|
budyń wegański |
| Autor |
Wiadomość |
madalenka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 155
|
Wysłany: 2009-08-27, 18:06 budyń wegański
|
|
|
Przepis baaardzo prosty i szybki, a efekty naprawdę pyszne:
BUDYŃ KOKOSOWY
składniki:
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szkl mleka kokosowego
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem i ciągle mieszając, wlewać mleko kokosowe. Postawić na ogniu i wciąż mieszając, zagotować. Masa powinna być jednolicie gęsta. Rozlać do miseczek i posypać wiórkami kokosowymi.
hxxp://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/budyn-kokosowy/
Postanowiłam się podzielić odkryciem, bo właśnie najczęściej uciekają nam rzeczy najbardziej oczywiste ... |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-28, 22:56
|
|
|
| madalenka, a zamiast cukru, co byś dodała? |
|
|
|
 |
madalenka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 155
|
Wysłany: 2009-08-28, 23:29
|
|
|
Nie mam pojęcia. Jestem dzieckiem cukru, pomalutku zmieniam nawyki, ale póki co 1/3 szklanki cukru na tyle budyniu to i tak o wiele za mało ... Na razie mój największy sukces to herbata niesłodzona. Ale dla czekolady czy marcepanu skoczę w ogień i nie wiem czy kiedyś to się zmieni. |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-08-29, 07:16
|
|
|
| agaB, najlepiej jakiś słód, bo nie zmieni koloru budyniu. Jeśli budyń może być brązowy to ja bym dodała rozgotowanych daktyli i karobu. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-08-29, 15:36
|
|
|
| słody, które stosujemy (daktylowy, kukurydziany, ryżowy) tylko daktylowy ma ciemny kolor. Do słodzenia można zastosować w zależności od wieku dziecka, smaku, diety np: stewię, ksylitol, napar z lukrecji, miód itp |
|
|
|
 |
ag

Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-08-29, 20:02
|
|
|
| Agnieszka a wiesz może gdzie można dostać stewię? |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-08-29, 21:36
|
|
|
ag:
stewię w formie suszu kupowałam na bazarku w swoich okolicach w sklepie ze zdrową. Nam stewia nie pasuje smakowo ale wracam do życia/ zakupów i jak będę w tyg mogę zapytać choć też łazi mi po głowie, ze dostępna była w którymś ze sklepów obecnych na wd |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-08-30, 07:19
|
|
|
Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-30, 21:26
|
|
|
| puszczyk napisał/a: | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
Tylko stewia ma dobre właściwości, nie niszczy organizmu. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-08-31, 10:13
|
|
|
| puszczyk napisał/a: | | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
tak tak Lukrecja jest smaczniejsza, niestety nie wiem czy nadaje się dla dzieciaków bo ciśnienie podnosi. ( ale dla niskociśnieniowców jak najbardziej ). |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-08-31, 13:21
|
|
|
ag stewię możesz kupić tu :www.natura24.pl my tam kupiliśmy, droga puszczyk a dla mnie stewia pachnie i smakuje jak śmierdzące glony jednak najlepiej ten budyń posłodzić słodem ale już po ugotowaniu. |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-31, 19:01
|
|
|
| Karolina napisał/a: | | puszczyk napisał/a: | | Dla mnie stewia smakuje jak zielony aspartam. |
tak tak Lukrecja jest smaczniejsza, niestety nie wiem czy nadaje się dla dzieciaków bo ciśnienie podnosi. ( ale dla niskociśnieniowców jak najbardziej ). |
A ja zastanawiałam się, co robić, żeby podnieś sobie ciśnienie, a nie pić kawy.
Dzięki Karolina. Jeśli możesz, to napisz coś więcej o lukrecji.
Czy można nią słodzić herbatę, kawę zbożową? |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-08-31, 21:26
|
|
|
| Tak. Jest baardzo słodka, ale bez żadnego posmaku. Jest to po prostu pokruszony krzeń, który można zmielić na proszek, alu sporzadzić słodki wywar. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-08-31, 22:24
|
|
|
| Karolina, ale ile dziennie można spożyć taki wywar, bo jak czytałam na opakowaniu, to napisali, że nie za dużo. Czy to prawda? |
|
|
|
 |
ag

Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-08-31, 22:36
|
|
|
| agnieszka, pomarańczka dzięki za info. Spróbuję zamówić w tym sklepie internetowym |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-09-01, 08:16
|
|
|
| AgaB -to prawda, ze względu na to ciśnienie. Ile dokłanie - nie jestem w stanie powiedzieć. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-09-01, 12:42
|
|
|
ja zazwyczaj robię napar, ilość korzenia i płynu zależna od potrzeb, lukrecja też ma swój smak i nie każdemu on pasuje
herbaty, kawy pijam zazwyczaj bez dosładzania ale np do różnych deserów, ciast (lukrecja polana na sprawdziła się w szarlotce sypanej a kuchenkę mam b prostą, gazową i wysusza mocno pieczyste)
jestem nisko ciśnieniowa, kawę pijam ale z lukrecją raczej bym nie wypiła, testuj może akurat podpasuje |
|
|
|
 |
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2009-09-01, 13:58
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | | ja zazwyczaj robię napar, ilość korzenia i płynu zależna od potrzeb, lukrecja też ma swój smak i nie każdemu on pasuje |
oj tak, dla mnie to ona taka słodko-gorzka jest, nie do przełknięcia |
|
|
|
 |
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-03, 19:53
|
|
|
agaB yerba mate podnosi ciśnienie,a kawę możesz sobie osłodzić miodem albo słodem |
|
|
|
 |
Husar

Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 3 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2012-02-09, 23:59
|
|
|
Hej.
Przepraszam, jeżeli gdzieś jest to napisane, ale po wpisaniu w szukajkę "mleko kokosowe" po prostu wysiadłem.
Skąd bierzecie mleko kokosowe? Kupujecie tyle kokosów, czy kupujecie w puszczce? Mam lekkie wątpliwości co do wartości odżywczych mleczek puszkowanych. Sam przepis naprawdę mi się spodobał, ale wybicie tylu kokosów, żeby 3 szklanki mleczka uzbierać wydaje się przerażający. |
|
|
|
 |
Didier
Dołączyła: 24 Sty 2011 Posty: 146 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2012-02-10, 08:23
|
|
|
a ja robię budyń wegański z kaszy jaglanej, jakoś mam mało zaufania do mąki mleko dowolne, polecam |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-02-10, 08:49
|
|
|
Husar, ja uzywam puszkowego |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2012-02-10, 12:16
|
|
|
Czasem używam puszkowego mleka, ale generalnie staram się unikać ze względu na skład i opakowanie. Ostatnio zastępuję mleko zmielonymi na pastę w młynku do kawy.
Staram się też unikać mąki ziemniaczanej - gdy można, zagęszczam zmielonym w młynku ryżem, amarantusem |
_________________
 |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2012-02-10, 12:49
|
|
|
| Pyszny jest budyń z mleka owsianego (robię z płatków). |
|
|
|
 |
Husar

Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 3 Skąd: Płock
|
Wysłany: 2012-02-14, 21:45
|
|
|
Ostatecznie skusiłem się na mleko z puszki. Dla wszystkich chętnych wypróbowania tego przepisu - uważajcie! Zamiast mąki ziemniaczanej dałem się oszukać i miast mąki wsypałem cukier puder. Postanowiłem ratować sytuację gdy już było gorąco i dosypałem mąki, niestety nie udało się jej wystarczająco rozmieszać i wyszło dużo grudek.
Ale nie licząc potężnych grudek mąki i tego, że jest muląco słodkie (cukier puder ), to jest niezłe. |
|
|
|
 |
|
|