wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
płatki owsiane
Autor Wiadomość
okso 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 11 Wrz 2009
Posty: 91
Skąd: Lbn
Wysłany: 2010-10-09, 07:31   

zmienic chociaz mleko na jakies roslinne ;)

btw z platkami np zytnimi trzeba postepowac tak samo jak owsianymi, tak? moczyc dodawac cos kwasnego itd??
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-09, 10:00   

troszkę umiaru zalecam ;)

jak pisał Jędruś wszystkie nasiona zawierają kwas fitynowy (to taki dar o mamy ewolucji - zabezpiecza minerały zawarte w części magazynowanej nasionka przed rozkładem tak by zarodek gdy zechce mu się kiełkować otrzymał ich optymalną ilość)
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

padło na biedne płatki bo to popularny pokarm, w którym nasionowość jest widoczna gołym okiem

oczywiście nie powstrzymam się aby nie wspomnieć że w tempehu Rhizopus o. za pomocą wydzielanych przez siebie enzymów rozprawia się z kwasem fitynowym na cacy :-)
A jeden z polskich żywieniowców eksperymentujący z tempehem na początku lat '80 dodawał do soi ziarna słonecznika i.... płatki owsiane (uzyskiwał tempeh sojowo -słonecznikowo - owsiany!) Jeszcze nie próbowałem hodowli ale mam cały czas w planach...
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 07:32   

Tempeh-Starter napisał/a:
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...

i wszystkie tyle samo?
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 08:50   

to by trzeba było się wczytać (gdzieś) i sobie sprawdzić
ilość miligramów kwasu fitynowego vs ilość gram spożywanych nasion

ale może się po bliższym zbadaniu okazać że dobowa ilość przyswajanego kwasu jest tak znikoma że nie ma praktycznego wpływu na przyswajanie minerałów ze zbóż

Anglików popytać. To jest światowe zagłębie owsiankowe...
(no i faktycznie jacyś tacy bladzi są, ;-) )
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-10, 18:09   

ja rozumiem, że owies ma więcej. Ale nie sprawdzałam. I nie będę. Jem płatki, bo lubię. Bez mleka, bo nie lubię.
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-11, 09:57   

Jędruś napisał/a:
...Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.
Idealnie jest podkiełkować nasiona owsa (owies łuskany lub odmiana owsa bezłuskowego)....


nie jestem pewien jak smakują płatki moczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ale jeśli zakwaszenie wody ma ograniczać niepożądany wpływ kwasu fitynowego na minerały...
to przypominam że środowisko żołądka jest bardzo silnie kwaśne 1.6(!)-3,2pH a rozdrobniony pokarm przebywa w nim od 1 do 4 godzin.

wydaje się więc że cytrynę możemy zaoszczędzić np. do pysznej tarty cytrynowej ;-)
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-10-11, 11:37   

Oj, namieszaliście. A takie dobre ciasteczka owsiane zrobiłam i aż się normalnie boję przepis wrzucać. (Chociaż z żurawinami były, to trochę tej wit. C tam było).
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-11, 11:45   

kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-11, 12:50   

gosia_w napisał/a:
kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane


kofi wrzucaj, jestem przed dostawą żurawiny :-D moge na ciasteczka część zużyć ;-) a teraz leczę ręce po pigwie :-/
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-10-11, 17:34   

Ale to z suszoną żurawiną. Jutro wrzucę. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
owieczka 


Dołączyła: 05 Wrz 2010
Posty: 33
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-11, 21:47   

ja znam hxxp://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/10/owsiane-ciasteczka-z-urawin-i-bia.html]taki przepis na ciasteczka z żurawiną, ale nie miałam okazji jeszcze go przetestować.
_________________
Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl
 
 
Songo 

Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 12
Wysłany: 2010-10-16, 00:04   

"Kwas fitynowy i minerały"
hxxp://www.cyberbaba.pl/content/view/2111/1/

"Naturalny składnik zbóż – kwas fitynowy utrudnia nam przyswajanie pierwiastków, dopiero fermentacja z udziałem bakterii mlekowych zachodząca w zakwasie powoduje ograniczenie działania fitynianów."
hxxp://rakiel-czarnecka.pl/index.php?action=edit&id=227

[ Dodano: 2011-03-13, 00:51 ]
Jeśli tworzenie płatków jest z udziałem wysokiej temperatury to enzymy rozkładające kwas fitynowy są pewnie niszczone. Czyli płatki nawet moczone nie będą dobre.

Do tego akrylamid:
"Jak wyjaśnił prof. Naruszewicz, akrylamid jest obecny w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, a szczególnie dużo zawierają go smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Jest to substancja toksyczna dla układu nerwowego. "W wielu badaniach potwierdzono też, że indukuje on procesy nowotworowe" - zaznaczył prof. Naruszewicz.

Akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący."

źródło: hxxp://nauka.wp.pl/title,Chipsy-szkodza-sercu,wid,10861171,wiadomosc.html?ticaid=1bef9
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 11