wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową
Autor Wiadomość
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-04, 22:40   Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową

Przeklejam z bloga.
Mi smakował niesamowicie, zwłaszcza masa jaglana :-D Ładnie się prezentuje, jeszcze lepiej kroi, a przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera dużo czasu. Jeśli chodzi zaś o lukier, to myślę, że tofu możnaby zastąpić nerkowcami i zrobić z nich najpierw taką gęstą śmietankę. Kiedyś taki robiłam i był równie smaczny, albo nawet lepszy.

ciasto:

- 1 szklanka (250ml) mąki orkiszowej razowej,
- 1/2 szklanki (125ml) mąki orkiszowej jasnej,
- 3 łyżki (45ml) ciemnego kakao w proszku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
- 1/3 szklanki (80ml) ksylitolu (można zastąpić cukrem białym lub trzcinowym, a jeśli lubisz słodkie wypieki, to zwiększyłabym jego ilość do 1/2 szklanki),
- 2 łyżki (30ml) musu jabłkowego,
- 1/3 szklanki (80ml) puree z dojrzałego awokado,
- 1 szklanka (250ml) mleka (najlepiej naturalnie słodkiego- ja użyłam ryżowego),
- 1 łyżka (15ml) łagodnego octu.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Dużą blachę (mniej więcej o wymiarach 25x30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przepiej mąki, kakao, sól, proszek, sodę. W osobnym naczyniu wymieszaj ksylitol, mus jabłkowy, papkę z awokado, mleko i ocet tak, by słodzik rozpuścił się. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Przelej masę do foremki i dobrze rozprowadź po całej jej powierzchni (warstwa ciasta nie będzie gruba, więc postaraj się zrobić to tak równomiernie, jak to tylko możliwe). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-12 minut (patyczek lub wykałaczka wbite w środek wyjdzie suche). Wyjmij i ostudź, a w tym czasie przygotuj masy do przełożenia.

masa daktylowo-jaglana:

- 1/3 szklanki (80ml) suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki (125ml) daktyli bez pestek,
- 1 kora cynamonu (ewentualnie można zastapić cynamonem w proszku, dostosowując jego ilość do własnych upodobań),
- 1 szklanka (250ml) wody.

Kaszę podpraż w rondelku, aż zacznie pięknie pachnieć, a jej powierzchnia delikatnie wyblaknie. Dodaj gorącą wodę, daktyle i cynamon, i gotuj, aż ziarenka wchłoną większość płynu (ok. 20 minut). Wyjmij korę cynamonową, a kaszę zmiksuj blenderem na gładko.

Ostudzone placki ciasta pokrój na trzy kawałki (ja przycięłam je do rozmiarów talerza, więc zostało mi trochę skrawków). Na talerzu/paterze połóż pierwszy placek, posmaruj połową jeszcze ciepłej masy jaglanej. Na niej ułóż drugi blat ciasta, na nim rozsmaruj resztę kaszy i przykryj ostatnim plackiem. Lekko dociśnij i odstaw, by przygotować "lukier".

"lukier" twarożkowy z tofu:

- 125g tofu,
- 2-3 łyżki (zależnie od upodobań, trzeba kosztować) syropu z agawy,
- kilka łyżek mleka (u mnie domowe słonecznikowe),
- 1 łyżeczka (5ml) agaru w proszku.
- ew. kilka kropel soku z cytryny, jeśli twarożek sojowy ma mdły lub "trocinowaty" posmak.

Serek pokrusz do misy/kielicha blendera, dodaj syrop z agawy i na początek 2-3 łyżki mleka (oraz ewentualnie sok z cytryny). Zmiksuj całość na gładką masę i skosztuj, by ocenić, czy konieczne jest dalsze dosładzanie. Dolej tyle mleka, by otrzymać 250ml masy i zmiksuj. Przełóż ją do rondelka, zmieszaj z agarem i zagotuj. Po 2-3 minutach bulgotania, zdejmij masę z palnika, odczekaj chwilkę (ok. 3 minuty) i ostrożnie nałóż "lukier" na wierzch ciasta, uważając, by nie spłynął po bokach. Zostaw na kilka minut, by masa zastygła, a następnie pokrój
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-05, 05:57   

Maple Leaf, brzmi bardzo apetycznie! A ile tych nerkowców wziąć na lukier?
 
 
jagodzianka 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-12-05, 08:06   

Myślicie, że dałoby radę zastąpić awokado czymś?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-12-05, 08:19   

Mam wrażenie, że awokado jest zamiast oleju, mam złe doświadczenia z dodawaniem awokado do ciepłych rzeczy, do pieczenia - gorzknieje, nie wiem czemu.. Myślę, że można zastąpić olejem / masłem, ale nie wiem ile wtedy tego wziąć..
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-05, 08:41   

gosia_w, myślę , że ok 1/3 szklanki (tak robiłam przy cieście pietruszkowym) :-)
jagodzianka, awokado jest zamiast tłuszczu, więc może zastap podobną ilością oleju. Chociaż ją pieke to ciasto regularnie i jeszcze nigdy nie wyszło gorzkie... :-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-05, 08:46   

dziękuję :-)

zastanawiam się jeszcze, czy zamiast awokado można by dać masło orzechowe
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-12-05, 10:26   

Maple Leaf a jakiego awokado używasz? Czarne, zielone, ekologiczne, zwyczajne ? Jest kilka różnych odmian, przynajmniej u mnie na bazarku ;-) niektóre są cholernie gorzkie po poddaniu działania temp.
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-05, 11:29   

Pipii, awokado kupuję takie zwykłe, najzwyklejsze ;) rzadko jadam je na surowo, bo nieszczegolnie je lubię , więc do ciasta trochę żal dodawać takie za 8-10zl.

gosia_w , ciekawy pomysł! Chyba wyprobuje niebawem, bo masła orzechowego u mnie ostatnio pod dostatkiem :->
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-05, 11:36   

Tak sobie myślę, że jeśli z tym awokado taki problem, to jeśli macie sprawdzony przepis na dobrego murzynka, to moznaby go tutaj zastosować. To moje ciasto jest taką sugestią, bo ono mi jako pierwsze przychodzi do glowy, gdy potrzebuję weganskiego ciasta czekoladowego.
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-12-06, 17:34   

mniammmm...... :-P :-P :-P Jak mnie weźmie na czekoladowe smaki, od razu popełnię :mryellow:
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-07, 20:51   

oj, chyba jutro popełnię, brzmi przepysznie :-D
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-08, 19:26   

Ta masa brzmi super! Chyba popełnię ją do kruchych tartaletek ]:->
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-12-13, 18:16   

wyszło przepyszne - zazwyczaj robię takie proste ciasta, więc to tort wypaśmy mi wyszedł :-P
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-12-14, 13:53   

dort, bardzo się cieszę, że smakowało ;-) :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,57 sekundy. Zapytań do SQL: 8