wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bardzo razowe ślimaczki z dżemem i rodzynkami
Autor Wiadomość
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2011-03-26, 21:00   Bardzo razowe ślimaczki z dżemem i rodzynkami

Przepis jest wariacją nt. ślimczków gemi.

2 szkl. mąki razowej orkiszowej
1 szkl. mąki razowej pszennej
1 szkl. mąki razowej żytniej
3 łyżki cukru moscovado (lub innego słodu)
1szkl. mleka sojowego
1/3 paczki drożdży
dżem (ja dałam morelowo-bananowy własnej produkcji)
rodzynki.

Drożdże rozgnieść z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry, ułożyć na blaszce, odstawić na kwadrans do wyrośnięcia, piec ok. 20 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Są bardzo razowe, ale o takie mi chodziło. O recenzję proszę pytać mojego syna (podpowiem, że przed chwilą zjadł jednego i zrobił dziką awanturę bo zła matka nie chciała dać więcej ;-) )
_________________
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-26, 21:09   

maga, a których drożdży używasz - 100g czy 42g?
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2011-03-26, 21:21   

100g. Te 42 to ni jak nie dają się podzielić ;-)
_________________
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-27, 05:54   

dziękuję :-D Ja robię drożdżowe z mąki razowej (choć żytniej jeszcze nie dawałam) i nie poraża mnie razowością. Może się przyzwyczaiłam ;-)
 
 
krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Dołączyła: 05 Lip 2008
Posty: 1869
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-03-30, 18:24   

gosia_w, możesz podać swój przepis na ciasto drożdżowe z mąki razowej?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-30, 19:39   

krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję mąkę razową, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko roślinne, drożdże świeże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej mąki, z cukrem, niewegańskie, patrząc, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętaną konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje.
 
 
krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Dołączyła: 05 Lip 2008
Posty: 1869
Skąd: Polska
Wysłany: 2011-03-31, 18:16   

gosia_w napisał/a:
krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję mąkę razową, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko roślinne, drożdże świeże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej mąki, z cukrem, niewegańskie, patrząc, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętaną konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje.

Ok, dziękuję :)

maga, do tego ciasta nie dodaje się wcale oleju lub masła?
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2011-03-31, 18:21   

Ja nie dawałam. Wyszły dość suche, ale fajne :-)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 8