wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kaszki na dobranoc
Autor Wiadomość
z_grzywką 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 31 Mar 2010
Posty: 560
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-28, 09:19   

Dziewczęta,
aby było jasne o co mi cały czas chodzi :)

przepis Magi
krem jęczmienny - 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku, 1/4 jabłka zmiksowane z 1/2 małego kubka naturalnego jogurtu sojowego Joya, 1 płaska łyżeczka karobu
 
 
z_grzywką 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 31 Mar 2010
Posty: 560
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-28, 10:04   

euridice na razie daje Marcelowi jaglankę w zupie. O wersji zmiksowanej nie pomyślałam :-?
Z warzywami, owocami, pestkami? Mam nadzieję, że małemu człowiekowi zasmakuje.
Mam jeszcze problem z gotowaniem. Dobra wychodzi mi raz na jakiś czas i łatwiej wrzucić mi ją po prostu do zupy. Mniej nerwów mnie to kosztuje ]:->
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-04-28, 11:58   

z_grzywką, z jaglanej, oczywiście dobrze wypłukanej przed gotowaniem, można zrobić fajny budyń, miksując np. z bananem :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-04-28, 13:03   

O ja cie! Ale się dyskusja wytworzyła nt. mojego przepisu :mryellow:
Akurat tego dnia był tam jogurt, ale przeważnie taki budyń - krem robię bez. No i w grę wchodzą wszystkie kasze. Przeważnie na tapecie jest ta, której mi zostało z dnia poprzedniego. Do tego jakiś owoc, ciut oleju, zmielone pestki. Ziom uwielbia (mama też :-P ). Wczoraj np. mieliśmy na śniadanie budyń z quinoa z jabłkiem, kiwi, siemieniem i odrobiną oleju rzepakowego. Jeśli zbyt gęste - dodaję trochę wody. Mniam :-)
Robię też czasem jabłka zapiekane z takim kremem zbożowym. Wtedy staram się, żeby byłl on gęściejszy. Przekrajam jabłko na pół, wykrajam ogryzek i do dziury po nim ładuję krem (z kopczykiem). Na wierzch ciut cynamonu i do pieca na jakieś 20 min.
_________________
 
 
z_grzywką 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 31 Mar 2010
Posty: 560
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-28, 14:15   

maga napisał/a:
O ja cie! Ale się dyskusja wytworzyła nt. mojego przepisu :mryellow:
Akurat tego dnia był tam jogurt, ale przeważnie taki budyń - krem robię bez. No i w grę wchodzą wszystkie kasze. Przeważnie na tapecie jest ta, której mi zostało z dnia poprzedniego. Do tego jakiś owoc, ciut oleju, zmielone pestki. Ziom uwielbia (mama też :-P ). Wczoraj np. mieliśmy na śniadanie budyń z quinoa z jabłkiem, kiwi, siemieniem i odrobiną oleju rzepakowego. Jeśli zbyt gęste - dodaję trochę wody. Mniam :-)
Robię też czasem jabłka zapiekane z takim kremem zbożowym. Wtedy staram się, żeby byłl on gęściejszy. Przekrajam jabłko na pół, wykrajam ogryzek i do dziury po nim ładuję krem (z kopczykiem). Na wierzch ciut cynamonu i do pieca na jakieś 20 min.


dziękuję :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12