wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tort bez cukru - poszukuję przepisu
Autor Wiadomość
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-17, 22:08   tort bez cukru - poszukuję przepisu

Poszukuję przepisu na tort bez cukru (nie musi być wegański), jak najbardziej zbliżony do tradycyjnego.
Jesteśmy zaproszeni na urodziny do dziewczynki, która od niedawna jest na diecie bezcukrowej. Nie ukrywam, że mam w tym własny interes (Ziom jak dotąd nie jadł cukru i chciałabym ten stan utrzymac jak najdłużej). Help.
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-17, 22:14   

a syrop z agawy może być? Jakieś inne obwarowania jeszcze?

[ Dodano: 2010-10-17, 23:22 ]
Zrobiłam kiedyś biszkopt na syropie z agawy. No puszysty to on nie był, ale na bazę tortu mógłby być :-P Albo- słynne wegańskie ciasto proszkowe wychodzi na agawie.
Robiłam siostrzenicy i przełożyłam masą jabłkową z agarem.
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-17, 22:28   

bronka, nie używałam, ale chyba może być. Miód może, więc taki syrop pewnie też ok. Dawaj przepis please!
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-17, 22:35   

Biszkopt:
- 3-5 jajek ( zależy jakie duże)
- szklanka mąki ( 1/3 szklanki ziemniaczanej i 2/3 szklanki pszennej)
- pół szklanki syropu z agawy
- dla pewności można by dodać proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

Ubijasz białka na sztywno. Resztę miksujesz na gładką masę blenderem. Delikatnie łączysz i pieczesz 45 minut. Najpierw na 170 stopni, a jak się podpiecze to skręć na 140.

[ Dodano: 2010-10-17, 23:36 ]
Na miodzie to lepiej nie piec.

[ Dodano: 2010-10-17, 23:45 ]
i jeszcze pomyślałam- a może by tak kilka cieniutkich blatów kruchych przełożyć kremem budyniowym?
Kruche na agawie wychodzi idealnie. Kremy też :-D
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-18, 08:18   

maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. ;-) Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... : :-)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787

[ Dodano: 2010-10-18, 09:27 ]
I jeszcze w tym wątku były jakieś przepisy bez cukru:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8480
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 09:09   

Anja napisał/a:
maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. ;-) Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... : :-)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787

o tak tak :-D właśnie o ciasto Anji mi chodziło. U mnie jest coś takiego bazą i na jej podstawie robię różne wersje. Owocowe, orzechowe itp.
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-10-18, 11:07   

maga, ja zawsze piekę bez cukru. :-P Ale dostałaś już tyle propozycji, że nie będę się wysilać. :mrgreen:
bronka napisał/a:
Na miodzie to lepiej nie piec.

Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast.

[ Dodano: 2010-10-18, 12:07 ]
To ciasto z gałką jest rewelacyjne i Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 11:15   

puszczyk napisał/a:
Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast.


dokładnie i naukowo Ci puszczyku nie odpiszę, ale w wysokich temperaturach miodek nie tylko traci dobre właściwości, ale również staje się śluzotwórczy ( a wg niektórych nawet toksyczny)
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-18, 11:54   

niektórzy używają sztuczny miód, ale to nadal cukier :roll: tylko, że wegański i nie ma wartości co prawdziwy, a które ulatują z temperaturą
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 11:57   

i dlatego Bóg stworzył nam agawę ;-)
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-18, 12:54   

Dziękuję Wam serdecznie!
Ja też piekę wyłacznie specyjały bezcukrowe, ale wprawę mam mizerną, póki co. Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort? No i jak zrobić bitą bez cukru :roll:
A syrop z agawy gdzie kupię?
_________________
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-10-18, 12:57   

A gdybyś kokosową ubiła? Ona jest lekko słodka. I jak ozdobisz jakimiś owocami - to będzie - np. malinami - są słodkie i chyba jeszcze można dostać świeże, albo brzoskwinie, czy borówki amerykańskie.

[ Dodano: 2010-10-18, 13:58 ]
puszczyk napisał/a:
Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.

Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. ;-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 12:59   

maga napisał/a:
Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort?

noo :mrgreen:
maga napisał/a:
No i jak zrobić bitą bez cukru :roll:

A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem?

[ Dodano: 2010-10-18, 14:00 ]
Cytat:
puszczyk napisał/a:
Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.

Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. ;-)

:lol: fakt
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-18, 13:01   

A może jakies propozycje na krem z mączki migdałowej? Mam 2 paczki i data ważności sie niedługo kończy :-P
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 13:02   

część zwykłej mąki nią zastąp
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-18, 13:03   

kofi, jak dla mnie ok, ale to dla dziecka, które jadło do tej pory masę słodyczy, więc chyba nie przejdzie.
bronka napisał/a:
A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem?

mogę utwardzać agarem, bo mam :-)
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 13:08   

No to ja bym zrobiła tak:
- ugotowała agar w małej ilości wody, dodała syrop, zblendowała
- ubiła osobno śmietanę na sztywno

Odrobinkę śmietany do agaru, zblendowała ( i tu na pewno śmietan siądzie, ale będzie biała masa do dodania do kremówki.

Ja ostatnio blenduję wszystkie masy do ciast z agarem i są co prawda mniej puszyste, ale za to pięknie się trzymają.

Wczoraj zrobiłam mus wiśniowo- kokosowy
Zmiksowałam puszkę mleka koko z dwoma łyżeczkami agaru i wiśniami z kompotu. Pychotka. Część udało mi się zamrozić na lody nawet.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-18, 13:11   

bronka, ten agar do musu to miałaś surowy, czy zagotowałaś?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 13:16   

zawsze zagotowuję w małej ilości wody i robię glut, a potem go hartuję- w przypadku musu dałam część wiśniowego wsadu i zblendowałam.

Raz jak dałam gorący agar do zimnej masy bez hartowania to zrobił mi się momentalnie kamyczek 8-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-18, 13:20   

dziękuję za instrukcję :-D
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-18, 13:27   

bronka napisał/a:
a potem go hartuję

Tzn?

Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie?
_________________
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-10-18, 13:37   

maga napisał/a:
Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie?

a gdzie jest napisane, że nie otworzę ;-)

Maga jak zagotujesz agar i wrzucisz go do zimnej masy, to on momentalnie się zetnie. Czyli- zrobi się klusek twardy jak kamień.

Ja robię więc tak:
agar rozpuszczam we wrzątku, mieszam rózgą, robi się glut. Do ciepłego agaru dodaję powolutku blendując cały czas jakąś masę- wiśnie, czy odrobinę śmietany czy jakiś sok czy cokolwiek innego tam ;-) no i już tą zahartowaną masę mogę szybko ( najlepiej mi wychodzi blendujac) wymieszać z resztą składników kremu.
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-10-19, 17:06   

Dziękuję Wam pięknie. Niestety na tę imprezę nie dane mi będzie zrobienie tego tortu. Mama solenizantki jednak woli zamówić tradycyjny :-/ Nie ma tego złego! W wolnej chwili spróbuję i tak go upiec, żeby na urodziny Ziomka mieć już przetrenowane :-)
_________________
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2010-10-19, 17:15   

kofi napisał/a:

puszczyk napisał/a:
Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.

Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. ;-)


no kolejny raz rżę dzisiaj :)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-19, 18:14   

maga a tort euri ?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 7