|
Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne |
| Autor |
Wiadomość |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-05-10, 09:25 Sezamowe ciasteczka- uwaga piekielnie smaczne
|
|
|
Na początku umieszczam ostrzeżenie- nie róbcie tych ciasteczek będąc na diecie, nie róbcie ich na zapas- są nieprzyzwoicie pyszne
Miałam ogromną ochotę na mocno sezamowe ciasteczka. Takie co by w puszce leżały, dzieci mogły powyjadać itp.
Smakują wyśmienicie, obłędnie sezamowo i nadają się do zapuszkowania.
Przepis:
- szklanka sezamu ( najlepiej niełuszczonego)
- szklanka syropu z agawy
- 2 szklanki mąki ( ja dałam bardzo drobno mieloną razową pszenną)
- 3/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- łyżeczka płaska zmielonego cynamonu
- pół płaskiej łyżeczki sody
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie przyjemnie sezamkowo pachnieć. Ostudzić, wymieszać z mąką, sodą, solą i cynamonem. Dodać olej i syrop. Dobrze wymieszać
Wyjdzie dość rzadka i nieskładna masa. Schłodzić ją minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego/malutkiego orzecha włoskiego Układać w dużych odstępach. Ciasteczka rozpływają się.
Piec w nagrzanym (ok 180°C) piekarniku ok 10 minut, aż będą złote.
Uwaga- mocno przypieczone robią się gorzkawe. |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-10, 10:55
|
|
|
Fajny przepis Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki |
|
|
|
 |
cynamon
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 14 Kwi 2010 Posty: 237 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-10, 12:12
|
|
|
A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek?
Czy rozpływają się na tyle, że trzeba je zosatwić jako kuleczki? Nie można od razu rozpłaszczyć? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://tolabombola.wordpress.com]BLOG TOLI - zapraszam po dostęp na priva
hxxp://wrzesniowe.wordpress.com/]CIĄŻOWY BLOG KALINY |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-05-10, 16:17
|
|
|
| gosia_w napisał/a: | Fajny przepis Tak sobie myślę, że ten sezam to jeszcze zmielę po uprażeniu, lepiej się przyswoją wartościowe składniki |
tez o tym pomyślałam potem- tym bardziej, że w kupkach maluszków ten sezam był w formie niezmienionej
Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz
cynamon myślę, że możesz robić płaskie, ale mogą nie być takie ładne |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-10, 18:50
|
|
|
| bronka napisał/a: | Nawiasem mówiąc gosiu wiedziałam, że się zainteresujesz
|
uwielbiam ciasteczka , szczególnie z razowej mąki i bez cukru |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-05-10, 19:07
|
|
|
| cynamon napisał/a: | | A ile z tego przepisu powstaje ciasteczek? |
ja upiekłam 4 blaszki po ok 16-20 sztuk |
|
|
|
 |
zina

Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2010-05-10, 19:40
|
|
|
super smakowity przepis, uwielbiam sezamki
Jakiego oleju użyć najlepiej? |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-05-10, 20:34
|
|
|
zina, ja używam rzepakowy zimnotłoczony
Te ciasteczka smakują trochę jak suche biszkopty z sezamem. I są bardzo przyjemnie słodkie... |
|
|
|
 |
mamka_klamka
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 13 Wrz 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-07-17, 18:49
|
|
|
| Ja robię na lenia. Nie chłodzę, tylko od razu rozlewam na blasze a po upieczeniu kroję w kwadraty. |
_________________ hxxp://lilypie.com] hxxp://lilypie.com] hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
eko_ona
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2011 Posty: 16
|
Wysłany: 2011-09-16, 10:33
|
|
|
Podaję alternatywę na - jak dla mnie CUDO! ciasteczka owsiane z żurawiną
owsiane-ciastko.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 292 raz(y) 244,29 KB |
|
|
|
|
 |
|
|