wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Makowiec wg Gonya
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-03, 09:48   Makowiec wg Gonya

MAKOWIEC NA-MOCNE-NERKI:
na bazie makowca babci

1/2 szkl. zmielonego maku (można kupić suchy, gotowy, zmielony mak w torebce lub zmielić samemu)
1/2 szkl. zmielonego np. w młynku do kawy czarnego sezamu
zalać 1/2 szkl. mleka np. ryżowego, owsianego, w ostateczności krowiego. Musi to postać ok 10-15 minut.
W tym czasie robimy MASĘ:

4 żółtka, 1/2 kostki masła, trochę drobnego cukru trzcinowego. Ukręcić tłuszcz z cukrem i powoli wrzucać po 1 żółtku i dalej ukręcać. Do gotowej masy dodać masę makowo-sezamową i 2 jabłuszka starte na grubej tarce. Dodać bakalie (rodzynki, orzechy, ale nie za dużo). Na końcu dodać delikatnie ubite osobno białka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kaszy manny.

SPÓD KRUcHY:
30 dag mąki
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 kostki masła
odrobiną cukru trzcinowego do smaku
odrobina soli do smaku
szczypta imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki kardamonu sproszkowanego

Zagnieść wszystko, następnie na wysmarowaną blachę wyłożyć ciasto z rantem i wyłożyć delikatnie masę makowo-bakaliowo-sezamową, wyrównać z wierzchu i włożyć do piekarnika (ok. 180 stopni) na ok. 50 minut. Po wyjęciu masa będzie jeszcze lekko miękka, poczekać aż zastygnie i można zrobić polewę:

POLEWA KAKAOWA (LUB KAROBOWA)
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
2 łyżki kakao lub karobu
2 łyżki mleka owsianego, ryżowego lub krowiego
+kilka kropli cytryny na koniec

Wszystko powoli podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru cały czas mieszając. Na koniec dajemy cytrynę (dla połysku). Ciepłą polewę rozprowadzamy na makowcu, sypiemy orzechami włoskimi.
Aha! Spód do ciasta - oczywiście z razowej mąki

p.s Jest fantastyczny!!!!!!!!!
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-06-08, 09:16   

mam wielki smak na mak.
A takiej wersji jeszcze nie próbowałam :-D
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2011-06-08, 10:44   

margot, zaciekawiło nie to "na-mocne-nerki", napisz może coś więcej proszę o tym wzmacnianiu.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-06-09, 16:40   

Marcela, to przepis nie mój to naszej Gony
Tu myślę jednak ,że ten czarny sezam jest kluczowy , on ma właściwości wzmacniające nerki
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-07-14, 09:24   

podobno biały też, lecz czarny ma silniejsze właściwości.
Piekłam ten makowiec na chrzciny Hani. Był przepyszny. Masę zrobiłam z białego sezamu i różowego maku 8-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-07-14, 09:31   

gemi napisał/a:
Masę zrobiłam z białego sezamu i różowego maku

ten różowy to znany jako biały?
masę dodatkowo czy masę jako ciasto do pieczenia?
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo :mrgreen:
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-07-14, 10:01   

margot napisał/a:
...
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo :mrgreen:


ale żołądek mniej ;-) jak raz przesadziłam z sezamem to Olaboga :->
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-07-14, 10:15   

lilias napisał/a:
margot napisał/a:
...
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo :mrgreen:


ale żołądek mniej ;-) jak raz przesadziłam z sezamem to Olaboga :->

a to tak mielony dał popalić ?
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-07-14, 10:29   

nooo. za dużo gomasio na raz. teraz podchodzę jak do jeża.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-07-14, 10:31   

eee, to ja mam jakiś dobry żołądek bo ja gomasio łyżkami jem i nigdy nic a nic mi nie jest :mrgreen: a naprawdę sobie go nie żałuję :mrgreen:
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-07-14, 13:21   

margot, :mrgreen:
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-07-14, 15:49   

lilias napisał/a:
margot, :mrgreen:

no co :mryellow:
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-07-14, 16:07   

margot napisał/a:
lilias napisał/a:
margot, :mrgreen:

no co :mryellow:


a nic, nic. na zdrowie niech Ci idzie :mrgreen: ja się chwilę pooszczędzam ;-)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-07-15, 10:48   

margot napisał/a:
ten różowy to znany jako biały?
masę dodatkowo czy masę jako ciasto do pieczenia?
podobno to jeszcze inna odmiana maku - kupiłam w evergreenie: hxxp://www.evergreen.pl/mak-rozowy-300g-p-1733.html
pisząc "masa" miałam na myśli tą makową w przepisie.

Ja też z tych odpornych sezamolubnych. Tahini zajadam na łyżki
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-07-15, 10:52   

gemi napisał/a:
podobno to jeszcze inna odmiana maku - kupiłam w evergreenie: hxxp://www.evergreen.pl/m...00g-p-1733.html
pisząc "masa" miałam na myśli tą makową w przepisie.

Ja też z tych odpornych sezamolubnych. Tahini zajadam na łyżki

a to nie wiedziałam ,że jest taka odmiana , bardzo dziękuję za link i wiadomość

a tak tak ja tahini to kładę na chleb ale na centymetry :mryellow: , uwielbiam ;-)
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-07-15, 14:12   

zaciekawiłyście mnie tym różowym makiem. Cena w Evergreenie też bardzo ciekawa ]:->
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-15, 18:26   

też planuję zakupić różowy mak, tylko chciałam najpierw coś o nim doczytać. Tahini - łyżeczką lub gruba warstwa na chlebie :mryellow:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 7