|
Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową |
| Autor |
Wiadomość |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-01, 11:02 Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową
|
|
|
Przepis pochodzi z książki 'Kuchnia Jarska', tyle że ja go maksymalnie uprościłam oraz przerobiłam na wersję wegańską i wyszło niezłe.
Polecam, bo jest szybkie.
Składniki
ciasto:
1 1/2 szklanki brązowego cukru
2 szklanki mąki (ja zawsze dodaję trochę pełnoziarnistej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka sojowego / ryżowego itp
1 1/2 łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
250 - 300 g posiekanych daktyli
krem:
1 opakowanie śmietany sojowej
fix do robienia bitej śmietany (myślę, że niekoniecznie)
zmielone wiórki kokosowe
ew. cukier do smaku
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać olej. Sodę rozpuścić w mleku, dodać gałkę muszkatołową, dobrze wymieszać. Przelać ciasto do formy, dodać daktyle na wierzch.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni), piec ok. 50 minut.
Śmietanę zmiksować z fixem, dodać cukier i zmielone wiórki kokosowe (kilka łyżek) tak, by uzyskać konsystencję kremu. Rozprowadzić po cieście po jego wystygnięciu.
Ot, takie zwykłe domowe ciasto.
daktylowe ciasto.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2474 raz(y) 129,8 KB |
|
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-07, 20:57
|
|
|
Ojej, Euri, dziękuję. A o śmietanie wg Twojego przepisu też myślałam, ale nie miałam mleka kokosowego, więc poleciałam "tradycyjnie". |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-10, 19:07
|
|
|
| euridice napisał/a: | | Anja, czy "1 1/2 szklanki cukru", to na 100% dobra ilość? Ty też tyle dawałaś? |
Hmm, jakby Ci to powiedzieć, Euri... W przepisie oryginalnym są 2 szklanki cukru i 375g daktyli... |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-03-15, 21:25
|
|
|
Anja, aaa, to tym ciastem złamałam odwyk cukrowy Jest pycha, chyba popełnię "na gości"
[ Dodano: 2010-03-16, 16:06 ]
Popełniłam - bez cukru, same daktyle (część zblendowana) w ilości niespełna 200 g, wciąż jest bardzo słodkie ale pyszne i takie ekspresowe, aż miło! Do tego dodałam po prostu ubite mleko koko i niebo w gębie mam. Podziękowania dla Anji |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-03-17, 21:31
|
|
|
Piekę! Nie wiem tylko czy mi się te daktyle nie przypięką za bardzo, bo jakoś nie "zatopiły się" w cieście. Może ciut za dużo mąki dałam, bo zminimalizowałam też cukier i pomyślałam, że dodam zamiast niego mąkę. Ahhhh .... Byleby wyszło , bo pachnie już super.
Jutro jeszcze tylko muszę kupić mleko kokosowe na polewę ... żebyśmy tylko wytrzymali i nie sprobówali ciasta wcześniej. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
iris
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 30 Lip 2008 Posty: 572
|
Wysłany: 2010-03-18, 06:53
|
|
|
mono - no - aware i jak wyszło? Bo właśnie się zastanawiam, czy wystarczy nie dać cukru i już, czy dać zamiast trochę więcej mąki.
może biechna pomoże |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-03-18, 08:34
|
|
|
| iris napisał/a: | mono - no - aware i jak wyszło? Bo właśnie się zastanawiam, czy wystarczy nie dać cukru i już, czy dać zamiast trochę więcej mąki.
może biechna pomoże |
Wyszło ok. Ale narazie nie probujemy, dopoki nie kupię mleka kokosowego na polewę. Muszę wytrzymać jeszcze z wyprobowaniem z 3 - 4 h. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-03-18, 12:24
|
|
|
Dziewczyny, jak wrzuciłam za pierwszym razem daktyle "w ciasto", to wyszło bardzo słodkie (dałam i tak mniej niż w przepisie), z tym że część daję zblendowaną. Za drugim razem (tak, upiekłam wczoraj znowu, bo wszystkim smakuje, a dzisiaj znowu goście, a ciasto takie szybkie i pyszne)... więc: za drugim razem dałam pół szklanki zmiksowanych daktyli na całe ciasto, resztę pokroiłam i posypałam po wierzchu (nie zatopiły się), wydaje się mniej słodkie, jest absolutnym hitem u nas
Mąki dałam więcej za pierwszym razem, wyszło twardsze niż bez dodatkowej mąki. A wolimy bardziej miękkie, także nie dosypywałabym mąki więcej. |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-03-18, 19:57
|
|
|
Biechna chyba następnym razem zastosuję Twoją metodę. Ciacho wyszło, ale mimo wszystko trochę te daktyle się spiekły z góry, więc wolę następnym razem je zatopić od razu w cieście poprzez wymieszanie. Pomysł, żeby zblenderować daktyle też wydaje mi się świetny. Ja zrobiłam polewę z mleczka kokosowego, wiórków + ten fiks, ale jakoś nie wyszła za gęsta. Mimo wszystko dało się fajnie nałożyć na ciasto. Megasłodkie , następnym razem damy chyba tylko 1/2 szkl. cukru. Mi ta polewa kokosowa jakoś nie specjalnie pasowała, choć mój mąż był zachwycony . |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-03-18, 21:07
|
|
|
mono-no-aware, a dałaś tyle cukru, co w przepisie? Jaaaaa Jak jadłam je na spotkaniu forumowym, to mi się wcale za słodkie nie wydało, ale jak przeczytałam przepis, to cukier w ogóle zarzuciłam, a słodkie wydało się nawet mojemu mężowi, który codziennie słodycze je.
Co do polewy, ja zrobiłam jako "smarowidło" (tudzież dodatek "obok") bitą śmietanę wegańską pomysłu euri - wyjęłam z puszki mleczka koko stałą część i zmiksowałam na piankę z odrobiną cukru i szczyptą soli.
Moje daktyle się z wierzchu nie spiekły, ale wstawiam zawsze ciasta wysoooko, jak najdalej od gazu w moim wspaniałym piekarniku gazowym bez regulacji temp |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-19, 21:11
|
|
|
dziewczyny, załamujecie mnie z tym cukrem - wychodzi na to, że ja na odwyk muszę iść... hmm, no cóż...
Euri, Twoje ciasto było pychota (a nie zaledwie "ok"). no i muszę w końcu zrobić tą Twoja bitą śmietanę...
a ciasto rzeczywiście proste, nie? mam do niego sentyment, bo robiłam je - już ze skurczami - przed pojechaniem do szpitala położniczego (potem je jedliśmy ze smakiem przez jakieś 2 dni, uprzednio podzieliwszy się z położnymi i lekarzami, którzy pomagali mi rodzić). |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-03-20, 11:43
|
|
|
Anja, ja zamierzam je upiec zupełnie bez cukru, a daktyle rozgotować i wrzucić do środka. Ciekawi mnie smak ciasta z gałką muszkatołową. Dzięki za przepis.
Zapraszamy na odwyk cukrowy, zapraszamy. |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-03-24, 11:49
|
|
|
Anja, ja je jadam na odwyku, bo daję ino daktyle |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2010-03-24, 11:50
|
|
|
euridice, wielbicielka bitej śmietany kokosowej
A ciasto bym zjadła, tylko nie ma mi kto upiec |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-03-24, 13:32
|
|
|
Przetestowane, jest super.
Na moim na wierzch położyłam zmielone wiórki koko (ważne - z Lidla, najsmaczniejsze), wymieszane ze słodem ryżowym i odrobiną wody dla uzyskania gładszej konsystencji. Potem utworzyło to taką fajną kokosową skorupkę. Pycha. |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-04-11, 22:03
|
|
|
euridice, piękniuchne ciacho a Łucja w tle - tak artystycznie |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-04-11, 22:32
|
|
|
Ależ... :* |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-04-12, 08:03
|
|
|
| euridice, wygląda cudnie, ile dałaś cukru?;) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-12, 09:47
|
|
|
Mniam... ale apetyczne ciasto |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-14, 15:57
|
|
|
euri, podziwiam Twoją kreatywność
[ Dodano: 2010-04-16, 17:21 ]
euri mnie zainspirowała i zrobiłam muffinki. Użyłam mąki orkiszowej razowej, zamiast łyżeczki sody dałam 1 jajko (ale myślę, że bez też byłoby ok, bo mocno wyrosły), zamiast cukru dałam pół szklanki miodu, daktyli wzięłam dużą garść, posiekałam i wymieszałam z ciastem. Dorzuciłam mrożone jagody. Są pyszne, choć dla mnie trochę za słodkie . Następnym razem dam 2 łyżki słodu i garść daktyli.
[ Dodano: 2010-04-23, 19:21 ]
hmmm... po przeczytaniu dzisiejszego postu euri o jej cieście czeko z owocami oraz zachwytów blamagdy nad powyższym, poczyniłam czekoladowe muffinki z wiśniami. Co prawda są one dość dalekie od oryginału, ale ciasto z gałką było inspiracją A dałam: 1 szklankę mąki orkiszowej razowej, 1 szklankę kaszy manny razowej orkiszowej (uznałam, że ma wartości odżywcze podobne do mąki, a fajnie chrupie w wypieku), 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia eko, 1 czubatą łyżkę kakao, 1 jajko (to już zupełnie poszłam w innym kierunku ), 1 szklankę mleka kokosowego, 1/2 szklanki oleju, 2 płaskie łyżki słodu ryżowego, dużą garść drobniutko posiekanych daktyli, 18 wiśni z kompotu (kompot od babci, robiony z cukrem - takie wykorzystuję do ciast). Muffinki są mega pyszne, zjadłam 3, mąż 2, 2 dostała babcia. A miały być na jutro |
|
|
|
 |
Alispo

Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-23, 21:29
|
|
|
Robiłam w zeszłym tyg.,w wersji niezdrowej z białą mąką i cukrem ,zamiast galki-cynamon,a śmietana kokosowa tzn.mleko:)(kiepsko ubite,więc nieco mi wsiąkło w ciasto
Wyszła pychota Dałam tyle cukru co w przepisie,ale spokojnie mozna mnieeej chyba ze ktos lubi b.słodkie;-) |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-04-23, 21:34
|
|
|
| euridice napisał/a: | A nie uraczysz nas zdjęciem chociaż? |
zdjęciem czego? Poprzedniego posta pisałam wczesnym wieczorem, a teraz jest późny wieczór Obiecałam córci na jutro, ale już mam wszystko przemyślane - rano do pieca wędruje chlebek, a zaraz po nim kolejna blacha z muffinkami |
|
|
|
 |
Kasumi

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 26 Mar 2008 Posty: 455 Skąd: Wwa
|
Wysłany: 2010-04-24, 22:43
|
|
|
i ja w końcu popełniłam rzeczone ciasto
w wersji marchewkowej euri, wyszło pysznie, choć mistrzem świata w gotowaniu/pieczeniu nie jestem i raczej nigdy nie będę
dzięki za przepis, Anja |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]  |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-04-24, 23:10
|
|
|
Mi z gałką smakuje super, kto nie próbował niech spróbuje. Cynamon się chowa. |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2010-04-25, 13:24
|
|
|
| puszczyk napisał/a: | Mi z gałką smakuje super, kto nie próbował niech spróbuje. Cynamon się chowa. |
Podpisuję się! Z gałką, z mniej cukru - mistrzostwo. Zawsze wychodzące |
|
|
|
 |
|
|