wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Muffinki
Autor Wiadomość
dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2012-04-22, 13:18   

Wczoraj upiekłam buraczane, wg tego przepisu (zmniejszyłam ilość czekolady a cukier zastąpiłam miodem):
hxxp://mniammniamvege.blogspot.com/2012/03/buraczane-brownies.html
wyszły wilgotne, bardzo smaczne, burak jest niewyczuwalny, polecam :)

Deseodeseo 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-05-31, 13:24   

"czekoladowe szczęście" czyli burak + karob/kakao :)
Oryginalny przepis jest tu: hxxp://mojewypieki.blox.p...buraczkami.html
Ja dostosowałam przepis do naszych potrzeb. Robię "na oko"
Najpierw nastawiam piekarnik na 200st. (obie grzalki)
Składniki mokre:
Ok szklanki puree z buraków (piekę je przeważnie przy okazji pieczenia chleba i potem obieram ze skóry i miksuję)
Ok 2-3 łyżki oleju
2 - 3 chlusty mleka roślinnego (czasem mus buraczany jest mniej wilgotny, wtedy daję trochę więcej)
1 - 2 jajka
Kilka namoczonych przez noc daktyli i kilka suszonych moreli (jak zapomnę namoczyć to podduszam ze szczyptą cynamonu i w małej ilości wody) - zmiksowane. Jak ktoś lubi słodko to może dodać więcej lub dołożyć słodu.

Składniki suche:
2 łyżki kakao / karobu (można dać więcej, wtedy wychodzą bardzie czekoladowe)
Ok 250gr Mąki orkiszowej razowej (jak jedzą goście nieprzyzwyczjeni do razowe to daję chlebową typ 1100)
1 średnio czubata łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
I tutaj można zaszaleć i dodać łyżkę amarantusa ekspanowanego lub ugotowaną jaglankę albo mąkę kukurydzianą

Mieszam dokładnie osobno mokre i osobno suche, a potem łączę byle jak wszystko razem. Nakładam do formy na muffiny wyłożonej papilotami i piekę maks 20 min.
Jak pieczesz dłużej, to przy mące czysto razowej robią się gorzkawe.

W zasadzie, to mus buraczany możesz zastąpić każdym innym warzywem (wtedy wersja bez kakao czy karobu). Syn testował jeszcze banana, marchew, marchew z jabłkiem i cukinię. Ostatnia jest naszą faworytką:)
fajne są bo można zabrać na piknik:)

dżo 

Wysłany: 2012-05-31, 21:17   

Do swoich babeczek buraczanych daję surowego buraka (wersja dla leniwych), też wychodzą i są smaczne.

mono-no-aware 
Ewa

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2012-07-05, 09:18   

dżo napisał/a:
Dziś zrobiłam te mufinki (hxxp://whiteplate.blogspot.com/2008/06/ciepe-czekoladowe-mufinki.html) w wersji wegańskiej i o dziwo pięknie się udały.

Moja wersja jest taka:

1 szklanka mleka sojowego naturalnego (może być z biedronki)
50 g tłuszczu kokosowego (lub oleju)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 plaskie łyżeczki kakao
1 szklanka mąki (użyłam białej)
glut z siemiena lnianego zrobiony z 2 łyżek tegoż i 0,5 szkl. wody (zamiast jajek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru trzcinowego (może byc biały)

Mleko sojowe, kokos, cukier, kakao, czekoladę połączyć i rozgrzać aby się wszystko ładnie rozpuściło. Wystudzić, dodać mąke i proszek do pieczenia. Wymieszać. Gotowe. piec w około 180 stopniach przez 20 minut (ale to kwestia indywidualna, zalezna od piekarnika).

Mufinki sa wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe. Naprawde smaczne. Polecam :-) .

Zrobiliśmy, naprawdę przepyszne, ja użyłam mąki orkiszowej. Na początku wyszło nam trochę za lejące się ciasto (rozlewało się poza papierowe tytki), ale dodaliśmy więcej mąki i było gut.

anielski-torcik 

Wysłany: 2012-07-26, 13:28   

mam do was pytanko: co zrobić, żeby upiec muffinki z mąki pełnoziarnistej ale bez zakalca ;( Ciągle mi wychodzi a próbowałam już wielu przepisów. Oczywiście mąkę też brała pół na pół z białą. I nic ;/

Maple Leaf 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-07-26, 16:01   

anielski-torcik, ja zawsze mąkę przesiewam- wtedy jest lżejsza i bardziej napowietrzona (oczywiście te otręby, które zostają na sitku wsypuję i tak do masy). I dodaję zawsze mniej razowej niż jest podane w przepisie białej, czyli np. jak w przepisie zalecają dodać 2 szklanki białej mąki, ja dodaję 1 1/2 szklanki razowej. Zazwyczaj się udaje ;-)

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-07-26, 16:46   

anielski-torcik, nie rozumiem. Jak dajesz białą mąkę to wychodzi, a z tego samego przepisu z domieszką razowej masz zakalec?

Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby przez razową wyszedł zakalec. Ciasto jest zawsze cięższe, ale mnie to nie przeszkadza.
Gwoli ścisłości- zakalce robiłam, ale nie miał na to wpływu typ mąki :->

anielski-torcik 

Wysłany: 2012-07-26, 20:51   

no właśnie tak jest. Z białej mi wychodzi a z pełnego ziarna- zakalec ;/ Macie może jakieś przepisy na sprawdzone muffinki z mąki razowej? Będę ogromnie wdzięczna

dżo 

Wysłany: 2012-07-26, 21:30   

anielski-torcik, zakalec może wychodzić gdy ciasto jest zbyt luźne lub zbyt zwarte. Spróbuj coś zmienić, dodać wody lub mąki, w zależności jakie masz ciasto, tak na wyczucie.

Zawsze robię babeczki pełnoziarniste, nie korzystam z przepisów, wiem mniej więcej jaka ma być konsystencja ciasta, zakalec mi się jeszcze nie zdarzył.

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-07-27, 09:22   

anielski-torcik, wszystkie przepisy na muffinki i ciasta, które wklejam robię na razowej mące.

anielski-torcik 

Wysłany: 2012-07-27, 11:15   

dzięki dziewczyny. Będę dzielnie ćwiczyć ;)

Odpowiedz do tematu