|
Muffinki |
| Autor |
Wiadomość |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-04-22, 13:18
|
|
|
Wczoraj upiekłam buraczane, wg tego przepisu (zmniejszyłam ilość czekolady a cukier zastąpiłam miodem):
hxxp://mniammniamvege.blogspot.com/2012/03/buraczane-brownies.html
wyszły wilgotne, bardzo smaczne, burak jest niewyczuwalny, polecam |
|
|
|
 |
Deseodeseo
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Kwi 2012 Posty: 52 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-31, 13:24
|
|
|
"czekoladowe szczęście" czyli burak + karob/kakao
Oryginalny przepis jest tu: hxxp://mojewypieki.blox.p...buraczkami.html
Ja dostosowałam przepis do naszych potrzeb. Robię "na oko"
Najpierw nastawiam piekarnik na 200st. (obie grzalki)
Składniki mokre:
Ok szklanki puree z buraków (piekę je przeważnie przy okazji pieczenia chleba i potem obieram ze skóry i miksuję)
Ok 2-3 łyżki oleju
2 - 3 chlusty mleka roślinnego (czasem mus buraczany jest mniej wilgotny, wtedy daję trochę więcej)
1 - 2 jajka
Kilka namoczonych przez noc daktyli i kilka suszonych moreli (jak zapomnę namoczyć to podduszam ze szczyptą cynamonu i w małej ilości wody) - zmiksowane. Jak ktoś lubi słodko to może dodać więcej lub dołożyć słodu.
Składniki suche:
2 łyżki kakao / karobu (można dać więcej, wtedy wychodzą bardzie czekoladowe)
Ok 250gr Mąki orkiszowej razowej (jak jedzą goście nieprzyzwyczjeni do razowe to daję chlebową typ 1100)
1 średnio czubata łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej
I tutaj można zaszaleć i dodać łyżkę amarantusa ekspanowanego lub ugotowaną jaglankę albo mąkę kukurydzianą
Mieszam dokładnie osobno mokre i osobno suche, a potem łączę byle jak wszystko razem. Nakładam do formy na muffiny wyłożonej papilotami i piekę maks 20 min.
Jak pieczesz dłużej, to przy mące czysto razowej robią się gorzkawe.
W zasadzie, to mus buraczany możesz zastąpić każdym innym warzywem (wtedy wersja bez kakao czy karobu). Syn testował jeszcze banana, marchew, marchew z jabłkiem i cukinię. Ostatnia jest naszą faworytką:)
fajne są bo można zabrać na piknik:) |
|
|
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2012-05-31, 21:17
|
|
|
| Do swoich babeczek buraczanych daję surowego buraka (wersja dla leniwych), też wychodzą i są smaczne. |
|
|
|
 |
mono-no-aware
Ewa

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2012-07-05, 09:18
|
|
|
| dżo napisał/a: | Dziś zrobiłam te mufinki (hxxp://whiteplate.blogspot.com/2008/06/ciepe-czekoladowe-mufinki.html) w wersji wegańskiej i o dziwo pięknie się udały.
Moja wersja jest taka:
1 szklanka mleka sojowego naturalnego (może być z biedronki)
50 g tłuszczu kokosowego (lub oleju)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 plaskie łyżeczki kakao
1 szklanka mąki (użyłam białej)
glut z siemiena lnianego zrobiony z 2 łyżek tegoż i 0,5 szkl. wody (zamiast jajek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru trzcinowego (może byc biały)
Mleko sojowe, kokos, cukier, kakao, czekoladę połączyć i rozgrzać aby się wszystko ładnie rozpuściło. Wystudzić, dodać mąke i proszek do pieczenia. Wymieszać. Gotowe. piec w około 180 stopniach przez 20 minut (ale to kwestia indywidualna, zalezna od piekarnika).
Mufinki sa wilgotne, puszyste i mocno czekoladowe. Naprawde smaczne. Polecam . |
Zrobiliśmy, naprawdę przepyszne, ja użyłam mąki orkiszowej. Na początku wyszło nam trochę za lejące się ciasto (rozlewało się poza papierowe tytki), ale dodaliśmy więcej mąki i było gut. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
 |
|
|
|
 |
anielski-torcik
|
Wysłany: 2012-07-26, 13:28
|
|
|
mam do was pytanko: co zrobić, żeby upiec muffinki z mąki pełnoziarnistej ale bez zakalca Ciągle mi wychodzi a próbowałam już wielu przepisów. Oczywiście mąkę też brała pół na pół z białą. I nic ;/ |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-07-26, 16:01
|
|
|
anielski-torcik, ja zawsze mąkę przesiewam- wtedy jest lżejsza i bardziej napowietrzona (oczywiście te otręby, które zostają na sitku wsypuję i tak do masy). I dodaję zawsze mniej razowej niż jest podane w przepisie białej, czyli np. jak w przepisie zalecają dodać 2 szklanki białej mąki, ja dodaję 1 1/2 szklanki razowej. Zazwyczaj się udaje |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-07-26, 16:46
|
|
|
anielski-torcik, nie rozumiem. Jak dajesz białą mąkę to wychodzi, a z tego samego przepisu z domieszką razowej masz zakalec?
Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby przez razową wyszedł zakalec. Ciasto jest zawsze cięższe, ale mnie to nie przeszkadza.
Gwoli ścisłości- zakalce robiłam, ale nie miał na to wpływu typ mąki |
|
|
|
 |
anielski-torcik
|
Wysłany: 2012-07-26, 20:51
|
|
|
| no właśnie tak jest. Z białej mi wychodzi a z pełnego ziarna- zakalec ;/ Macie może jakieś przepisy na sprawdzone muffinki z mąki razowej? Będę ogromnie wdzięczna |
|
|
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2012-07-26, 21:30
|
|
|
anielski-torcik, zakalec może wychodzić gdy ciasto jest zbyt luźne lub zbyt zwarte. Spróbuj coś zmienić, dodać wody lub mąki, w zależności jakie masz ciasto, tak na wyczucie.
Zawsze robię babeczki pełnoziarniste, nie korzystam z przepisów, wiem mniej więcej jaka ma być konsystencja ciasta, zakalec mi się jeszcze nie zdarzył. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-07-27, 09:22
|
|
|
| anielski-torcik, wszystkie przepisy na muffinki i ciasta, które wklejam robię na razowej mące. |
|
|
|
 |
anielski-torcik
|
Wysłany: 2012-07-27, 11:15
|
|
|
dzięki dziewczyny. Będę dzielnie ćwiczyć |
|