|
Herbata z pokrzywyw ciąży |
| Autor |
Wiadomość |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 07:29 Herbata z pokrzywyw ciąży
|
|
|
| Dziewczyny czy piłyście herbatkę z pokrzywy w ciąży? Kupiłam jedną, by poprawić sobie hemoglobinę, ale na opakowaniu pisze, że nie zaleca się jej pić w ciąży ze względu na brak danych dotyczących jej szkodliwości. |
|
|
|
 |
MartaJS

Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-01, 07:36
|
|
|
Mają obowiązek tak pisać, jeśli nie przeprowadzono badań klinicznych na kobietach w ciąży.
Pokrzywa jest jednym z ziół zalecanych w ciąży (poza melisą, rumiankiem, mniszkiem, liśćmi malin - chociaż co do tych ostatnich nie ma zgody, czy przez całą ciążę, czy w końcówce). Ja piłam parę razy w tygodniu. |
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 07:44
|
|
|
| Tak właśnie myślałam. A rzeczywiście podniósł Ci się po niej poziom hemoglobiny? Ja pytałam nawet znajomego lekarza i powiedział, że raz dziennie spokojnie można pić. |
|
|
|
 |
MartaJS

|
Wysłany: 2011-09-01, 07:46
|
|
|
Nie wiem, czy po niej, podejrzewam raczej synchroniczne działanie różnych rzeczy, ale w końcu się podniósł Najlepiej łączyć z witaminą C. |
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 07:56
|
|
|
Dzięki wielkie za info Herbatka jest pyszna dlatego zastanawiam się nawet czy na stałe nie zastąpić nią normalnej herbaty Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:04
|
|
|
| malwinka85r napisał/a: | | zastanawiam się nawet czy na stałe nie zastąpić nią normalnej herbaty | Przed tym bym przestrzegała, jest moczopędna i trzeba przy dłuższym stosowaniu uzupełniać witaminę B1. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
MartaJS

|
Wysłany: 2011-09-01, 08:06
|
|
|
Ja bym piła raz dziennie albo co drugi dzień. W ciąży chyba ważna jest zasada zdrowego umiaru
Ja piłam w ciąży normalną herbatę, ale mniej niż zwykle i dużo słabszą (bo ja nałogowiec herbaciany jestem, nie w sensie fizycznego uzależnienia, ale po prostu kocham herbatę). |
|
 |
sunny
don't worry

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Poznań/Plewiska
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:09
|
|
|
| MartaJS napisał/a: | Mają obowiązek tak pisać, jeśli nie przeprowadzono badań klinicznych na kobietach w ciąży.
|
Dokładnie tak właśnie! Wczoraj dowiedziałam się też, że część olejów m.in. lniany będzie podlegała prawu jak farmaceutyki i także takie info się zacznie na nich pojawiać, ale mimo to olej lniany w ciąży jest bardzo polecany. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:11
|
|
|
Powiem szczerze, że nie zauważyłam, bym jakoś intensywniej po niej korzystała z toalety... Chodzę często, ale to raczej efekt ciąży niż herbatki z pokrzywy - przed jej wypiciem było tak samo...
[ Dodano: 2011-09-01, 09:14 ]
sunny, rzeczywiście olej lniany ponoć jest bardzo zdrowy - z resztą cena mówi sama za siebie. Widzę, że Ty też w ciąży - pijesz też czasem herbatkę z pokrzywy?
Zastanawiam się czy nie zmniejszyć dawki do raz na dwa dni... |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:16
|
|
|
| malwinka85r napisał/a: | | Powiem szczerze, że nie zauważyłam, bym jakoś intensywniej po niej korzystała z toalety... | To nie o to chodzi - pokrzywa wzmaga wydalanie pewnych produktów przemiany materii przez układ moczowy - dlatego też jest lecznicza Raz dziennie będzie OK, najlepiej z cytryną, sokiem z róży, czarnej porzeczki itp. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:28
|
|
|
| Dzięki dziewczyny za cenne rady! |
|
|
|
 |
squamish
Pomogła: 18 razy Dołączyła: 10 Kwi 2010 Posty: 2159 Skąd: Calisia city
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:32
|
|
|
| Ja piłam codziennie jedną ,dolewałam do ostudzonej sok z dzikiej róży .Robiłam sobie co jakiś czas pare dni przerwy dla równowagi żeby nie przedobrzyć heh |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
Do sprzedania/oddania hxxps://picasaweb.google.com/lh/myphotos |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 08:44
|
|
|
| Ja w takim razie może będę piła od poniedziałku do piątku a wekendami będę robić dwa dni przerwy... Nie znam się na tym, sądzicie, że tak będzie ok? |
|
|
|
 |
sunny
don't worry

|
Wysłany: 2011-09-01, 08:47
|
|
|
| malwinka85r napisał/a: | Widzę, że Ty też w ciąży - pijesz też czasem herbatkę z pokrzywy?
|
Piję, ale w tej chwili nie jakoś bardzo często. Na początku ciąży miałam mdłości i wchodziła mi tylko czarna herbata. W tej chwili piję różne herbatki - głównie zielona, rooibos, owocowe, w tym pokrzywę, okazjonalnie także miętę. Tylko ja nie miałam w tej chwili jeszcze żadnych problemów z żelazem. |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 09:03
|
|
|
No tak, na Twoim etapie jeszcze dzidzia nie ściąga z Ciebie aż tyle żelaza. Ja dziś zaczęłam 25tc, więc od jakiegoś miesiąca hemoglobina zaczęła lecieć na łeb na szyję. Zwłaszcza, że noszę bliźniaki |
|
|
|
 |
sunny
don't worry

|
Wysłany: 2011-09-01, 09:30
|
|
|
| malwinka85r Gratuluję! Zapraszamy do wątku ciążowego - Brzuszkowe 2011, mamy tam jedną zabliźniaczoną Brzuchatkę już na końcówce. |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 09:37
|
|
|
sunny, dziękuję kochana Na pewno tam zajrzę |
|
|
|
 |
tora
tora
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 327
|
Wysłany: 2011-09-01, 09:51
|
|
|
Jam to podwójnie brzuchata - malwinka85r, gratuluję podwójnego szczęścia ! Ja z hemo walczę wszelkimi sposobami. Herbaty pokrzywowej sklepowej nie piłam. Mam za to zbiór swojej pokrzywy, z której robiłam dość mocny wywar i dolewałam do pietruszkowego koktajlu, razem z cytryną. Bardzo to niesmaczne było, ale w połączeniu z innymi źródłami żelaza po jakimś czasie odniosło skutek. Ogólnie przeprowadziłam zmasowany atak, bo bliźniaki mocno ciągną, oj, mocno, przynajmniej u mnie. Obecnie wypijam dziennie małą butelkę soku z buraków czerwonych+sok z cytryny (łącznie ok. 330 ml), do tego 2xFerrum, pestki dyni odstawiłam, bo już nie mogę na nie patrzeć, ale co drugi dzień zapodaję sobie pęczek pietruszki z cytryną, ale już bez pokrzywy. Melduj się w Brzuszkowe 2011, koniecznie |
|
|
|
 |
jarzynajarzyna

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 11 Sie 2010 Posty: 2549
|
Wysłany: 2011-09-01, 09:58
|
|
|
| sunny napisał/a: | | zabliźniaczoną Brzuchatkę już na końcówce. |
buahahahah, to brzmi jak opis jakiegoś zwierzaka normalnie
tora, kurde, Ty to jesteś jednak niesamowita, takie obrzydliwości wypijać codziennie, podziwiam. ja chyba zacznę pić pokrzywę teraz, bo mam hgb jak na swoje możliwości w rowie mariańskim - 12,2 - ale nie mogę się przemóc, w dodatku nie mam słodu z agawy, nie mam hajsu na to, bleeee, każdy powód jest dobry na uniknięcie pokrzywy lajf jest niesprawiedliwy, czemu nie można sobie poprawić krwi obżerając się ciastami i piernikami? |
|
|
|
 |
sunny
don't worry

|
Wysłany: 2011-09-01, 10:05
|
|
|
| jarzynajarzyna napisał/a: | | sunny napisał/a: | | zabliźniaczoną Brzuchatkę już na końcówce. |
buahahahah, to brzmi jak opis jakiegoś zwierzaka normalnie
|
Właśnie sobie wyobraziłam, jak Krystyna Czubówna czyta:"Zabliźniaczona Brzuchatka żeruje w pokrzywie"
tora faktycznie niezły jadłospis... Będę się musiała do teściowej po zapas buraczków w słoikach wybrać... Na razie dostałam same działkowe bulwy, ale tak mi się nie chce ich przetwarzać. Poczekam aż teściówka zrobi słoiczki talentu kulinarnego kobieta raczej nie ma, ale buraczki jej wychodzą przednie! |
|
|
|
 |
tora
tora
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 327
|
Wysłany: 2011-09-01, 10:12
|
|
|
jarzyna, podeszłam do tego jak do picia najgorszej wódki - warto się przełamać: bierzesz głęboki oddech, wstrzymujesz go, walisz w mordę jak najszybciej, najlepiej tak, aby język nie stykał się z płynem; na końcu cię trochę trzepnie, bo na języku coś zostanie, ale przepłukujesz usta wodą i jest już lepiej. Wcześniej do pietruchy i pokrzywy dodawałam dojrzałe kiwi. Było smaczniejsze, ale że wychodziło więcej płynu, to zrezygnowałam. Cała akcja trwa może 10-15 sekund Jakaż to krótka chwila wobec późniejszej nagrody, delektowania się piernikiem
sunny, "Zabliźniaczona Brzuchatka żeruje w pokrzywie": nie mogę |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 10:40
|
|
|
tora, rzeczywiście męczysz się niemiłosiernie Mnie herbatka z pokrzywy bardzo smakuje, do tego wcinam jak najwięcej wszystkiego co żelazodajne i zobaczymy efekt. Pietruszkę to z zupami raczej jem. W każdym razie żelaza w tabsach chciałabym uniknąć - okropnie się po nim czuję.
A Ty po ferrum nie miałaś problemów z zaparciami?
[ Dodano: 2011-09-01, 11:40 ]
A sok z buraka piję codziennie - z marchewką i pomarańczą. |
|
|
|
 |
sunny
don't worry

|
Wysłany: 2011-09-01, 10:50
|
|
|
A próbowałaś może z żelazem chelatowanym? Podobno łatwiej się wchłania i nie powoduje tylu nieprzyjemnych skutków ubocznych. Dużo dziewczyn tutaj je jadło.
Mi też pokrzywa smakuje, z cytryną jest spoko. A ten sok z buraka to pijecie jakiś kupny, czy same wytwarzacie? |
|
|
|
 |
jarzynajarzyna

Pomogła: 8 razy Dołączyła: 11 Sie 2010 Posty: 2549
|
Wysłany: 2011-09-01, 10:53
|
|
|
| po żelazie aptecznym to raczej niemiłosierne sraki na czarno chyba bardziej niż zaparcia. |
|
|
|
 |
malwinka85r
|
Wysłany: 2011-09-01, 10:57
|
|
|
jarzynajarzyna, chyba wolałabym te sraki niz zaparcia
sunny, nie próbowalam takiego żelaza - można to bez recepty kupić? Możesz podać jakąś nazwę? A sok z buraka to robię sama ze swoich buraczków z ogródka Pyszka! |
|
|
|
 |
|
|