wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
płatki owsiane
Autor Wiadomość
okso 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-10-09, 07:31   

zmienic chociaz mleko na jakies roslinne ;)

btw z platkami np zytnimi trzeba postepowac tak samo jak owsianymi, tak? moczyc dodawac cos kwasnego itd??

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-10-09, 10:00   

troszkę umiaru zalecam ;)

jak pisał Jędruś wszystkie nasiona zawierają kwas fitynowy (to taki dar o mamy ewolucji - zabezpiecza minerały zawarte w części magazynowanej nasionka przed rozkładem tak by zarodek gdy zechce mu się kiełkować otrzymał ich optymalną ilość)
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

padło na biedne płatki bo to popularny pokarm, w którym nasionowość jest widoczna gołym okiem

oczywiście nie powstrzymam się aby nie wspomnieć że w tempehu Rhizopus o. za pomocą wydzielanych przez siebie enzymów rozprawia się z kwasem fitynowym na cacy :-)
A jeden z polskich żywieniowców eksperymentujący z tempehem na początku lat '80 dodawał do soi ziarna słonecznika i.... płatki owsiane (uzyskiwał tempeh sojowo -słonecznikowo - owsiany!) Jeszcze nie próbowałem hodowli ale mam cały czas w planach...

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2010-10-10, 07:32   

Tempeh-Starter napisał/a:
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

i wszystkie tyle samo?

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-10-10, 08:50   

to by trzeba było się wczytać (gdzieś) i sobie sprawdzić
ilość miligramów kwasu fitynowego vs ilość gram spożywanych nasion

ale może się po bliższym zbadaniu okazać że dobowa ilość przyswajanego kwasu jest tak znikoma że nie ma praktycznego wpływu na przyswajanie minerałów ze zbóż

Anglików popytać. To jest światowe zagłębie owsiankowe...
(no i faktycznie jacyś tacy bladzi są, ;-) )

gosia_w 

Wysłany: 2010-10-10, 18:09   

ja rozumiem, że owies ma więcej. Ale nie sprawdzałam. I nie będę. Jem płatki, bo lubię. Bez mleka, bo nie lubię.

Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik

Wysłany: 2010-10-11, 09:57   

Jędruś napisał/a:
...Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.
Idealnie jest podkiełkować nasiona owsa (owies łuskany lub odmiana owsa bezłuskowego)....

nie jestem pewien jak smakują płatki moczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ale jeśli zakwaszenie wody ma ograniczać niepożądany wpływ kwasu fitynowego na minerały...
to przypominam że środowisko żołądka jest bardzo silnie kwaśne 1.6(!)-3,2pH a rozdrobniony pokarm przebywa w nim od 1 do 4 godzin.

wydaje się więc że cytrynę możemy zaoszczędzić np. do pysznej tarty cytrynowej ;-)

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-10-11, 11:37   

Oj, namieszaliście. A takie dobre ciasteczka owsiane zrobiłam i aż się normalnie boję przepis wrzucać. (Chociaż z żurawinami były, to trochę tej wit. C tam było).

gosia_w 

Wysłany: 2010-10-11, 11:45   

kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane

lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-11, 12:50   

gosia_w napisał/a:
kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane

kofi wrzucaj, jestem przed dostawą żurawiny :-D moge na ciasteczka część zużyć ;-) a teraz leczę ręce po pigwie :-/

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2010-10-11, 17:34   

Ale to z suszoną żurawiną. Jutro wrzucę. ;-)

owieczka 

Wysłany: 2010-10-11, 21:47   

ja znam hxxp://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/10/owsiane-ciasteczka-z-urawin-i-bia.html]taki przepis na ciasteczka z żurawiną, ale nie miałam okazji jeszcze go przetestować.

Songo 

Wysłany: 2010-10-16, 00:04   

"Kwas fitynowy i minerały"
hxxp://www.cyberbaba.pl/content/view/2111/1/

"Naturalny składnik zbóż – kwas fitynowy utrudnia nam przyswajanie pierwiastków, dopiero fermentacja z udziałem bakterii mlekowych zachodząca w zakwasie powoduje ograniczenie działania fitynianów."
hxxp://rakiel-czarnecka.pl/index.php?action=edit&id=227

[ Dodano: 2011-03-13, 00:51 ]
Jeśli tworzenie płatków jest z udziałem wysokiej temperatury to enzymy rozkładające kwas fitynowy są pewnie niszczone. Czyli płatki nawet moczone nie będą dobre.

Do tego akrylamid:
"Jak wyjaśnił prof. Naruszewicz, akrylamid jest obecny w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, a szczególnie dużo zawierają go smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Jest to substancja toksyczna dla układu nerwowego. "W wielu badaniach potwierdzono też, że indukuje on procesy nowotworowe" - zaznaczył prof. Naruszewicz.

Akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący."

źródło: hxxp://nauka.wp.pl/title,Chipsy-szkodza-sercu,wid,10861171,wiadomosc.html?ticaid=1bef9

Odpowiedz do tematu