|
Gofry |
| Autor |
Wiadomość |
efcia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 96
|
Wysłany: 2007-07-15, 00:27 Gofry
|
|
|
| macie jakies sprawdzone pomysly na gofry z innych rodzajow mąk (razowa, gryczana kukurydziana, quina , amarantus itd) |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2007-11-24, 09:20
|
|
|
No proszę, nikt nie odpisał na tego posta.
Ja robiłam z mąki owsianej, ale nie podam proporcji, bo nie pamiętam. |
|
|
|
 |
vlada

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-11-24, 14:55
|
|
|
Gofry hxxp://www.zory.chsch.org...sy/g.html#gofry
1/4 szkl. orzechów
3/2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. kaszy kukurydzianej
3/4 szkl. mąki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
5 szkl. gorącej wody
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać i piec w nagrzanej gofrownicy.
Gofry owsiane hxxp://www.zory.chsch.org...l#gofry_owsiane
4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy aż będą gotowe. |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl] hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-11-24, 15:06
|
|
|
ja robiłam na zakwasie
GOFRY OWSIANE NA ZAKWASIE
bardzo lubię gofry co dopiero wymyśliłam są proste ,chrupiące(jak wystygną trochę smakują jak,,owsianka" i nie chrupią) i pachną ,hm bananami
2 szklanki płatków owsianych(takie zwykłe )
2 szklanki wody
trochę soli
ok 2/3-1 szklanki zakwasu pszennego ,żytniego(z obu wychodzi)
wymieszać i zostawić w cieple na 3-4 godziny
dodać pokrojone w plastry
2 banany
2 łyżki oleju
Zmikasować na dość jednolite ciasto
piec/smażyć gofry i gofernicy na chrupiąco ,mi wychodzi ok 8-10 gofrów
a moja gofernica jest taka że nic się do niej nie przykleja ,jeśli jest inaczej chyba trzeba ją smarować olejem np pędzelkiem
Mi ta słodycz banana wystarcza i smakują mi bez dodatków i z powidłam ,rodzinka sypała je cukrem pudrem |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-08-22, 21:49
|
|
|
margot, jakieś 3 tygodnie temu wypróbowałam przepis, z tym zastrzeżeniem, że zamiast gofrów usmażyłam z ciasta placuszki na patelni. Wszyscy zajadali ze smakiem.
A dziś zrobiłam w wersji wytrawnej (z przyprawami i mielonym sezamem zamiast bananów) i podałam z czerwonym sosem pesto. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Jestem Ci za ten przepis bardzo wdzięczna. Będę go traktować jako bazę i eksperymentować z innymi dodatkami. Następnym razem planuję zmiksować z gotowaną marchewką. W planach również szpinak, duszona cebula i buraczki I spróbuję też wersji pieczonej w piekarniku. |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-08-23, 15:47
|
|
|
Gemi ,a to niespodzianka ja prawie już zapomniałam o tym przepisie ,a tu tyle miłych słów i spałaszowanych placuszków |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-23, 21:11
|
|
|
| margot, przepis świetny, ale czy dałoby rade przerobić go jakoś, jeśli się nie ma zakwasu? |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-23, 21:12
|
|
|
| Anja, chcesz zakwas? |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-23, 21:14
|
|
|
gosia_w, nie chcę, bo się boję, że go zmarnuję, serio. |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-23, 21:18
|
|
|
To może taką ilość jednorazową do gofrów? |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-23, 21:30
|
|
|
gosia_w, nie kuś ale dziękuję Ci bardzo, to bardzo miłe z Twojej strony.
btw, kupiłam ostatnio gorfownicę, kombinuję z tymi goframi, ale średnio mi wychodzą, ech... tak więc tym bardziej jestem otwarta na fajne przepisy. |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2011-09-17, 12:51
|
|
|
właśnie pałaszuję zapowiadaną przeze mnie wersję szpinakową. Zrobiłam takie gęściejsze ciasto (konsystencja jak na racuchy) i dodałam odparowany na patelni szpinak, pieprz ziołowy i sól. Wyszły piękne zielone racuchy (ładnie rosną na patelni). Bardzo ładnie skomponowały się z fasolowo - warzywnym sosem o pomarańczowej barwie |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-04-17, 16:34
|
|
|
Wczoraj natknęłam się na przepis na gofry na zakwasie, taki:
hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Gofry-na-zakwasie.html
dziś zrobiłam zmieniając prawie całkiem przepis (wykorzystałam jedynie pomysł z zakwasem) i po raz pierwszy wyszły mi pyszne, chrupiące gofry , nawet po wystudzeniu.
Dokładnych proporcji nie pamiętam bo nie nastawiałam się na sukces i nie zapisałam, ale mniej więcej tak to szło:
3 łyżki zakwasu z lodówki wymieszałam z 1/2 szklanki mąki żytniej, trochę wody aby uzyskać luźne ciasto i 2 łyżkami melasy z trzciny cukrowej, zostawiłam na noc.
Rano dodałam 1/3 szk. mąki pszennej razowej, 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki białej, 200 ml mleka sojowego, 1/8 szkl. oliwy, 1 jajko (dla gofrownic o małej mocy, te silniejsze dadzą radę bez jajka) - zmiksowałam i odstawiłam na około 1 godzinę. |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-04-21, 19:52
|
|
|
Od dziś jesteśmy posiadaczami gofrownicy (kiepska moc jak doczytałam no ale mamy).
Robiłam z mąki orkiszowej (2 małe kubki), resztek mleka sojowego (jeden kubek), ksylitol z wanilią, dodana woda gazowana (odstawiałam ciasto i uznałam, że trzeba płyn potrzebny), jajko, olej z pestek winogron i 3 krople aromatu pomarańczowego (zwykły sklepowy). Konsumpcja z bitą kokosową i gorzką czekoladą. Ja nie lubię gofrów ale dziec, który niedawno testował na wycieczce szkolnej (były za tłuste, za słodkie) jest kontent. Testów cd będzie a że w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurką, to i takie testy przed nami. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-04-23, 09:53
|
|
|
| Agnieszka napisał/a: | | w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurką |
jaki model kupiłaś?
Takie ciasta z dziurką na niedzielny poranek |
|
|
|
 |
Anja

Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 15:50
|
|
|
Wczoraj zrobiłam gryczane gofry drożdżowe i, o dziwo, wyszły.
Robiłam wg tego przepisu: hxxp://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe Mleko zastąpiłam ryżowym, ale jajko dałam, bo mam slabą gofrownicę (gofry mi generalnie średnio wychodzą). Zamiast mąki pszennej dałam mąkę gryczaną - świeżo zmieloną kaszę, bo ktoś gdzieś pisał, że wtedy gofry wychodzą o niebo lepsze. Ciasto chwilę (pół godziny?) postało w cieple. Dzieciaki wcinały, choć przecież mało słodkie, a ja to się obżarłam jak dziki osioł. |
|
|
|
 |
Gudi

Pomogła: 12 razy Dołączyła: 01 Cze 2011 Posty: 1893 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-11-12, 20:53
|
|
|
ha! rano pomyślałam, że mam chęć na naleśniki, po chwili, że na gofry, ale byleby z innej mąki i że muszę na WD poszukać, bo na pewno coś jest - i o to jest! super |
_________________
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-11-12, 22:09
|
|
|
bronka: umknęło mi Twoje pytanie ale mam coś takiego: hxxp://www.otto.de/Multifunktionsgeraet-Maxx-Cuisine-Vario-Chef-6-in-1/shop-de_dpip_27433891-0/
kupowałam na allegro, koleś likwidował hurtownie. Większa moc pewnie byłoby lepiej (750 W) ale jedno urządzenie, wiele opcji i dajemy radę |
|
|
|
 |
|
|