ojciec jest na emeryturze to hmm...
Nie lubię tej tępej miny jaką ma Z wpatrując się w tv, ale przyznam że takie reklamy kilka razy uratowały mi życie bo niczym innym nie dało się go zająć. Marzeniem moim jest zupełny brak telewizora bo ja jako osoba spędzająca w dzieciństwie kilkanaście godzin dziennie przed pudłem odruchowo patrzę jak już jest włączony i nie chcę żeby Z też miał takie zmarnowane dzieciństwo. No ale to dopiero jak się wyprowadzę. Nie ma szansy żeby rodzice wyłączyli tv. Musi chodzić. |
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-03-08, 21:32
|
|
|
| pewnie, że lepiej jeśli dzieciaczek obejrzy reklamę mopa niż zacznie wyjadać ziemię z doniczek:) zresztą zachowania kuzynki też nie neguję - robiła to, bo musiała zająć się domem, a nie dla własnej wygody. idealnie byłoby wychować dzieci bez telewizora, ale bądźmy realistami - nie zawsze są ku temu warunki. ja jak wpadałam raz na jakiś czas na kilka godzin to miałam siłę na śpiewanie/opowiadanie bajek/teatrzyki kukiełkowe etc., ale będąc w domu trzeba jeszcze zająć się masą innych rzeczy. |
|
|
|
 |
Kahela

Dzieci: bez dzieci póki co ;) ale mam kota :D
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 286 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2010-03-09, 08:45
|
|
|
ja mieszkając z mamą i siostra muszę stwierdzić, że telewizja to masakra. U siebie w pokoju telewizor mam, ale używam g o jedynie do oglądania filmów na dvd, nawet nie wiem gdzie i kiedy zginął mi pilot (zresztą telewizor jest stary jak ja )
Natomiast one dwie, Mnie to przeraża, kiedy na przykład moja mama wraca z pracy, włącza telewizor o 16 i wyłącza go koło północy, nieustannie jakieś brednie oglądając i nawet nie wybierając jakieś programy, po prostu "gapi" się we wszystko jak leci niesamowite, jak nic się im nie chce, tak potrafią przemarnotrawić cały weekend, choć na przykład byłplan pójść gdzieś na wystawę czy do kina
Moja siostra natomiast, lat 20, potrafi przed telewizorem przeleżeć cały dzień, oglądając mtv (które moim zdaniem powinno zniknąć jako największy współczesny ogłupiacz) Mnie to osobiście przeraża... |
|
 |
mandy_bu
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 30 Gru 2008 Posty: 898
|
Wysłany: 2010-03-09, 09:18
|
|
|
a my właśnie kupiliśmy nowy tv . Uwielbiam oglądać filmy, czasem również te lecące w tv. Ostatnio zawojował mnie serial "Spadkobiercy". Pory nawadnia też ma fajne, kiedy dzieciaki już śpią.
No i tak w ogóle nie mam czasu na oglądanie tv, bo wtedy siedzę na wd . |
|
 |
Jagienka

Dzieci: Antoninka (ur. 28 czerwiec 2008)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 18 Lut 2009 Posty: 393 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-09, 11:04
|
|
|
| mono-no-aware napisał/a: | Jagienka to nie na temat , ale widziałam Twoje fotki z ostatniego, warszawskiego spotkanka - wyszłaś rewelacyjnie. Macierzyństwo Ci służy! |
dzięki wielkie. aż mnie zatkało.
ja miałam wrażenie (patrząc na siebie na tych zdjęciach), że już baaardzo zaczyna być widoczny na mojej twarzy fakt posiadania 3ki z przodu w liczbie lat przeżytych...
ale po raz kolejny potwierdza się moje przekonanie o tym, że patrząc na to samo, każdy widz może mieć całkowicie odmienne wrażenia. to bardzo budujące |
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Dzieci: KartoFelek 2007 i Franek Bananek 2009
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 1646
|
Wysłany: 2010-03-10, 17:39
|
|
|
| della napisał/a: | | pewnie, że lepiej jeśli dzieciaczek obejrzy reklamę mopa niż zacznie wyjadać ziemię z doniczek:) |
nie widzę związku
Felek wyjadał, Franio wyjada
Niezależnie od tego czy pozwolę obejrzeć dobranockę, czy nie.
U nas telewizor chodzi na dobranockę i jak potwory śpią to obejrzymy jakiś film. Mamy 2 kanały. Czasem 3 jak uda mi się kabel robiący za antenę poprawić.
Mój Teść ma bardzo przykry zwyczaj- przychodzi w gości i włącza telewizor.
U nas już tak nie robi, bo kilka razy odłączyłam tel. z kontaktu
Spytał czy zepsuty, a ja na to, że nie- gości mamy |
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-03-10, 20:10
|
|
|
| thehoneypot napisał/a: | | della napisał/a: | | pewnie, że lepiej jeśli dzieciaczek obejrzy reklamę mopa niż zacznie wyjadać ziemię z doniczek:) |
nie widzę związku
Felek wyjadał, Franio wyjada |
mi raczej chodziło o to, że jak nie jest w stanie się spojrzeć, co dziecko robi, to żeby zajęło się tv niż gnębiło kwiatki, ale w sumie racja - czasami nawet jak ma się dziecko na oku, to ono i tak znajdzie drogę, by "zrobić na diabła" |
|
|
|
 |
antonik
|
Wysłany: 2010-03-12, 10:35 Re: bez telewizora
|
|
|
| ań napisał/a: | zainspirowana wzmiankami w wątku o temacie wege ciąży w tvn, zakładam ten wątek.
jak jest u Was z telewizorem-macie, nie macie? jaki jest Wasz stosunek do oglądania tv przez dziecko itd.
u nas tak: jak zamieszkaliśmy razem to ja nie chciałam, ale Jac wniósł swój super mały tv z holenderskiego hotelu-totalnie niekonwencjonalny sprzęt pod wieloma względami, ale oglądać się dało. Jak już padł to rodzice dali nam swój stary. No więc mamy, ale oglądamy w nim tylko fakty na tvn-ie i od niedawna wkręciłam się w program "you can dance-poprostu tańcz". Pozatym nie włączamy, stoi w kąciku najmniej w chacie widocznym, na podłodze poprostu. Innych programów jak tvn na szczęście nie odbieramy za dobrze
Jagoda ogląda bajki teraz tylko z kompa albo z płyt, jak jest u kogoś np u moich rodziców to ogląda wieczorynkę albo mini mini. Generalnie z umiarem jak dla mnie jest ok |
Ja nie miałem w domu telewizora mniej więcej od 10-11 roku życia. Zepsuł się i jakoś tak zostało, teraz też do niczego mi nie jest potrzebny.
Co do dzieci - takie mam spostrzeżenie, że z jednej strony autorytety wieszają psy na telewizji, że dziecko uczy się oglądania (chociaż to bardziej nasze pokolenie było, teraz to raczej komputer), ale programy takie jak Teletubisie od małego przyuczają dziecko do ogladania, że to fajne i że tak można spędzać czas.
No i jest jeszcze kwestia tego, że - umówmy się - dorośli tez nie mają jakichś wysublimowanych sposobów spędzania czasu wolnego. Ok - różne są aktywności, ale jak zabrać człowiekowi tą główną, czy to będzie czytanie książek, czy spacery po górach, to biedak nie będzie mógł ze sobą nic zrobić.
Kiedyś dzieci sie nudziły jak padał deszcz, bo nie mogły oddać się jedynej znanej sobie aktywności - dziś się nudzą, jak siada internet;) |
|
|
|
 |
dżo

Dzieci: Tymon: 19.03.2009 r.
Pomogła: 82 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3155 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-12, 22:02
|
|
|
| thehoneypot napisał/a: | U nas już tak nie robi, bo kilka razy odłączyłam tel. z kontaktu
Spytał czy zepsuty, a ja na to, że nie- gości mamy |
Dobre
| antonik napisał/a: | | różne są aktywności, ale jak zabrać człowiekowi tą główną, czy to będzie czytanie książek, czy spacery po górach, to biedak nie będzie mógł ze sobą nic zrobić. |
Naprawdę antonik tak uważasz?
Telewizji nie oglądam, za to zbyt często i chętnie sięgam do internetu ale gdy go nie ma wiem co mam ze sobą zrobić (czytanie, ćwiczenia, sprzatanie , pieczenie - wymieniać mogę długo). Myślisz, że stanowię wyjątek? Chyba raczej nie. |
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-03-13, 06:30
|
|
|
myślę, że na pewno nie jesteś wyjątkiem.
antonik, jest masa innych form odskoczni, które można z powodzeniem wprowadzić do własnego życia z niewielkim kosztem: wystawy [w muzeach i galeriach], koncerty, niedalekie podróże [bo to przykre, że często nie znamy urody własnego regionu] i przede wszystkim: spotkania ze znajomymi [bo mnie to boli, że coraz częściej kontakt z ludźmi ogranicza się do tego wirtualnego]. jak już zacznie się robić coś nowego, AKTYWNEGO, to życie nabiera całkiem innego smaku:)[/b] |
|
|
|
 |
devil_doll
Dzieci: adas 30.11.07
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 30 Mar 2008 Posty: 821 Skąd: wawa/windsor
|
Wysłany: 2010-03-14, 12:46
|
|
|
my mamy tv, ogladamy rzadko. najczesciej dokumenty na planete albo na history channel. aha jestem uzalezniona od family guy i dr katza ogladanego na laptopie jak moje dziecko spi |
_________________ www.pieluszkoland.com <---------- nosidla ergonomiczne,chusty, pieluszki, chusty, zabawki oraz wiele innych nowosci
Lord,grant me the serenity to accept the things I cannot change,Courage to change those things I can and the wisdom to hide the bodies of the people I may have to kill because they piss me off.........
 |
|
|
|
 |
KaliszAnka
mama wege

Dzieci: Kuba
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 26 Paź 2009 Posty: 143 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2010-03-14, 23:58
|
|
|
No to ja się chyba wyłamię bo my pakiet mamy w TV "najbardziej jakiś tam wypasiony" + cyfrowa kablówka jeszcze i oglądamy często. Ja też należę do ludzi którzy lubią jak siedzą sami żeby czasem, TV po prostu sobie grało bo jakoś mniej samotne się czuja (wiem że to nie za mądre jest ). Nie oglądam byle czego - jak nic mnie nie zaciekawi to po prostu wyłączam, włączam muzykę albo siedzę w ciszy. Nie uzależniam się od programów TV, jak latem jedziemy pod żagle, gdzie TV miesiącami nie ma nie czuję się uboższa w żadnym wymiarze i nie tęsknie wcale. Ale uwielbiam czasem połknąć jakiś dokument na Planete czy program o domach na Travel and Living. Kuchnia TV mogę też wciągać jak leci i wcale mi nie przeszkadza, że większości rzeczy i tak nie będę nigdy jeść bo mięsowe są (wkurza mnie tylko jak nabijają się, że wege rzeczy są nie dobre a tak na prawdę wychodzą im niedobre bo nie potrafią ich sensownie przygotować )
Za dzieciaka bardzo lubiłam też TV, co nie sprawiło wcale, że się w niego bezsensownie wgapiałam. Uwielbiałam rysować, bawić się, pochłaniałam książki etc. ale miałam też swoje telewizyjne namiętności na które potrafiłam latać na kablówkę do babci specjalnie bo w domu nie było TV to dla mnie po prostu jedna z możliwości rozrywkowych, nie główna i nie jedyna, nie gorsza ani nie lepsza (w zależności od tego co oglądamy) a już na pewno nie najfajniejsza. Mam nadzieję tak wychować dzieciaka, żeby też tak to postrzegał ale mam zamiar mu selektywnie wprowadzać to TV do życiorysu, jak wszystko zresztą
Przypomina mi się też apropos tematu anegdota jak za dzieciaka mój kolega dostał komputer z internetem i większość czasu spędzał na nim (kreatywnie zresztą w większości, pisząc opowiadania, rysując etc.). Po jakimś czasie jego rodzina zaczęła mu mieć za złe, że nie spędza z nią czasu i że się gapi bezsensownie w komputer, traci kontakt z rzeczywistością, oczy psuje etc. etc. Co ciekawe synonimem "wspólnego spędzania czasu" dla tej rodziny było... wspólne gapienie się w TV w milczeniu
Wydaje mi się, że wszystko ma swój czas na wprowadzenie w życiu dzieciaka - także TV. Tylko od nas zależy jak nasze dziecko będzie ten czas telewizyjny wykorzystywać, czy będzie go przedkładać ponad inne formy spędzania czasu. Ale chciałabym jednak, żeby moje dziecko miało ten wybór i mogło go dokonać samo. Szczególnie, że pamiętam, że za dzieciaka pewnych telewizyjnych rzeczy (postaci z bajek, seriali, aktorów) nie znać to był obciach straszny - można było tego nie lubić, olewać, nie oglądać etc. ale nie znać to zakrawało na jakieś społeczne wykluczenie i śmiech na sali był...
Inna sprawą jest, że obecnie rolę TV przejmuje komp gdzie możemy bardziej selektywnie sobie wybierać co oglądamy i kiedy oglądamy. U nas to nie przechodzi bo pracuje na kompie całe dnie i jak juz chce sobie coś obejrzeć to wolałabym nie na tym monitorze w którego się gapie przy pracy :] |
|
 |
antonik
|
Wysłany: 2010-03-17, 13:16
|
|
|
| della napisał/a: | myślę, że na pewno nie jesteś wyjątkiem.
antonik, jest masa innych form odskoczni, które można z powodzeniem wprowadzić do własnego życia z niewielkim kosztem: wystawy [w muzeach i galeriach], koncerty, niedalekie podróże [bo to przykre, że często nie znamy urody własnego regionu] i przede wszystkim: spotkania ze znajomymi [bo mnie to boli, że coraz częściej kontakt z ludźmi ogranicza się do tego wirtualnego]. jak już zacznie się robić coś nowego, AKTYWNEGO, to życie nabiera całkiem innego smaku:)[/b] |
Tylko że nie da się codziennie chodzić do galerii (a gdyby się dało, to nawet w Warszawie nie ma ich aż tylu, żeby mogły starczyć na marne kilka miesięcy).
Niby można robić sto tysięcy rzeczy, jednak ludzie głównie skupiają się na kilku, tych które akurat najbardziej lubią. Ojciec znajomego jest zapalonym myśliwym, i nie piszę tego żeby kogoś wkurzać, bo ogólnie uważam takie rodzaje aktywności za dość pomylone - facet potrafi siedzieć w śniegu kilka godzin a potem podejść dzika na bosaka po lodzie w temperaturze -20 stopni, i jeszcze mówi że to była równa walka - nieważne. Jak tylko może to idzie i poluje, co nie zmienia faktu że jeśli mu zabrać ten rodzaj aktywności, to nie zrobi nic innego. Może schleje się ze znajomymi. |
|
|
|
 |
della
della
|
Wysłany: 2010-03-18, 16:50
|
|
|
| antonik napisał/a: | | Może schleje się ze znajomymi. |
ambitny plan;) nie wiem, antonik, może ja mam mniejsze potrzeby rozrywkowe. chyba dlatego, że mam strasznie dużo na głowie i dla mnie wolna chwila jest rozrywką samą w sobie;) ja np. lubię posiedzieć sama ze sobą i zwyczajnie POMYŚLEĆ. nie mówię, ze telewizja jest be itd., ale na pewno trzeba być bardzo wybrednym. zresztą to dotyczy każdej dziedziny życia. |
|
|
|
 |
Izzi
naranjas de la china

Pomogła: 38 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2102
|
Wysłany: 2010-06-05, 15:39
|
|
|
ja dziś pierwszy raz w życiu pomyślałam: hmm szkoda, że nie mam tv w gospodarstwie
a to dlatego, że ..będąc chwilę w domu moim rodzinnym obejrzałam na tv4 program co to się zwał (chyba) Mała czarna (?) ..bardzo ciekawie kobitki dyskutowały..
..zastanawiam się tylko, czy zawsze ów program równie zajmujący? |
_________________ Usługi wysokościowe
Passport Panda |
|
|
|
 |
uadafac
|
Wysłany: 2010-06-05, 20:28
|
|
|
| ja coraz mniej ogladam telewizje, bo coraz mniej jest wartosciowych programow ;p |
_________________ Wegetarianizm |
|
|
|
 |
Katioczka
Dzieci: Igor
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 15 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-06, 01:43
|
|
|
nie mamy tv od jakiś trzech lat,
nie odczuwam z tego powodu jakiegoś dyskomfortu.
Mam za to-pochwalę się, a co! -80-calowy ekran w salonie
i rzutnik, czyli KINO |
|
 |
Kat...

|
Wysłany: 2010-06-08, 14:26
|
|
|
Katioczka, no to jak się już wygadałaś to teraz czekamy na jakiś pokaz filmowy dla dzieciaków |
|
 |
dynia
natulku :)

Dzieci: Jagoda i Ziemowit
Pomogła: 100 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3803 Skąd: Espana
|
Wysłany: 2010-06-08, 14:28
|
|
|
Teraz od kilku m-cy nie mamy i mogę z czystym sumieniem stwierdzic,że jest dobrze |

''Czekam aż świat zazieleni się na śmierć'
 |
|
|
|
 |
Katioczka
Dzieci: Igor
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 15 Kwi 2010 Posty: 457 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-08, 18:20
|
|
|
nie mam nic przeciwko
chciałam zrobić u siebie wymienialnię ciuchów, zabawek i innych rzeczy
można połączyć z seansem
tylko czy będą jacyś chętni? |
|
 |
Kat...

|
Wysłany: 2010-06-09, 01:12
|
|
|
| Katioczka napisał/a: | | tylko czy będą jacyś chętni? | zdziwiłabym się gdyby nie było! Ja jak najbardziej. |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|