|
Makowiec wg Gonya |
| Autor |
Wiadomość |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 09:48 Makowiec wg Gonya
|
|
|
MAKOWIEC NA-MOCNE-NERKI:
na bazie makowca babci
1/2 szkl. zmielonego maku (można kupić suchy, gotowy, zmielony mak w torebce lub zmielić samemu)
1/2 szkl. zmielonego np. w młynku do kawy czarnego sezamu
zalać 1/2 szkl. mleka np. ryżowego, owsianego, w ostateczności krowiego. Musi to postać ok 10-15 minut.
W tym czasie robimy MASĘ:
4 żółtka, 1/2 kostki masła, trochę drobnego cukru trzcinowego. Ukręcić tłuszcz z cukrem i powoli wrzucać po 1 żółtku i dalej ukręcać. Do gotowej masy dodać masę makowo-sezamową i 2 jabłuszka starte na grubej tarce. Dodać bakalie (rodzynki, orzechy, ale nie za dużo). Na końcu dodać delikatnie ubite osobno białka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kaszy manny.
SPÓD KRUcHY:
30 dag mąki
2 żółtka
1 jajko całe
1/2 kostki masła
odrobiną cukru trzcinowego do smaku
odrobina soli do smaku
szczypta imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki kardamonu sproszkowanego
Zagnieść wszystko, następnie na wysmarowaną blachę wyłożyć ciasto z rantem i wyłożyć delikatnie masę makowo-bakaliowo-sezamową, wyrównać z wierzchu i włożyć do piekarnika (ok. 180 stopni) na ok. 50 minut. Po wyjęciu masa będzie jeszcze lekko miękka, poczekać aż zastygnie i można zrobić polewę:
POLEWA KAKAOWA (LUB KAROBOWA)
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła
2 łyżki kakao lub karobu
2 łyżki mleka owsianego, ryżowego lub krowiego
+kilka kropli cytryny na koniec
Wszystko powoli podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru cały czas mieszając. Na koniec dajemy cytrynę (dla połysku). Ciepłą polewę rozprowadzamy na makowcu, sypiemy orzechami włoskimi.
Aha! Spód do ciasta - oczywiście z razowej mąki
p.s Jest fantastyczny!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-06-08, 09:16
|
|
|
mam wielki smak na mak.
A takiej wersji jeszcze nie próbowałam |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2011-06-08, 10:44
|
|
|
| margot, zaciekawiło nie to "na-mocne-nerki", napisz może coś więcej proszę o tym wzmacnianiu. |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-06-09, 16:40
|
|
|
Marcela, to przepis nie mój to naszej Gony
Tu myślę jednak ,że ten czarny sezam jest kluczowy , on ma właściwości wzmacniające nerki |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-07-14, 09:24
|
|
|
podobno biały też, lecz czarny ma silniejsze właściwości.
Piekłam ten makowiec na chrzciny Hani. Był przepyszny. Masę zrobiłam z białego sezamu i różowego maku |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-14, 09:31
|
|
|
| gemi napisał/a: | | Masę zrobiłam z białego sezamu i różowego maku |
ten różowy to znany jako biały?
masę dodatkowo czy masę jako ciasto do pieczenia?
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-14, 10:01
|
|
|
| margot napisał/a: | ...
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo |
ale żołądek mniej jak raz przesadziłam z sezamem to Olaboga |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-14, 10:15
|
|
|
| lilias napisał/a: | | margot napisał/a: | ...
Tak , tak każdy sezam lubią nasze nerki i to bardzo |
ale żołądek mniej jak raz przesadziłam z sezamem to Olaboga |
a to tak mielony dał popalić ? |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-14, 10:29
|
|
|
| nooo. za dużo gomasio na raz. teraz podchodzę jak do jeża. |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-14, 10:31
|
|
|
eee, to ja mam jakiś dobry żołądek bo ja gomasio łyżkami jem i nigdy nic a nic mi nie jest a naprawdę sobie go nie żałuję |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-14, 13:21
|
|
|
margot, |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-14, 15:49
|
|
|
| lilias napisał/a: | margot, |
no co |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-07-14, 16:07
|
|
|
| margot napisał/a: | | lilias napisał/a: | margot, |
no co |
a nic, nic. na zdrowie niech Ci idzie ja się chwilę pooszczędzam |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-07-15, 10:48
|
|
|
| margot napisał/a: | ten różowy to znany jako biały?
masę dodatkowo czy masę jako ciasto do pieczenia? | podobno to jeszcze inna odmiana maku - kupiłam w evergreenie: hxxp://www.evergreen.pl/mak-rozowy-300g-p-1733.html
pisząc "masa" miałam na myśli tą makową w przepisie.
Ja też z tych odpornych sezamolubnych. Tahini zajadam na łyżki |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-15, 10:52
|
|
|
| gemi napisał/a: | podobno to jeszcze inna odmiana maku - kupiłam w evergreenie: hxxp://www.evergreen.pl/m...00g-p-1733.html
pisząc "masa" miałam na myśli tą makową w przepisie.
Ja też z tych odpornych sezamolubnych. Tahini zajadam na łyżki |
a to nie wiedziałam ,że jest taka odmiana , bardzo dziękuję za link i wiadomość
a tak tak ja tahini to kładę na chleb ale na centymetry , uwielbiam |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-07-15, 14:12
|
|
|
zaciekawiłyście mnie tym różowym makiem. Cena w Evergreenie też bardzo ciekawa |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-07-15, 18:26
|
|
|
też planuję zakupić różowy mak, tylko chciałam najpierw coś o nim doczytać. Tahini - łyżeczką lub gruba warstwa na chlebie |
|
|
|
 |
|
|