|
bolesne miesiączki |
| Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-02-19, 14:22
|
|
|
Zmagam się z tym problemem od lat. Odstawienie nabiału nie dało dużej ulgi. Dieta surowa na tydzień przed pomagała bardziej. Ja czasami nie idę do pracy bo nie jestem w stanie, w mojej rodzinie w linii mamy kobiety zawsze miały bolesne miesiączki. Psyche z pewnością ważne ale dla mnie miesiączka i jej czas nie stanowi tematu tabu w rozmowach z męskimi znajomymi, partnerem, bratem czy ojcem. Dla mnie jest normalna, fizjologiczna i też jest częścią mojej kobiecości. Warto też odwiedzić ginekologa i sprawdzić czy na jajnikach nie ma torbieli itp. (zwłaszcza jeśli bolesność długa, nie paraliżowała dotychczas życia, krwawienia występują nieregularnie albo się wydłużają).
Z leków przeciwbólowych na mnie działa Ketonal forte i mocniejsze leki (nospy itp nie przynoszą ulgi) a raczej mam sporą tolerancję na ból.
Euri wybieram się na spotkanie jeśli chcesz przetestować K odstąpię trochę i sprawdzisz. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-02-19, 15:41
|
|
|
| Euri: oki. Ketonal pomaga mi na miesiączki, na kręgosłup nie. Pomyśl o wizualizacjach: ból w formie muzyki, który oddala się i cichnie itp. Ja jestem etatowiec i powinnam być, więc farmakologia bywa mi potrzebna. |
|
|
|
 |
malva
vegan warrior

Pomogła: 35 razy Dołączyła: 27 Gru 2007 Posty: 1445
|
Wysłany: 2011-02-25, 14:42
|
|
|
| ja zauważyłam że bardziej boli jak zmarznę w stopy przed miesiączka.. |
|
|
|
 |
ina

Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2011-02-25, 15:22
|
|
|
Mnie na szczęście mniej boli po porodzie.
Wcześniej pomagały preparaty agnus castus. W ogóle na PMS bardzo dobrze się sprawdzał. |
|
|
|
 |
emaliia

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Lut 2010 Posty: 156
|
Wysłany: 2011-03-20, 18:19
|
|
|
Już od dawna chciałam wam napisać o sposobie na moje baaardzo bolesne dni. Należe do tych co zawsze zdychały wiotkie z bólu przed i podczas, tak bolało że miało się ochote pogryźć wszystko ale brakowało sił na ruch szczęką hehe. Nie lubie brać leków przeciwbólowych w dużych ilościach a przy tym bólu małe ilości nie pomagały. Nospa nic, paracetamol z codeiną(2xdawka)-tylko śnięta bardziej byłam, może lekko nurofen max działał ale... musiałabym go brać zbyt dużo każdego miesiąca. IMBIR-świezy imbir zjadany podczas i na dzień przed. Wystarczy 1cm-1,5 starkować i zalać sokiem, wypić i łagodnie przechodzimy miesiączke bez leków przeciwbólowych. Te osoby co maja łagodniejsze bóle powinny nie czuć go wcale a te do których ja się zaliczam powinny odczuwać o wiele łagodniejszy, na tyle znośny, żeby być mobilną cały dzień i zapomnieć o tym jaki jest dzien miesiąca Ciekawa jestem czy na was też tak zadziała. Czekam na wasze doświadczenia w tym temacie w kolejnych miesiącach.
ps. sok z imbirem polubiłam nie tylko od święta |
_________________ Dlaczego ja, matka która rodzi, pielęgnuje i kocha swoje dziecko mam zjadać dziecko innej matce która tak samo jak ja wyczekiwała go przez okres całej ciąży i pięlegnowała piersią po porodzie? Dla czego ja mam temu dziecku zjadać jego matke, którą kocha do łez.....Nie pytajcie mnie dlaczego jestem vege-zrozumiecie kiedy zostaniecie rodzicami. |
| Ostatnio zmieniony przez emaliia 2011-03-20, 20:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Malinetshka
Paulina

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-03-20, 19:08
|
|
|
emaliia, ciekawe z tym imbirem a z jakim sokiem polecasz? |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-03-20, 19:35
|
|
|
Ciekawe. Jak mi się jeszcze kiedyś zdarzy taki ból to wypróbuję |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
polena
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Sty 2011 Posty: 168
|
Wysłany: 2011-04-15, 17:50
|
|
|
| Imbir zawiera kwas askrobinowy i mi bardzo pomaga, na tej zasadzie co aspiryna. Nie tylko na okres ale też na bóle stawów które często miewam. |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2011-04-15, 17:52
|
|
|
| polena napisał/a: | | kwas askrobinowy | Kwas askorbinowy to witamina C - może masz na myśli kwas salicylowy/acetylosalicylowy? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
polena
|
Wysłany: 2011-04-15, 18:01
|
|
|
Przyznam, że już zgłupiałam i obnażyłam swoją niewiedzę W każdym razie jakiś czas temu przeczytałam, że działa na tej samej zasadzie co aspiryna-przeciwzapalnie i delikatnie rozpuszcza skrzepy w krwi...i działa |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2011-04-15, 18:12
|
|
|
| polena napisał/a: | W każdym razie jakiś czas temu przeczytałam, że działa na tej samej zasadzie co aspiryna-przeciwzapalnie i delikatnie rozpuszcza skrzepy w krwi...i działa | Owszem, owszem, kwas acetylosalicylowy to właśnie aspiryna, pierwotnie pozyskiwana z kory wierzby, więc pewnie inne rośliny też to mają |
|
|
|
 |
polena
|
Wysłany: 2011-04-15, 18:26
|
|
|
No więc o to mi się 'rozchodziło' Dzięki za uświadomienie!
Poza tym ze swoich hardkorowych doświadczeń mogę polecic tylko unikanie kawy i czarnej herbaty, za to poza farmakologią (nurofen forte, kiedys pyralgin, najchętniej ketonal albo w ogóle morfina...) pomaga mi regularne picie melisy już ok tyogdnia przed ale tez odrobinka alkoholu. |
|
|
|
 |
|
|