wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową
Autor Wiadomość
Maple Leaf 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-12-04, 22:40   Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową

Przeklejam z bloga.
Mi smakował niesamowicie, zwłaszcza masa jaglana :-D Ładnie się prezentuje, jeszcze lepiej kroi, a przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera dużo czasu. Jeśli chodzi zaś o lukier, to myślę, że tofu możnaby zastąpić nerkowcami i zrobić z nich najpierw taką gęstą śmietankę. Kiedyś taki robiłam i był równie smaczny, albo nawet lepszy.

ciasto:

- 1 szklanka (250ml) mąki orkiszowej razowej,
- 1/2 szklanki (125ml) mąki orkiszowej jasnej,
- 3 łyżki (45ml) ciemnego kakao w proszku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
- 1/3 szklanki (80ml) ksylitolu (można zastąpić cukrem białym lub trzcinowym, a jeśli lubisz słodkie wypieki, to zwiększyłabym jego ilość do 1/2 szklanki),
- 2 łyżki (30ml) musu jabłkowego,
- 1/3 szklanki (80ml) puree z dojrzałego awokado,
- 1 szklanka (250ml) mleka (najlepiej naturalnie słodkiego- ja użyłam ryżowego),
- 1 łyżka (15ml) łagodnego octu.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Dużą blachę (mniej więcej o wymiarach 25x30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przepiej mąki, kakao, sól, proszek, sodę. W osobnym naczyniu wymieszaj ksylitol, mus jabłkowy, papkę z awokado, mleko i ocet tak, by słodzik rozpuścił się. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Przelej masę do foremki i dobrze rozprowadź po całej jej powierzchni (warstwa ciasta nie będzie gruba, więc postaraj się zrobić to tak równomiernie, jak to tylko możliwe). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-12 minut (patyczek lub wykałaczka wbite w środek wyjdzie suche). Wyjmij i ostudź, a w tym czasie przygotuj masy do przełożenia.

masa daktylowo-jaglana:

- 1/3 szklanki (80ml) suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki (125ml) daktyli bez pestek,
- 1 kora cynamonu (ewentualnie można zastapić cynamonem w proszku, dostosowując jego ilość do własnych upodobań),
- 1 szklanka (250ml) wody.

Kaszę podpraż w rondelku, aż zacznie pięknie pachnieć, a jej powierzchnia delikatnie wyblaknie. Dodaj gorącą wodę, daktyle i cynamon, i gotuj, aż ziarenka wchłoną większość płynu (ok. 20 minut). Wyjmij korę cynamonową, a kaszę zmiksuj blenderem na gładko.

Ostudzone placki ciasta pokrój na trzy kawałki (ja przycięłam je do rozmiarów talerza, więc zostało mi trochę skrawków). Na talerzu/paterze połóż pierwszy placek, posmaruj połową jeszcze ciepłej masy jaglanej. Na niej ułóż drugi blat ciasta, na nim rozsmaruj resztę kaszy i przykryj ostatnim plackiem. Lekko dociśnij i odstaw, by przygotować "lukier".

"lukier" twarożkowy z tofu:

- 125g tofu,
- 2-3 łyżki (zależnie od upodobań, trzeba kosztować) syropu z agawy,
- kilka łyżek mleka (u mnie domowe słonecznikowe),
- 1 łyżeczka (5ml) agaru w proszku.
- ew. kilka kropel soku z cytryny, jeśli twarożek sojowy ma mdły lub "trocinowaty" posmak.

Serek pokrusz do misy/kielicha blendera, dodaj syrop z agawy i na początek 2-3 łyżki mleka (oraz ewentualnie sok z cytryny). Zmiksuj całość na gładką masę i skosztuj, by ocenić, czy konieczne jest dalsze dosładzanie. Dolej tyle mleka, by otrzymać 250ml masy i zmiksuj. Przełóż ją do rondelka, zmieszaj z agarem i zagotuj. Po 2-3 minutach bulgotania, zdejmij masę z palnika, odczekaj chwilkę (ok. 3 minuty) i ostrożnie nałóż "lukier" na wierzch ciasta, uważając, by nie spłynął po bokach. Zostaw na kilka minut, by masa zastygła, a następnie pokrój

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2012-12-05, 05:57   

Maple Leaf, brzmi bardzo apetycznie! A ile tych nerkowców wziąć na lukier?

jagodzianka 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2012-12-05, 08:06   

Myślicie, że dałoby radę zastąpić awokado czymś?

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-12-05, 08:19   

Mam wrażenie, że awokado jest zamiast oleju, mam złe doświadczenia z dodawaniem awokado do ciepłych rzeczy, do pieczenia - gorzknieje, nie wiem czemu.. Myślę, że można zastąpić olejem / masłem, ale nie wiem ile wtedy tego wziąć..

Maple Leaf 

Wysłany: 2012-12-05, 08:41   

gosia_w, myślę , że ok 1/3 szklanki (tak robiłam przy cieście pietruszkowym) :-)
jagodzianka, awokado jest zamiast tłuszczu, więc może zastap podobną ilością oleju. Chociaż ją pieke to ciasto regularnie i jeszcze nigdy nie wyszło gorzkie... :-)

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2012-12-05, 08:46   

dziękuję :-)

zastanawiam się jeszcze, czy zamiast awokado można by dać masło orzechowe

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-12-05, 10:26   

Maple Leaf a jakiego awokado używasz? Czarne, zielone, ekologiczne, zwyczajne ? Jest kilka różnych odmian, przynajmniej u mnie na bazarku ;-) niektóre są cholernie gorzkie po poddaniu działania temp.

Maple Leaf 

Wysłany: 2012-12-05, 11:29   

Pipii, awokado kupuję takie zwykłe, najzwyklejsze ;) rzadko jadam je na surowo, bo nieszczegolnie je lubię , więc do ciasta trochę żal dodawać takie za 8-10zl.

gosia_w , ciekawy pomysł! Chyba wyprobuje niebawem, bo masła orzechowego u mnie ostatnio pod dostatkiem :->

Maple Leaf 

Wysłany: 2012-12-05, 11:36   

Tak sobie myślę, że jeśli z tym awokado taki problem, to jeśli macie sprawdzony przepis na dobrego murzynka, to moznaby go tutaj zastosować. To moje ciasto jest taką sugestią, bo ono mi jako pierwsze przychodzi do glowy, gdy potrzebuję weganskiego ciasta czekoladowego.

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-12-06, 17:34   

mniammmm...... :-P :-P :-P Jak mnie weźmie na czekoladowe smaki, od razu popełnię :mryellow:

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2012-12-07, 20:51   

oj, chyba jutro popełnię, brzmi przepysznie :-D

Jadłonomia 

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2012-12-08, 19:26   

Ta masa brzmi super! Chyba popełnię ją do kruchych tartaletek ]:->

hxxp://www.jadlonomia.com

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2012-12-13, 18:16   

wyszło przepyszne - zazwyczaj robię takie proste ciasta, więc to tort wypaśmy mi wyszedł :-P

Maple Leaf 

Wysłany: 2012-12-14, 13:53   

dort, bardzo się cieszę, że smakowało ;-) :-D

Odpowiedz do tematu