|
tort bez cukru - poszukuję przepisu |
| Autor |
Wiadomość |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-17, 22:08 tort bez cukru - poszukuję przepisu
|
|
|
Poszukuję przepisu na tort bez cukru (nie musi być wegański), jak najbardziej zbliżony do tradycyjnego.
Jesteśmy zaproszeni na urodziny do dziewczynki, która od niedawna jest na diecie bezcukrowej. Nie ukrywam, że mam w tym własny interes (Ziom jak dotąd nie jadł cukru i chciałabym ten stan utrzymac jak najdłużej). Help. |
_________________
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-17, 22:14
|
|
|
a syrop z agawy może być? Jakieś inne obwarowania jeszcze?
[ Dodano: 2010-10-17, 23:22 ]
Zrobiłam kiedyś biszkopt na syropie z agawy. No puszysty to on nie był, ale na bazę tortu mógłby być Albo- słynne wegańskie ciasto proszkowe wychodzi na agawie.
Robiłam siostrzenicy i przełożyłam masą jabłkową z agarem. |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-17, 22:28
|
|
|
| bronka, nie używałam, ale chyba może być. Miód może, więc taki syrop pewnie też ok. Dawaj przepis please! |
_________________
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-17, 22:35
|
|
|
Biszkopt:
- 3-5 jajek ( zależy jakie duże)
- szklanka mąki ( 1/3 szklanki ziemniaczanej i 2/3 szklanki pszennej)
- pół szklanki syropu z agawy
- dla pewności można by dodać proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
Ubijasz białka na sztywno. Resztę miksujesz na gładką masę blenderem. Delikatnie łączysz i pieczesz 45 minut. Najpierw na 170 stopni, a jak się podpiecze to skręć na 140.
[ Dodano: 2010-10-17, 23:36 ]
Na miodzie to lepiej nie piec.
[ Dodano: 2010-10-17, 23:45 ]
i jeszcze pomyślałam- a może by tak kilka cieniutkich blatów kruchych przełożyć kremem budyniowym?
Kruche na agawie wychodzi idealnie. Kremy też |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-18, 08:18
|
|
|
maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... :
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787
[ Dodano: 2010-10-18, 09:27 ]
I jeszcze w tym wątku były jakieś przepisy bez cukru:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=8480 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 09:09
|
|
|
| Anja napisał/a: | maga, w tym "moim" przepisie możesz zastąpić cukier zmiksowanymi daktylami i morelami (chyba szklanka, nie pamiętam, na czuja robiłam) - ja taki piekłam dla Artka. No i raczej bez gałki muszkatołowej. Wychodzi bardzo dobre. Zresztą dziewczyny robiły fajne modyfikacje tego przepisu, luknij, może coś... :
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=7787
|
o tak tak właśnie o ciasto Anji mi chodziło. U mnie jest coś takiego bazą i na jej podstawie robię różne wersje. Owocowe, orzechowe itp. |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-10-18, 11:07
|
|
|
maga, ja zawsze piekę bez cukru. Ale dostałaś już tyle propozycji, że nie będę się wysilać. | bronka napisał/a: | | Na miodzie to lepiej nie piec. |
Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast.
[ Dodano: 2010-10-18, 12:07 ]
To ciasto z gałką jest rewelacyjne i Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 11:15
|
|
|
| puszczyk napisał/a: | Dlaczego? Chodzi o utratę wartości odżywczych? Piekę, bo jest łatwo dostępny, sklepy ze zdrową żywnością mam daleko, a przez internet nie chce mi się zamawiać.
Masa z daktyli jest świetna, ale nadaje się raczej do ciemnych ciast. |
dokładnie i naukowo Ci puszczyku nie odpiszę, ale w wysokich temperaturach miodek nie tylko traci dobre właściwości, ale również staje się śluzotwórczy ( a wg niektórych nawet toksyczny) |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-18, 11:54
|
|
|
niektórzy używają sztuczny miód, ale to nadal cukier tylko, że wegański i nie ma wartości co prawdziwy, a które ulatują z temperaturą |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 11:57
|
|
|
i dlatego Bóg stworzył nam agawę |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-18, 12:54
|
|
|
Dziękuję Wam serdecznie!
Ja też piekę wyłacznie specyjały bezcukrowe, ale wprawę mam mizerną, póki co. Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort? No i jak zrobić bitą bez cukru
A syrop z agawy gdzie kupię? |
_________________
 |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-10-18, 12:57
|
|
|
A gdybyś kokosową ubiła? Ona jest lekko słodka. I jak ozdobisz jakimiś owocami - to będzie - np. malinami - są słodkie i chyba jeszcze można dostać świeże, albo brzoskwinie, czy borówki amerykańskie.
[ Dodano: 2010-10-18, 13:58 ]
| puszczyk napisał/a: | | Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu. |
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 12:59
|
|
|
| maga napisał/a: | | Czy to ciacho daktylowe brzełożone bitą śmietaną (może byc najzwyklejsza) będzię przypominało tradycyjny tort? |
noo
| maga napisał/a: | No i jak zrobić bitą bez cukru |
A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem?
[ Dodano: 2010-10-18, 14:00 ]
| Cytat: | puszczyk napisał/a:
Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu.
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi.
|
fakt |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:01
|
|
|
A może jakies propozycje na krem z mączki migdałowej? Mam 2 paczki i data ważności sie niedługo kończy |
_________________
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:02
|
|
|
| część zwykłej mąki nią zastąp |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:03
|
|
|
kofi, jak dla mnie ok, ale to dla dziecka, które jadło do tej pory masę słodyczy, więc chyba nie przejdzie.
| bronka napisał/a: | | A będziesz utwardzała agarem, albo jakimś innym tworem? |
mogę utwardzać agarem, bo mam |
_________________
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:08
|
|
|
No to ja bym zrobiła tak:
- ugotowała agar w małej ilości wody, dodała syrop, zblendowała
- ubiła osobno śmietanę na sztywno
Odrobinkę śmietany do agaru, zblendowała ( i tu na pewno śmietan siądzie, ale będzie biała masa do dodania do kremówki.
Ja ostatnio blenduję wszystkie masy do ciast z agarem i są co prawda mniej puszyste, ale za to pięknie się trzymają.
Wczoraj zrobiłam mus wiśniowo- kokosowy
Zmiksowałam puszkę mleka koko z dwoma łyżeczkami agaru i wiśniami z kompotu. Pychotka. Część udało mi się zamrozić na lody nawet. |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:11
|
|
|
| bronka, ten agar do musu to miałaś surowy, czy zagotowałaś? |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:16
|
|
|
zawsze zagotowuję w małej ilości wody i robię glut, a potem go hartuję- w przypadku musu dałam część wiśniowego wsadu i zblendowałam.
Raz jak dałam gorący agar do zimnej masy bez hartowania to zrobił mi się momentalnie kamyczek |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:20
|
|
|
dziękuję za instrukcję |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:27
|
|
|
| bronka napisał/a: | | a potem go hartuję |
Tzn?
Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie? |
_________________
 |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-10-18, 13:37
|
|
|
| maga napisał/a: | | Czemu kobieto nie otworzysz cukierni wegańskiej, pytam grzecznie? |
a gdzie jest napisane, że nie otworzę
Maga jak zagotujesz agar i wrzucisz go do zimnej masy, to on momentalnie się zetnie. Czyli- zrobi się klusek twardy jak kamień.
Ja robię więc tak:
agar rozpuszczam we wrzątku, mieszam rózgą, robi się glut. Do ciepłego agaru dodaję powolutku blendując cały czas jakąś masę- wiśnie, czy odrobinę śmietany czy jakiś sok czy cokolwiek innego tam no i już tą zahartowaną masę mogę szybko ( najlepiej mi wychodzi blendujac) wymieszać z resztą składników kremu. |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2010-10-19, 17:06
|
|
|
Dziękuję Wam pięknie. Niestety na tę imprezę nie dane mi będzie zrobienie tego tortu. Mama solenizantki jednak woli zamówić tradycyjny Nie ma tego złego! W wolnej chwili spróbuję i tak go upiec, żeby na urodziny Ziomka mieć już przetrenowane |
_________________
 |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2010-10-19, 17:15
|
|
|
| kofi napisał/a: |
| puszczyk napisał/a: | | Cygan z puszki też świetnie się nadaje na spód tortu. |
Świetnie to brzmi, jakby ktoś nie wiedział o co chodzi. |
no kolejny raz rżę dzisiaj |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-19, 18:14
|
|
|
| maga a tort euri ? |
|
|
|
 |
|
|