wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"Pokonaj alergię" Bożena Kropka - polecam
Autor Wiadomość
mariaaleksandra

Wysłany: 2012-07-23, 11:53   "Pokonaj alergię" Bożena Kropka - polecam

Chciałam się z Wami podzielić i polecić Wam fajną książką Bożeny Kropki "Pokonaj alergię". Nie wiem czy już o tym było (nie znalazłam nic w 'Szukaj'), jeśli było to przepraszam :)
Autorka prezentuje dosyć nowatorskie podejście (ja przynajmniej wcześniej nie spotkałam się z taką pozycją). Książka polskiej autorki, przez co dostosowana do naszych realiów (w przeciwieństwie do tłumaczeń amerykańskich, w których często trudno się odnaleźć jeśli chodzi o zalecenia).
Autorka proponuje zmierzenie się z alergią poprzez modyfikację diety. Jest dużo ciekawostek żywieniowych, bardzo fajnie napisana, łatwo i przyjemnie się czyta. Ja, alergik i astmatyk od urodzenia, czytając tę książkę czuje się zupełnie "zielona" w temacie.
Tak więc polecam wszystkim alergikom i nie tylko.

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-07-23, 21:40   

Jest takze o alergii na pyłki ????

mariaaleksandra

Wysłany: 2012-07-24, 09:08   

Tak. Bo to niby nie ma znaczenia jakiego pochodzenia jest alergen, ale osłabiona odp immunologicza organizmu.

Ogólnie autorka zaleca 6 kroków wyjścia z alergii.
1. Doprowadzenie przewodu pokarmowego do sprawnej funkcji dietą bezmleczną, bezcukrową i bezglutenową (około 3 miesięcy).
2. Stabilizacja układu immunologicznego (jedzenie warzyw, ograniczenie białka zwierzęcego :) etc.)
3. Regeneracja układu nerwowego - uszczelnienie jelit i zabezpieczenie bariery krew-mózg przed przenikaniem toksyn i alergenów.
4. Regeneracja układu rozrodczego przez naturalne żywienie zawierające fitoestrogeny, likwidacja stanów zapalnych.
5. Zatrzymanie rozwoju chorób z autoagresji przez likwidację stanów zapalnych w organizmie.
6. Detoksykacja organizmu przez naturalną dietę oraz ziołolecznictwo.

Dalej opisane są kolejno te kroki, jest rozdział odnośnie dziecka, kuchni naturalnej, składników odżywczych.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-07-24, 10:09   

Bardzo mądre, zgadzam się z tym w 100%, podobnymi metodami wyszłam z atopowego zapalenia skóry i łuszczycy.

[ Dodano: 2012-07-24, 11:09 ]
Poli napisał/a:
Jest takze o alergii na pyłki ????

Alergia na pyłki to nic innego jak niewydolność układu immunologicznego, a w szczególności niewydolność Płuc (niedobór Qi Płuc oraz Wei Qi [nomen omen kontrolowanej przez Płuca] wg TCM). Jak najbardziej jest to ULECZALNE.

mizumo 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2012-07-24, 10:24   

Dzięki wielkie za info :) Ja jako wieloletni alergik (raz lepiej, raz gorzej) jestem mocno zainteresowana. Książkę już kupiłam na allegro, na dniach odbieram :)

dobryPan

Wysłany: 2013-01-22, 12:06   

A czy w tej książce jest o odczulaniu???

Odpowiedz do tematu