wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
napoleonka
Autor Wiadomość
idare 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Maj 2008
Posty: 56
Wysłany: 2012-08-10, 12:28   napoleonka

to niezdrowe ciasto szczególnie polecam wielbicielom ciast z kremem :)

-2 duże paczki krakersów solonych
-1l mleka sojowego (np z biedronki)
-pół kostki wegańskiej margaryny lub masła
-1 budyń waniliowy
-1szkl mąki
-cukier trzcinowy opcjonalnie

Na dużej blasze rozłożyć krakersy.
z litra mleka odlać szklankę, resztę gotować z margaryną lub masłem.
szklankę mleka zmiksować z budyniem i szklanką mąki.
tą mieszaninę wlewać powoli do gotującego się mleka mieszając (ja używam miksera, wtedy mam pewność że nie zrobią się grudy), chwileczkę pogotować aż zgęstnieje, cały czas mieszając. spróbować, jak za mało słodkie dosłodzić. wylać gorącą masę na krakersy i przykryć od razu drugą warstwą krakersów. Zostawić do ostygnięcia, można jeszcze posypać cukrem pudrem.

W tym cieście fenomenem jest to jak słony smak krakersów łączy się ze słodkim smakiem kremu. Jak dla mnie ten smak jest wart nawet grzechu jakim jest zjedzenie tony cukru i tłuszczu :)
 
 
fylwia 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 09 Cze 2010
Posty: 318
Skąd: Windsor
Wysłany: 2012-08-13, 09:33   

Nie mogłam się powstrzymać, zrobiłam, było boskie! Od dawna za mną coś budyniowatego chodziło, zrobiłam z mąki owsianej i kukurydzianej, bo nie miałam białej pszennej. I krakersy miałam mało słone. Mało słodkie wyszło - i to był był błąd, bo nie mogłam przestać jeść :oops: Jakby mnie zmuliło, to bym się tak nie obżerała ;-) .
Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim ]:-> .
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu.
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-08-13, 10:04   

fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka?

Ja chyba w środę zrobię napoleonkę, ale ilość mąki mnie położyła :->
A swój przepis gdzieś zgubiłam :-/

fylwia napisał/a:
Teraz mi się marzy powtórka na cieście francuskim ]:-> .

ja też lubię na francuskim :-D
 
 
fylwia 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 09 Cze 2010
Posty: 318
Skąd: Windsor
Wysłany: 2012-08-13, 10:10   

bronka napisał/a:
fylwia, i dałaś też szklankę mąki na litr mleka?


Dałam całą, ale takie gęste to było, że ciężko się miksowało, przypuszczam, że z połową szklanki też by wyszło, tylko może musiałoby dłużej postać, żeby zesztywniało. Moje było sztywne na ciepło i po odkrojeniu kawałka wcale się nie odkształcało, dlatego pierwsze trzy kawałki wsunęłam na ciepło, polecam ;) .
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 8