wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe
Autor Wiadomość
magdagmara 
magdagmara

Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-08-25, 12:18   Ciasto cytrynowe - pyszne i bezglutenowe

Polecam pycha ciacho ! Zapraszam do lektury :) hxxp://blog.vegabutik.pl/?p=309

Składniki

200 g masła lub margaryny
200 g miałkiego cukru ( brązowy najlepiej)
200 g mielonych migdałów
100 g drobnej polenty kukurydzianej ( bardzo drobnej kaszy k.)
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowy)
Na syrop
skórka otarta z dwóch cytryn
125 g cukru pudru

Przygotowanie:

Tłuszcz ubić z cukrem na puch.
Wymieszać migdały z polentą, proszkiem do pieczenia.
Do utartego tłuszczu wbijaj jaja na przemian z mieszaniną cały czas ucierając.
Na końcu dodaj skórkę otartą ze sparzonych cytryn.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż pergaminem. Wyłóż masę i wstaw do piekarnika.
Przygotuj syrop: sok z dwóch cytryn lekko podgrzej z cukrem pudrem do uzyskania syropu ( nie gotować )
Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut lub do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu, ciasto nakłuj w kilku miejscach i polej syropem. Dopiero po ostygnięciu wyłóż z formy.

Rada: Drobną kaszę kukurydzianą można zastąpić grubo zmieloną mąką kukurydzianą, migdały nie powinny być zmielone na mąkę lecz na drobniutkie grudki nadaje to ciastu fajną konsystencję

ciasto cytrynowe 220.JPG
Plik ściągnięto 2553 raz(y) 25,57 KB

_________________
MagdaK
Ostatnio zmieniony przez magdagmara 2011-08-29, 08:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2011-08-26, 04:54   

Pięknie wygląda!
Coś czuję, że je zrobię :->
 
 
agus 


Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1050
Skąd: Biała Podl./So'ton
Wysłany: 2011-08-26, 09:44   

Zrobiłam wczoraj drugie ciasto z tego linku, jabłkowe z orzechami, wyszło jak keks, choć trochę przysuche (niepotrzebnie odcedziłam sok z jabłek). :)
 
 
magdagmara 
magdagmara

Dołączyła: 12 Lut 2011
Posty: 25
Wysłany: 2011-08-27, 18:33   

Soku najlepiej nie odcedzać a rodzynki można zamoczyć w soku np. jabłkowym czy wiśniowym ( a dobrze też smakują zamoczone w alkoholu), będzie wilgotniejsze :)
Też zależy od jabłek. Robiłam często to ciasto jak mój syn jeszcze nie mógł jeść jajek, i różnie wychodziło w zależności jakie jabłka potarłam.
_________________
MagdaK
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 11