|
"Pokonaj alergię" Bożena Kropka - polecam |
| Autor |
Wiadomość |
mariaaleksandra
|
Wysłany: 2012-07-23, 11:53 "Pokonaj alergię" Bożena Kropka - polecam
|
|
|
Chciałam się z Wami podzielić i polecić Wam fajną książką Bożeny Kropki "Pokonaj alergię". Nie wiem czy już o tym było (nie znalazłam nic w 'Szukaj'), jeśli było to przepraszam
Autorka prezentuje dosyć nowatorskie podejście (ja przynajmniej wcześniej nie spotkałam się z taką pozycją). Książka polskiej autorki, przez co dostosowana do naszych realiów (w przeciwieństwie do tłumaczeń amerykańskich, w których często trudno się odnaleźć jeśli chodzi o zalecenia).
Autorka proponuje zmierzenie się z alergią poprzez modyfikację diety. Jest dużo ciekawostek żywieniowych, bardzo fajnie napisana, łatwo i przyjemnie się czyta. Ja, alergik i astmatyk od urodzenia, czytając tę książkę czuje się zupełnie "zielona" w temacie.
Tak więc polecam wszystkim alergikom i nie tylko. |
|
|
|
 |
Poli

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2012-07-23, 21:40
|
|
|
| Jest takze o alergii na pyłki ???? |
|
 |
mariaaleksandra
|
Wysłany: 2012-07-24, 09:08
|
|
|
Tak. Bo to niby nie ma znaczenia jakiego pochodzenia jest alergen, ale osłabiona odp immunologicza organizmu.
Ogólnie autorka zaleca 6 kroków wyjścia z alergii.
1. Doprowadzenie przewodu pokarmowego do sprawnej funkcji dietą bezmleczną, bezcukrową i bezglutenową (około 3 miesięcy).
2. Stabilizacja układu immunologicznego (jedzenie warzyw, ograniczenie białka zwierzęcego etc.)
3. Regeneracja układu nerwowego - uszczelnienie jelit i zabezpieczenie bariery krew-mózg przed przenikaniem toksyn i alergenów.
4. Regeneracja układu rozrodczego przez naturalne żywienie zawierające fitoestrogeny, likwidacja stanów zapalnych.
5. Zatrzymanie rozwoju chorób z autoagresji przez likwidację stanów zapalnych w organizmie.
6. Detoksykacja organizmu przez naturalną dietę oraz ziołolecznictwo.
Dalej opisane są kolejno te kroki, jest rozdział odnośnie dziecka, kuchni naturalnej, składników odżywczych. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://straznik.dieta.pl/] |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-07-24, 10:09
|
|
|
Bardzo mądre, zgadzam się z tym w 100%, podobnymi metodami wyszłam z atopowego zapalenia skóry i łuszczycy.
[ Dodano: 2012-07-24, 11:09 ]
| Poli napisał/a: | | Jest takze o alergii na pyłki ???? |
Alergia na pyłki to nic innego jak niewydolność układu immunologicznego, a w szczególności niewydolność Płuc (niedobór Qi Płuc oraz Wei Qi [nomen omen kontrolowanej przez Płuca] wg TCM). Jak najbardziej jest to ULECZALNE. |
|
|
|
 |
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2012-07-24, 10:24
|
|
|
Dzięki wielkie za info Ja jako wieloletni alergik (raz lepiej, raz gorzej) jestem mocno zainteresowana. Książkę już kupiłam na allegro, na dniach odbieram |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
 |
dobryPan
|
Wysłany: 2013-01-22, 12:06
|
|
|
| A czy w tej książce jest o odczulaniu??? |
_________________ dbam o siebie |