wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Umowa z operatorem sieci telefonii komórkowej
Autor Wiadomość
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:10   Umowa z operatorem sieci telefonii komórkowej

Taki myk:

mam umowę, zawartą z operatorem, którego litościwie pozostawię anonimowym. Umowa zawarta w dn. 19.05.2009 na czas określony - 24 mce. Zgadnijcie, kiedy się kończy? Wg Anonimowego Operatora - 22.08.2011. Dlaczego? Otóż, umowa zawarta z dn. 19.05.2009 stanowiła aneks do umowy zawartej 22.08.2007 na czas 24 mcy. Ta z 2007 stanowiła aneks do umowy z 2005, itd - aż do 2001. Pan mi piknie wytłumaczył, iż, owszem, umowa zawarta w maju 2009 na 24 mce, ALE poprzednia zawarta w sierpniu 2007, czyli przedłużenie w maju 2009 nastąpiło po okresie krótszym niż 24 mce. Wobec czego doliczają mi Z POPRZEDNIEJ UMOWY tamte miesiace, kiedy powinnam być jeszcze na starej umowie, a byłam już na nowej.

W aneksie podpisanym w maju 2009 wyraźne info - umowa na 24 mce. Nic małym druczkiem o przedłużeniu okresu umowy o cośtam.

Będę kopać jeszcze w regulaminie świadczenia usług. Ale zapytam i tutaj - spotkaliście się z czymś takim? Podejrzewam, że takie rzeczy nie są zgodne z prawem - ale nie wiem, jak do tego podejść.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:15   

Ja nie mam telefonu na umowę, więc nie mam pojęcia o tym, ale może spróbujesz w UKE? hxxp://www.cik.uke.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=53&Itemid=80 (choć pewnie już sama na to wpadłaś).

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 16:19   

tak, Lily, mam taki plan, żeby i tam uderzyć, natomiast wcześniej będę molestować operatora. Dzisiejszej nocy pewnie będę studiować regulamin, i umowę też.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:20   

Capricorn, chcesz operatora zmienić?

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 16:46   

bronka napisał/a:
Capricorn, chcesz operatora zmienić?

tak, dzisiaj wypełniłam pełnomocnictwo. I się dowiedziałam, co wyżej.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:49   

Capricorn napisał/a:
I się dowiedziałam, co wyżej.

od nowego operatora?

Ja bym zostawiła papiery u nowego i niech się użera. Przecież chyba najlepiej się znają na tym.

Pączuś 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-02-22, 16:50   

A masz gdzieś na swojej umowie zaznaczone, że to jest aneks do tej wcześniejszej??

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 16:53   

bronka napisał/a:
Capricorn napisał/a:
I się dowiedziałam, co wyżej.

od nowego operatora?

Ja bym zostawiła papiery u nowego i niech się użera. Przecież chyba najlepiej się znają na tym.

nowemu powiedziałam, że umowa kończy się 19.05.2011 - czyli, w sam raz, trzymiesięczne wyprzedzenie, żeby w momencie zakończenia umowy wylądować u nowego.

Pan zlecenie przyjął do realizacji, w opcji - "po zakończeniu okresu umowy" - po czym od nowego op dostałam sms, ze z info uzyskanego od starego op, mogę dołączyć we wrześniu.

Już cośtam sobie opracowałam ;-) Będę działać jeszcze dzisiaj.

kofi 

Wysłany: 2011-02-22, 17:19   

Też tak mam, ale przy podpisywaniu tej nowej umowy zapytałam, czy "dolicza się" do niej te miesiące, które zostały do zakończenia starej i dowiedziałam się, że tak. Szczerze mówiąc nie czytałam tej nowej umowy, ale pamiętam tę rozmowę, bo jakieś pół roku mi brakowało do końca, a strasznie chciałam zmienić telefon, bo mi poprzedni zdechł.
Nawiasem mówiąc dzisiaj zadzwonił do mnie gość z "obsługi klienta biznesowego" bełkocząc tak okrutnie, że nie wiem jak to się stało, że ktoś go zatrudnił w telemarketingu. A jakieś 2 dni temu jego koleżanka zapewne, nie bełkotała, za to dzwoniła chyba z dworca, albo z korytarza podczas przerwy w dużej podstawówce na piętrze klas I-III. :roll:

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2011-02-22, 18:08   

Ja też tak mam. Jak ostatnio przedłużałam 3 miesiące przed koncem to nowa oferta tez nie weszla mi od razu. Obawiam sie ze mozesz z nimi nie wygrac.

Poza tym nie bede sie wypowiadac teraz, ale mojego cudnego operatora mam powyzej... ]:-> Zrobili mnie w pomarańczowego balona i jeszcze udostepniaja moje dane jakims ubezpieczycielom. Plus chamstwo. Szkoda, ze kwitnie kombinatorstwo :(

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 19:00   

kasieńka, kofi - w moim przypadku jest tak, ze nie chcę przedłużyć obecnej umowy, tylko przejść do innego operatora z zachowaniem numeru - bo jest śliczny ;-) Obecna umowa kończy się 19.05 - i po jej zakończeniu chcę się przenieść. Po pełnych 24 mcach od podpisania umowy. Ale obecny operator, od którego chcę oto odejść, informuje mnie, że do tych 24 mcy dolicza mi trzy kolejne - za to, że poprzednia umowa (zawarta w 2007r) została przedłużona 3 mce przed jej zakończeniem.

Pączuś - cytuję:

Cytat:
Aneks do umowy o świadczenie usług telekom - zwany dalej umową.
(...)
12. na podstawie aneksu umowa zostaje przedłużona na czas określony do dnia 19.05.2011.

I dalej:

Cytat:
okres, na jaki zawarta została umowa, wskazany jest na pierwszej stronie umowy.

potem - pierdu pierdu. NIC o przedłużeniu okresu umowy.

koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-02-22, 19:23   

Capricorn, a jest gdzieś mowa o tym - w starej, lub nowej umowie - że ta nowa jest przedłużeniem? Bo jeśli nie, to zostałaś wprowadzona w błąd (nie powiedzieli całej prawdy), a wtedy już prawo stanowi na twoją korzyść.

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 19:25   

koko napisał/a:
Capricorn, a jest gdzieś mowa o tym - w starej, lub nowej umowie - że ta nowa jest przedłużeniem? Bo jeśli nie, to zostałaś wprowadzona w błąd (nie powiedzieli całej prawdy), a wtedy już prawo stanowi na twoją korzyść.

"Aneks do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, zwany dalej umową"

ani słowa o tym, żeby z poprzedniej umowy wynikały jakiekolwiek zobowiązania wobec bieżącej.

Pączuś 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-02-22, 19:32   

Capricorn napisał/a:
Aneks do umowy o świadczenie usług telekom - zwany dalej umową.
(...)
12. na podstawie aneksu umowa zostaje przedłużona na czas określony do dnia 19.05.2011.

jak jest podana konkretna data do kiedy jest przedłużoną umowa, to wydaje mi się, że masz mocną podstawę żeby nie dać się przerobić na sierpień. Możesz powiedzieć, że ty się trzymasz umowy, którą z nimi podpisałaś a tam jest konkretna, dzienna data.

kasienka 

Wysłany: 2011-02-22, 21:30   

Capri, mi właśnie powiedziano (bo dopytałam przy przedłużaniu) że umowę podpisuję na dwa lata licząc od dnia końca starej umowy, a nie od dnia w którym podpisałam aneks.

A na stronie internetowej możesz się zalogować i sprawdzić do kiedy niby ta umowa jest?

[ Dodano: 2011-02-22, 21:32 ]
W sumie skoro masz czarno na białym datę 19.05 to chyba nie mają prawa się czepiać.

Pozostaje kontakt z rzecznikiem praw konsumenta lub jakimś prawnikiem czy coś....

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2011-02-22, 21:41   

kasienka napisał/a:
Capri, mi właśnie powiedziano (bo dopytałam przy przedłużaniu) że umowę podpisuję na dwa lata licząc od dnia końca starej umowy, a nie od dnia w którym podpisałam aneks.

a masz stosowny zapis w umowie? bo ja nie mam, a najwyraźniej tak identycznie jestem traktowana.

Cytat:
A na stronie internetowej możesz się zalogować i sprawdzić do kiedy niby ta umowa jest?

dzwoniłam dzisiaj do boa (biuro obsługi abonenta), i obsługujący mnie pan najpierw wymienił datę sierpniową, potem sprawdził umowę - bo nalegałam, a potem, po kilku minutach oczekiwania z mojej strony, sprzedał mi historię z niepełnym okresem poprzedniej umowy.

Wyślę do nich pismo z prośbą o pisemne uzasadnienie ich stanowiska - i z miejsca zaznaczę, że zamierzam to wykorzystać do zaczerpnięcia opinii rzecznika praw konsumenta, czy jak się tam ta funkcja nazywa.

koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-02-22, 21:50   

Capricorn, pod tym linkiem z prawej strony jest wyszukiwarka, możesz znaleźć u siebie rzecznika, udzielają bezpłatnej pomocy:
hxxp://uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php#

kasienka 

Wysłany: 2011-02-22, 21:52   

Capri, postaram sie odszukac umowe i sprawdze.

[ Dodano: 2011-02-22, 22:34 ]
Właśnie sprawdziłam i okazało się, że na trzy lata mam umowę (aneks) ;)

A zapis taki:

Cytat:
Umowa zostaje zawarta na okres 36 miesięcy, liczone od 2010-12-14.

Podpisywałam ją 14.10.2010.

Więc u mnie jest czarno na białym. U Ciebie też, masz datę, myślę, że próbują Ci wcisnąć kit.

k.leee 

Wysłany: 2011-02-25, 03:46   

Jak boa tzn, że masz w Erze :-P Ja od nich zwiałem, 1,5 roku temu do 4 operatora, bo był najsłabszy i miał najlepsze warunki. Po roku złożyli mi propozycję ( choć umowę miałem na 2 lata), ze dadzą mi telefon i żebym podpisał aneks na kolejne 2 lata.

I tu odpowiedź na Twoje pytanie : aneks miał być na 2 lata ale nie od momentu podpisania aneksu a od momentu zakończenia obowiązywania poprzedniej umowy ( czyli od podpisania aneksu wychodziło 3 lata). Nie podpisałem.

Malena

Wysłany: 2011-02-27, 23:12   Re: Umowa z operatorem sieci telefonii komórkowej

Mnie też to brzmi jak Era. Jeżeli tak jest faktycznie, to informacja a propos tego
Capricorn napisał/a:
doliczają mi Z POPRZEDNIEJ UMOWY tamte miesiace, kiedy powinnam być jeszcze na starej umowie, a byłam już na nowej.

nie znajduje się w umowie. Zerknij w warunki oferty promocyjnej, z której skorzystałaś (które, o ile dobrze pamiętam konstrukcję umowy, powinny być wskazane jako załącznik do aneksu) i tam powinna być taka informacja. Wówczas u operatora można jedynie powoływać się na np. wprowadzenie w błąd przez konsultanta w trakcie omawiania oferty, a nie na brak podstaw prawnych do takiego przedłużenia umowy.
Powodzenia!

Odpowiedz do tematu