|
Bardzo razowe ślimaczki z dżemem i rodzynkami |
| Autor |
Wiadomość |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-03-26, 21:00 Bardzo razowe ślimaczki z dżemem i rodzynkami
|
|
|
Przepis jest wariacją nt. ślimczków gemi.
2 szkl. mąki razowej orkiszowej
1 szkl. mąki razowej pszennej
1 szkl. mąki razowej żytniej
3 łyżki cukru moscovado (lub innego słodu)
1szkl. mleka sojowego
1/3 paczki drożdży
dżem (ja dałam morelowo-bananowy własnej produkcji)
rodzynki.
Drożdże rozgnieść z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem, wlać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie, rozwałkować, posmarować dżemem, posypać rodzynkami, zwinąć w rulon, pokroić na plastry, ułożyć na blaszce, odstawić na kwadrans do wyrośnięcia, piec ok. 20 min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Są bardzo razowe, ale o takie mi chodziło. O recenzję proszę pytać mojego syna (podpowiem, że przed chwilą zjadł jednego i zrobił dziką awanturę bo zła matka nie chciała dać więcej ) |
_________________
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-26, 21:09
|
|
|
| maga, a których drożdży używasz - 100g czy 42g? |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-03-26, 21:21
|
|
|
100g. Te 42 to ni jak nie dają się podzielić |
_________________
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-27, 05:54
|
|
|
dziękuję Ja robię drożdżowe z mąki razowej (choć żytniej jeszcze nie dawałam) i nie poraża mnie razowością. Może się przyzwyczaiłam |
|
|
|
 |
krop.pa
Pomogła: 54 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 1869 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2011-03-30, 18:24
|
|
|
| gosia_w, możesz podać swój przepis na ciasto drożdżowe z mąki razowej? |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-30, 19:39
|
|
|
| krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję mąkę razową, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko roślinne, drożdże świeże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej mąki, z cukrem, niewegańskie, patrząc, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętaną konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje. |
|
|
|
 |
krop.pa
Pomogła: 54 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 1869 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2011-03-31, 18:16
|
|
|
| gosia_w napisał/a: | | krop.pa, ja robię zupełnie na oko. Daję mąkę razową, słód, olej (czasem robię z rozpuszczonym masłem), mleko roślinne, drożdże świeże lub suszone (te zawsze aktywuję). Nauczyłam się robić drożdżowe z białej mąki, z cukrem, niewegańskie, patrząc, jak robi moja ciocia, a potem dałam swoje składniki i odtworzyłam zapamiętaną konsystencję. Mogę spisać następnym razem proporcje. |
Ok, dziękuję
maga, do tego ciasta nie dodaje się wcale oleju lub masła? |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-03-31, 18:21
|
|
|
Ja nie dawałam. Wyszły dość suche, ale fajne |
_________________
 |
|
|
|
 |
|
|