Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
 |
|
|
samosy, pierogi ... |
| Author |
Message |
Ewa [Deleted]
|
Posted: samosy, pierogi ...
|
[ !!! ]
|
|
[u][b]Pierogi z kapust±[/b][/u]
[i]Ciasto: [/i]
1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka m±ki jęczmiennej (zemleć na m±kę pęczak)
2-3 czubate łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
szczypta kurkumy
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnej wody
Wymieszać w misce m±kę pszenn±, m±kę jęczmienn±, majeranek, słodk± paprykę, sól, kurkumę, dodać olej i starannie wymieszać łyżk±, by nie było grudek. Dodać wodę, kilkoma ruchami zagnie¶ć miękkie i luĽne ciasto. Wychodzi ono lepkie, ale takie powinno być. Schłodzić w lodówce, ciasto w tym czasie zgęstnieje. Wałkować placki o grubo¶ci ok. 4 mm, wycinać duże koła (np. od miseczki), kła¶ć dwie łyżki farszu, składać do siebie brzegi i przyciskać je widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów na blaszce wysypanej delikatnie m±k±.
Z tej porcji wychodzi ok. 13 dużych pierogów (z placków o ¶rednicy 10 cm).
[i]Farsz:[/i]
50 dag kiszonej kapusty
20 dag białej kapusty
1 marchew
2 większe cebule
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej
Kapustę kiszon± zalać niewielk± ilo¶ci± wrz±tku (na wysoko¶ć ok. 2 cm), dodać listek, ziele i gotować ok. 30 min. Cebulę zeszklić na oleju, marchew drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, biał± kapustę poszatkować. Dodać do gotuj±cej się kapusty cebulę, marchew i biał± kapustę. Gotować do miękko¶ci, sprawdzać, czy woda nie wyparowała. Po ugotowaniu dokładnie wystudzić kapustę i odcisn±ć j± na sitku.
[u][b]Samosy[/b][/u]
3 szklanki m±ki razowej pszennej
1 szklanka wody
pół łyżeczki soli
6 łyżek oleju
Ciasto zagnie¶ć. Podzielić na ok. 5cm kulki. Każd± rozwałkować, przekroić na pół, skleić stron± przekrojon±. Do tak powstałego rożka można nakładać jaki się chce farsz, zarówno na słono jak i na słodko. Smażyć na głębokim oleju lub piec w piekarniku w 180 stopniach, ok 30 minut. Przed pieczeniem samosy posmarować olejem. |
|
|
|
|
kasienka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Wła¶nie jestem objedzona samosami...
Robiłam tak:
1,5 szkl. m±ki graham
1,5 szkl. m±ki zwykłej
ok.150ml zimnej wody
jeden gul oleju :mrgreen:
M±ka graham jest super, jakby nie była razowa, następnym razem zrobię tylko z niej, ale dopiero j± odkryłam niedawno i testuję :)
mój farsz jest tradycyjny, z kuchni Kryszny...
4 ziemniaki pokrojone drobno, kalafior starty na tarce, podsmażone na oleju z kuminem, kurkum±, kolendr± mielon±, goĽdzikami mielonymi i odrobin± cynamonu. Do tego dodać trochę wody, tak po pięciu minutach smażenia i mieszania, gotować aż będ± miękkie. Dodac puszkę groszku, sól, pieprz.
piekę w piekarniku, na 175 stopni aż się zarumieni±, ok.20 minut w nagrzanym. |
|
|
|
|
eenia
mama Franka i Mii
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ma kto¶ do¶wiadczenia z samosami wczorajszymi, czy s± ok? mam naszykować sporo dań na sobotę, zastanawiam się czy mogę samosy zrobić wcze¶niej ( czwartek, pi±tek?) |
|
|
|
|
Agnieszka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
najlepsze s± ¶wieże ale dasz do piekarnika, prodziża i też będ± ok
ja wolę na ciepło ale i na zimno jadałam |
|
|
|
|
eenia
mama Franka i Mii
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="kasienka"]Wła¶nie jestem objedzona samosami...
Robiłam tak:
1,5 szkl. m±ki graham
1,5 szkl. m±ki zwykłej
ok.150ml zimnej wody
jeden gul oleju :mrgreen:
M±ka graham jest super, jakby nie była razowa, następnym razem zrobię tylko z niej, ale dopiero j± odkryłam niedawno i testuję :)
mój farsz jest tradycyjny, z kuchni Kryszny...
4 ziemniaki pokrojone drobno, kalafior starty na tarce, podsmażone na oleju z kuminem, kurkum±, kolendr± mielon±, goĽdzikami mielonymi i odrobin± cynamonu. Do tego dodać trochę wody, tak po pięciu minutach smażenia i mieszania, gotować aż będ± miękkie. Dodac puszkę groszku, sól, pieprz.
piekę w piekarniku, na 175 stopni aż się zarumieni±, ok.20 minut w nagrzanym.[/quote]
ile sztuk z tego wychodzi? |
|
|
|
|
Agnieszka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Ciasto robię wg k Kryszny ale z dodatkiem m±k bezglutenowych i w przewadze orkiszowej (jak mi nie pasuje konsystencja dodaję wody lub oleju lub m±ki)
Na samosy owocowe pierogi wałkuję grubiej. Sporadycznie robię, ostatnimi czasy zazwyczaj na jakie¶ szczególne okazje ale jak już, wolę smażone.
Lubię też z farszem: tofu białe, natka pietruszki/kolendry, oliwki, sól (można skropić farsz sosem tamarii/ sojowym albo dodać jeszcze paprykę żyw±)
A jak jaka¶ duża i zacna impreza to zrób więcej ciasta i czę¶ć rozwałkuj. Ugotuj soczewicę czerwon±, dodaj przyprawy, rozsmaruj po o cie¶cie, zwiń w rulon i do pieca (wg k Kryszny co¶ jak alupatra). Wyjdzie rolada, wsadĽ do formy lub zawiń folia pieczeniow± jak używasz, wstaw do lodówki (gdy robisz dzień przed warto formę natłu¶cić podsypać czym¶ co stosujesz). Najlepiej wychodzi z m±k glutenowych choć zimn± por± zrobię eksperyment z ciastem z dodatkiem rozgotowanej kaszy jaglanej |
| |
|
|
|
|
Lily
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| a czy z m±ki orkiszowej wyjd± zwykłe pierogi? i jak je zrobić? |
|
|
|
|
loika
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja robię pierogi z m±ki orkiszowej. Robię z jajkami i z wod±. Wodę daję ciepł±, wówczas ciasto znakomicie się wyrabia. |
|
|
|
|
Lily
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| dzięki loika :) spróbuję jak będ± truskawki :) |
|
|
|
|
Agnieszka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
z m±ki orkiszowej wyjd± pierogi
do ciast pierogowych jajka nie daję i wychodz± |
|
|
|
|
loika
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Agnieszka"]do ciast pierogowych jajka nie daję i wychodz±[/quote]
Ja też czasem robię z sam± wod±, wychodz± zawsze. |
|
|
|
|
Karolina
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Jajka s± zbędne - na dodatek daj± twardsze ciasto. |
|
|
|
|
alcia
:-)
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]a czy z m±ki orkiszowej wyjd± zwykłe pierogi? i jak je zrobić?[/quote]
oczywi¶cie, orkisz traktuj jak pszenicę, pod wzgl. wła¶ciwo¶ci s± identyczne
[quote="eenia"]le sztuk z tego wychodzi?[/quote]
ja Ci moe powiedzieć tak na oko, że jak na jeden solidny obiad dla takiej rodziny jak moja. Ile sztuk? Strzelaj±c - z 10-15? Zależy jakiej wielko¶ci, jak cienko rozwałkujesz itp.
Jak robię farsz z jednego kalafiora i reszty składników na oko, to prędzej mi się farsz skończy niż ciasto. A z reszty ciasta jakie¶ ciastka z jabłkiem robię
[size=9][ [i][b]Dodano[/b]: 2008-05-17, 19:40[/i] ][/size]
w tamtym przepisie brakuje soli. I jak zamierzasz piec, to fajnie jest dodać trochę sody (choć konieczna nie jest) |
|
|
|
|
martka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| wła¶nie popełniłam pierwsze w życiu samosy :mrgreen: . zawsze wydawało mi się to mega skomplikowanym daniem i brakowało mi odwagi, żeby spróbować. w sumie moje obawy były bezpodstawne, a efekt, hhmmmm, palce lizać :-P |
|
|
|
|
kociakocia
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
o, a ja znalazłam taki przepisik
pierogi z seitanem.JPG
|
 |
| 1141 Time(s) 69.8 KB |
|
|
|
|
|
lilias [Deleted]
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Zrobiłam :mryellow: wcale nie trudne, wcale :mryellow: i pyszne, z farszem [b]kasienki[/b] i ciastem [b]Ewy[/b]. Smażone, które nie wlazły na blachę już pożarłam, teraz czekam na te z blachy, to porównam :mryellow:
Dziękuję :-P :-P :-P |
|
|
|
|
Mia
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Zrobiłam wczoraj wieczorem samosy (z mał± modyfikacj± nadzienia: 3/4 kalafiora, 3 ziemniaki, 2 marchewki, pół szklanki groszku) i wyszły PYCHA!!! :mryellow:
Mam tylko pytanie: jak zrobić, żeby sklejone brzegi po upieczeniu w piekarniku nie były tak masakrycznie twarde? Może jako¶ zmodyfikować ciasto? Znacie jakie¶ triki?
Może po usmażeniu w głębokim tłuszczu nie byłoby tego problemu, ale takie smażenie mnie przeraża nieco ;-) |
|
|
|
|
Soul
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[b]Mia,[/b] po pieczeniu zawsze brzegi będ± takie twarde, ja dlatego już tylko smażę na patelni, nie w głębokim, tylko tak nalewam oleju na 1 cm, i smażę najpierw z jednej strony, myk na drug± i już :-) S± chrupi±ce, ale nie twarde :-)
ach, uwielbiam samosy... |
|
|
|
|
kasienka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote]ile sztuk z tego wychodzi?[/quote]
trochę póĽno odpowiadam, ale dla zainteresowanych - ok. 40 - 50 sztuk
Kilka dni temu robiłam dokładnie z przepisu w KK, bodajże 300 g m±ki, 100 g masła stopionego i chyba 150 ml wody, no i sól. Piekę wci±ż w piekarniku, z tym że smaruję roztrzepanym jajkiem, wychodz± genialne :-> |
|
|
|
|
Pipii
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="kasienka"]Kilka dni temu robiłam dokładnie z przepisu w KK, bodajże 300 g m±ki, 100 g masła stopionego i chyba 150 ml wody, no i sól. Piekę wci±ż w piekarniku, z tym że smaruję roztrzepanym jajkiem, wychodz± genialne :->[/quote]
robiła¶ z m±ki razowej? Jajko całe roztrzepane - tj. biało z żółtkiem? Chodz± za mn± samosy ;-) |
|
|
|
|
kasienka
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| [b]Pipii[/b], nie, z białej (tak było w ksi±żce). Jajko roztrzepałam całe. Wyszły przepiękne, niestety - ńie zd±żyłam zrobić zdjęcia ;) |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Soul"]ach, uwielbiam samosy...[/quote]
ja też
jeszcze nigdy nie smażyłam, wole upiec bo więcej na raz się da :-) |
|
|
|
|
Lily
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Ja robię z razowej i niczym nie smaruję, piekę. Potem ewentualnie polewam sosem. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| ja robię z [i]razowej[/i] lubelli, ona jest bardzo drobno zmielona, też nie smaruję, bo w sumie nei wiem czym, jaj nie jadam |
|
|
|
|
Pipii
|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Może glut z siemienia? |
|
|
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You cannot attach files in this forum You can download files in this forum
|
Add this topic to your bookmarks Printable version
|
|