wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ryż meksykański
Autor Wiadomość
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2011-08-31, 14:24   ryż meksykański

szklanka białego ryżu długoziarnistego (najlepiej basmati), ważne, aby był biały do tego przepisu
3 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej własnej roboty)
1 duży pomidor
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pół średniej marchewki
sól
1/2 szklanki groszku zielonego (najlepiej świeży, gdy brak - mrożony)
kilka (około 5) łyżek oliwy

ryż zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 15 minut, mieszając na początku, aby rozbić "bryły" ryżu.
pomidora parzymy, obieramy ze skórki, kroimy i wraz z poszatkowaną cebulą i ząbkiem czosnku miksujemy na gładki krem.
namoczony ryż przepłukujemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
w rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy ryż (około 10 minut), często mieszając i uważając, aby się nie przypalił. Po 10 minutach dodajemy krem pomidorowo - cebulowy i gotujemy wszystko około 3 minut, często mieszając. Następnie dodajemy marchewkę bardzo drobno poszatkowaną, zielony groszek, sól do smaku (około pół łyżeczki) i 3 szklanki bulionu warzywnego, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. Danie jest bardzo delikatne, subtelne w smaku, nadaje się dla małych dzieci, mam karmiących, jest dietetyczne i lekkostrawne. Smacznego.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2011-08-31, 16:51   

Przez latyno znajomych, którzy robili nazywany "ryżem po indiańsku". Warzywne dodatki różne i w różnych proporcjach. Smażony ryż zmienia się, staje się szklisty i w gotowaniu sypki wychodzi.

Pipii 

Wysłany: 2011-08-31, 17:47   

akurat ten wyszedł kleisty, ale mam wrażenie, że to za sprawą dodatku tego kremu pomidorowego z cebulą i czosnkiem. W każdym razie można szaleć z dodatkami :-)
W każdym razie, gdy próbowałam podobną potrawę zrobić z ryżu brązowego - smażonego - nie udawało się, ryż brązowy po usmażeniu nie chciał zmięknąć, mimo, iż wchłoną wodę, był nadal twardy.. nawet po godzinie gotowania.. po kilku takich nieudanych próbach doszłam do wniosku, że to chyba wina jego "razowości" - pierwszy eksperyment z białym ryżem wyszedł bardzo dobrze - nie ma problemu ;-)

Agnieszka 

Wysłany: 2011-08-31, 18:43   

Z długiego ryżu brązowego nie wyszło. Może kiedyś podejmę próbę z okrągłego. Najczęściej robiłam ze zwykłym lub basmati. Dawno nie gotowałam ale ponieważ szykuje mi się spotkanie ze starymi znajomymi pewnie sobie przypomną i poproszą.

Pipii 

Wysłany: 2011-09-01, 06:40   

Agnieszka z krótkiego brązowego mi też nie wychodziło :( ale z długoziarnistym brązowym było znacznie gorze..

Agnieszka 

Wysłany: 2011-09-01, 09:16   

Pipii: no to nie będę eksperymentowac i oprę się na Twoich próbach

Pipii 

Wysłany: 2011-09-01, 10:30   

nie warto, na prawdę .. :evil:
kilka dań miałam kompletnie nieudanych, nie życzę tego nikomu!

Odpowiedz do tematu