wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bolesne miesiączki
Autor Wiadomość
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-02-19, 14:22   

Zmagam się z tym problemem od lat. Odstawienie nabiału nie dało dużej ulgi. Dieta surowa na tydzień przed pomagała bardziej. Ja czasami nie idę do pracy bo nie jestem w stanie, w mojej rodzinie w linii mamy kobiety zawsze miały bolesne miesiączki. Psyche z pewnością ważne ale dla mnie miesiączka i jej czas nie stanowi tematu tabu w rozmowach z męskimi znajomymi, partnerem, bratem czy ojcem. Dla mnie jest normalna, fizjologiczna i też jest częścią mojej kobiecości. Warto też odwiedzić ginekologa i sprawdzić czy na jajnikach nie ma torbieli itp. (zwłaszcza jeśli bolesność długa, nie paraliżowała dotychczas życia, krwawienia występują nieregularnie albo się wydłużają).
Z leków przeciwbólowych na mnie działa Ketonal forte i mocniejsze leki (nospy itp nie przynoszą ulgi) a raczej mam sporą tolerancję na ból.
Euri wybieram się na spotkanie jeśli chcesz przetestować K odstąpię trochę i sprawdzisz.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-02-19, 15:41   

Euri: oki. Ketonal pomaga mi na miesiączki, na kręgosłup nie. Pomyśl o wizualizacjach: ból w formie muzyki, który oddala się i cichnie itp. Ja jestem etatowiec i powinnam być, więc farmakologia bywa mi potrzebna.

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2011-02-25, 14:42   

ja zauważyłam że bardziej boli jak zmarznę w stopy przed miesiączka..

ina 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2011-02-25, 15:22   

Mnie na szczęście mniej boli po porodzie.
Wcześniej pomagały preparaty agnus castus. W ogóle na PMS bardzo dobrze się sprawdzał.

emaliia 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-03-20, 18:19   

Już od dawna chciałam wam napisać o sposobie na moje baaardzo bolesne dni. Należe do tych co zawsze zdychały wiotkie z bólu przed i podczas, tak bolało że miało się ochote pogryźć wszystko ale brakowało sił na ruch szczęką hehe. Nie lubie brać leków przeciwbólowych w dużych ilościach a przy tym bólu małe ilości nie pomagały. Nospa nic, paracetamol z codeiną(2xdawka)-tylko śnięta bardziej byłam, może lekko nurofen max działał ale... musiałabym go brać zbyt dużo każdego miesiąca. IMBIR-świezy imbir zjadany podczas i na dzień przed. Wystarczy 1cm-1,5 starkować i zalać sokiem, wypić i łagodnie przechodzimy miesiączke bez leków przeciwbólowych. Te osoby co maja łagodniejsze bóle powinny nie czuć go wcale a te do których ja się zaliczam powinny odczuwać o wiele łagodniejszy, na tyle znośny, żeby być mobilną cały dzień i zapomnieć o tym jaki jest dzien miesiąca ;) Ciekawa jestem czy na was też tak zadziała. Czekam na wasze doświadczenia w tym temacie w kolejnych miesiącach.
ps. sok z imbirem polubiłam nie tylko od święta
Dlaczego ja, matka która rodzi, pielęgnuje i kocha swoje dziecko mam zjadać dziecko innej matce która tak samo jak ja wyczekiwała go przez okres całej ciąży i pięlegnowała piersią po porodzie? Dla czego ja mam temu dziecku zjadać jego matke, którą kocha do łez.....Nie pytajcie mnie dlaczego jestem vege-zrozumiecie kiedy zostaniecie rodzicami.
Ostatnio zmieniony przez emaliia 2011-03-20, 20:26, w całości zmieniany 1 raz  

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2011-03-20, 19:08   

emaliia, ciekawe z tym imbirem :) a z jakim sokiem polecasz? :)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-03-20, 19:35   

Ciekawe. Jak mi się jeszcze kiedyś zdarzy taki ból to wypróbuję ;)

polena 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-04-15, 17:50   

Imbir zawiera kwas askrobinowy i mi bardzo pomaga, na tej zasadzie co aspiryna. Nie tylko na okres ale też na bóle stawów które często miewam.

Lily 

Wysłany: 2011-04-15, 17:52   

polena napisał/a:
kwas askrobinowy
Kwas askorbinowy to witamina C - może masz na myśli kwas salicylowy/acetylosalicylowy?

polena 

Wysłany: 2011-04-15, 18:01   

Przyznam, że już zgłupiałam i obnażyłam swoją niewiedzę ;) W każdym razie jakiś czas temu przeczytałam, że działa na tej samej zasadzie co aspiryna-przeciwzapalnie i delikatnie rozpuszcza skrzepy w krwi...i działa :)

Lily 

Wysłany: 2011-04-15, 18:12   

polena napisał/a:
W każdym razie jakiś czas temu przeczytałam, że działa na tej samej zasadzie co aspiryna-przeciwzapalnie i delikatnie rozpuszcza skrzepy w krwi...i działa :)
Owszem, owszem, kwas acetylosalicylowy to właśnie aspiryna, pierwotnie pozyskiwana z kory wierzby, więc pewnie inne rośliny też to mają ;)

polena 

Wysłany: 2011-04-15, 18:26   

No więc o to mi się 'rozchodziło' ;) Dzięki za uświadomienie!
Poza tym ze swoich hardkorowych doświadczeń mogę polecic tylko unikanie kawy i czarnej herbaty, za to poza farmakologią (nurofen forte, kiedys pyralgin, najchętniej ketonal albo w ogóle morfina...) pomaga mi regularne picie melisy już ok tyogdnia przed ale tez odrobinka alkoholu.

Odpowiedz do tematu