|
Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe |
| Autor |
Wiadomość |
magdagmara
magdagmara
Dołączyła: 12 Lut 2011 Posty: 25
|
Wysłany: 2011-08-25, 12:18 Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe
|
|
|
Polecam pycha ciacho ! Zapraszam do lektury hxxp://blog.vegabutik.pl/?p=309
Składniki
200 g masła lub margaryny
200 g miałkiego cukru ( brązowy najlepiej)
200 g mielonych migdałów
100 g drobnej polenty kukurydzianej ( bardzo drobnej kaszy k.)
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowy)
Na syrop
skórka otarta z dwóch cytryn
125 g cukru pudru
Przygotowanie:
Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu ( nie gotować )
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.
Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję
ciasto cytrynowe 220.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 2559 raz(y) 25,57 KB |
|
_________________ MagdaK |
| Ostatnio zmieniony przez magdagmara 2011-08-29, 08:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2011-08-26, 04:54
|
|
|
Pięknie wygląda!
Coś czuję, że je zrobię |
|
|
|
 |
agus

Pomogła: 44 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Biała Podl./So'ton
|
Wysłany: 2011-08-26, 09:44
|
|
|
Zrobiłam wczoraj drugie ciasto z tego linku, jabłkowe z orzechami, wyszło jak keks, choć trochę przysuche (niepotrzebnie odcedziłam sok z jabłek). |
|
|
|
 |
magdagmara
magdagmara
Dołączyła: 12 Lut 2011 Posty: 25
|
Wysłany: 2011-08-27, 18:33
|
|
|
Soku najlepiej nie odcedzać a rodzynki można zamoczyć w soku np. jabłkowym czy wiśniowym ( a dobrze też smakują zamoczone w alkoholu), będzie wilgotniejsze
Też zależy od jabłek. Robiłam często to ciasto jak mój syn jeszcze nie mógł jeść jajek, i różnie wychodziło w zależności jakie jabłka potarłam. |
_________________ MagdaK |
|
|
|
 |
|
|