kuchnia indyjska |
Autor |
Wiadomość |
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-07, 12:27
|
|
|
Mniam! Uwielbiam bakłażany z pomidorami! |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:04
|
|
|
Dziś zrobiłam taki obiadek, że jedząc sama byłam w szoku jak mi się to udało. A całość zajęła mi jakieś pół godziny, może 45 minut(z gotowaniem). Inspirowane moją ulubioną książką "Kuchnia Kryszny".
"curry"
1,5 szklanki żółtej fasolki szparagowej pokrojonej w kawałki o długości 2-3 cm.
2 szklanki kostek z dyni (miałam zamrożone)
1 ziemniak pokrojony w małą kostkę (ok. 1x1 cm)
kilka łyżek wiórków kokosowych
1 cebula pokrojona w kostkę
Przyprawy: łyżeczka gorczycy, łyżeczka kminku indyjskiego, dwie łyżeczki kurkumy, sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, mieszanka garam masala(ok. półtorej łyżeczki)
Przyprawy podsmażyć na oleju, po chwili dodać warzywa (dynię zostawiam na koniec, bo szybko mięknie). Mieszać i smażyć kilka minut. Później podlewać wodą, żeby wszystko ładnie się udusiło. Poprzednio robiłam to jeszcze z soczewicą i pomidorami a na końcu dodałam jogurt.
Do tego mieliśmy pomidory z serem - na oleju kumin, sól, pieprz, kurkuma na to 2 pomidory pokrojone, smażone chwilkę później dodane pół kostki sera białego pokrojonego. Wymieszane, na koniec dodane kilka łyżek śmietany kwaśnej.
Do tego wszystkiego ryż.
Ale się obżarliśmy |
|
|
|
|
zoskasamoska
Dołączyła: 03 Mar 2011 Posty: 2
|
Wysłany: 2011-03-03, 20:55
|
|
|
ludki.... kuchnia indyjska ma to do siebie ze wiekszosc warzyw czy curry (masala) robi sie w ten sam sposob, zmieniasz tylko skladniki....... druga rzecz to zamiast pasty czosnkowo imbirowej lepiej jest uzyc swiezy czosnek, z niektorymi warzywami imbir nie idzie w parze, daje taki dziwny smak...... kuchnie indyjska uwielbiam i znam dobrze, bardzo duzo Hindusow jest wegetarianami wiec mozna zawsze cos ciekawego znalesc
dzisiaj na obiad byl baklazan w jogurcie
duzego baklazana kroje w na cwiartki a potem w plastry, smaze w glebokim oleju na zloty kolor, odsaczam nadmiar oleju na reczniku papierowym, miksuje 3 zabki czosnku i duza cebule na papke, podsmazam na oleju, dodaje sol, garam masale, chili powder i szczypte kurkumy, tylko do koloru, podsmazam to przez 2-3 min, w misce mieszam 200ml jogurtu naturalnego na gladka mase. wlewam do cebuli i czekam do zawrzenia, w zaleznosci od marki jogurtu czasem moze wygladac ze sie zwarzyl, mimo to zamieszaj dobrze i bedzie ok, jak tylko zawsze wylaczam gaz i wrzucam smazonego baklazana i posypuje natka pietruszki, znakomite z ryzem |
|
|
|
|
helioza
Dołączyła: 23 Maj 2011 Posty: 25
|
Wysłany: 2011-05-26, 09:22
|
|
|
Mam taką starą broszurkę "Kuchnia wedyjska", była chyba kiedyś rozprowadzana przez Krisznowców. Jest w niej kilka fajnych przepisów, np. na halawę, pieczywo rozmaite, samosy itp. Gdyby ktoś był zainteresowany, mogę zeskanować |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-05-27, 16:49
|
|
|
helioza: zatem czekamy, zawsze komuś może się przydac |
|
|
|
|
helioza
Dołączyła: 23 Maj 2011 Posty: 25
|
Wysłany: 2011-05-27, 19:45
|
|
|
tylko jak to wrzucić ogólnie? |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-05-28, 10:59
|
|
|
Dodac do tego tematu. Czy przepiszesz ulubione (dodając własne modyfikacje jeśli robiłaś coś i zmieniałaś), czy dodasz skany - jak wygodniej. Pamiętaj o podaniu źródła. |
|
|
|
|
helioza
Dołączyła: 23 Maj 2011 Posty: 25
|
Wysłany: 2011-05-30, 09:14
|
|
|
ostatnia próba
taka ciekawostka z dawnych lat...
[ Dodano: 2011-05-30, 10:16 ]
i dalej...
P1030436.JPG
|
|
Plik ściągnięto 848 raz(y) 45,78 KB |
P1030437.JPG
|
|
Plik ściągnięto 868 raz(y) 122,06 KB |
P1030438.JPG
|
|
Plik ściągnięto 849 raz(y) 110 KB |
P1030439.JPG
|
|
Plik ściągnięto 814 raz(y) 125,54 KB |
P1030440.JPG
|
|
Plik ściągnięto 866 raz(y) 151,18 KB |
P1030441.JPG
|
|
Plik ściągnięto 825 raz(y) 184,66 KB |
P1030442.JPG
|
|
Plik ściągnięto 882 raz(y) 141,17 KB |
P1030443.JPG
|
|
Plik ściągnięto 820 raz(y) 143,43 KB |
P1030444.JPG
|
|
Plik ściągnięto 870 raz(y) 160,06 KB |
P1030445.JPG
|
|
Plik ściągnięto 824 raz(y) 146,79 KB |
P1030446.JPG
|
|
Plik ściągnięto 833 raz(y) 155,14 KB |
P1030447.JPG
|
|
Plik ściągnięto 802 raz(y) 139,83 KB |
P1030448.JPG
|
|
Plik ściągnięto 823 raz(y) 160,17 KB |
P1030449.JPG
|
|
Plik ściągnięto 856 raz(y) 157,09 KB |
P1030450.JPG
|
|
Plik ściągnięto 814 raz(y) 139,03 KB |
P1030451.JPG
|
|
Plik ściągnięto 838 raz(y) 151,36 KB |
P1030452.JPG
|
|
Plik ściągnięto 807 raz(y) 139,84 KB |
P1030453.JPG
|
|
Plik ściągnięto 822 raz(y) 144,33 KB |
P1030454.JPG
|
|
Plik ściągnięto 849 raz(y) 151,85 KB |
P1030455.JPG
|
|
Plik ściągnięto 876 raz(y) 162,35 KB |
|
|
|
|
|
ewakowal8
Dołączył: 19 Gru 2012 Posty: 5
|
Wysłany: 2012-12-21, 12:45
|
|
|
hxxp://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/kurczak_tikka_masala/przepis.html
ja wczoraj ugotowalam to danie i bylo rzepyszne. Niby jest w kategorii kuchania brytyjska ale jak dla mnie to smak 100% Indii:) |
_________________ hxxp://www.rankinglokat.net]Ranking lokat - zestawienie najwyżej oprocentowanych lokat |
|
|
|
|
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-21, 13:26
|
|
|
ewakowal8, chyba pomyliłaś fora. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
pałczi
Dołączyła: 26 Gru 2012 Posty: 122 Skąd: Pzn
|
Wysłany: 2012-12-29, 23:36
|
|
|
jagodzianka napisał/a: | ewakowal8, chyba pomyliłaś fora.
| linki "tematyczne" nie wiedzą, czy wegetarianie jedzą drób |
_________________ hxxp://tosmutne.pl/ |
|
|
|
|
martusza
Dołączył: 22 Mar 2012 Posty: 40 Skąd: obywatelka świata
|
Wysłany: 2014-03-18, 20:20 Mallung z lisci dyni ze sri lanki
|
|
|
Maly off top krajoznawczy, zeby nie otwierac nowego watku dla jednego przepisu...
Banalnie łatwa sałatka na ciepło ze Sri Lanki, zwana Mallung:
wersja w ktorej sie zakochalam zrobiona jest z lisci dyni, ale w internecie znalazlam tez opcje z jarmużem czy szpinakiem:
potrzebne sa liscie dyni (podczas gotowania zachowuja sie jak szpinak), czerowna cebula i swieze wiorki kokosowe (koniecznie swieze, aby mogly wypuscic sok!)
cebule oraz liscie dyni (nie musza byc te najmlodsze i najmniejsze) drobno pokroic i wrzucic na delikatnie rozgrzana patelnie (bez tluszczu lub z jego minimalna iloscia) i zostawic ok 1-2 min az liscie zaczna puszczac sok, nastepnie przykryc zawartosc patelni swiezymi wiorkami kokosowymi i lekko posolic, mozna dorzucic 1-2 papryczki chilli. Przykryc i odczekac 4-5 minut ... et voila, gotowe, wystarczy tylko wymieszac!
tu na sri lance mallung podawany jest zazwyczaj jako jeden z dodatkow do warzywnego curry
[img]hxxp://postimg.org/image/vfcbw8vgp/]
[/img]
[img]hxxp://postimg.org/image/7zueqwbpl/][/img] |
|
|
|
|
SKOLMAN_MWS
Dołączył: 27 Gru 2009 Posty: 38
|
Wysłany: 2014-04-21, 04:36
|
|
|
pałczi napisał/a: | jagodzianka napisał/a: | ewakowal8, chyba pomyliłaś fora.
| linki "tematyczne" nie wiedzą, czy wegetarianie jedzą drób |
hxxp://web.archive.org/web/20130328212726/hxxp://vitalmania.pl/forum/topics/kurczak-z-soi]Kurczak z SOI |
_________________ hxxp://www.youtube.com/user/skolman78
hxxp://www.youtube.com/user/skolmanXL
hxxp://www.stagevu.com/user/skolman_mws |
|
|
|
|
ymarcin
Dołączył: 18 Lis 2013 Posty: 20
|
Wysłany: 2014-10-13, 13:22
|
|
|
Znacie jakieś fajne blogi lub książki albo to i to? |
|
|
|
|
karolina2379
Dołączyła: 11 Wrz 2014 Posty: 12
|
Wysłany: 2015-07-02, 13:33 Re: kuchnia indyjska
|
|
|
ina napisał/a: | Znalazłam fajną stronkę na temat kuchni indyjskiej, bo coś ostatnio mam ochotę na jedzonko z tego regionu. Fajnie opisane przyprawy i apetyczne zdjęcia potraw.
hxxp://www.indianfoodsite.com/kuchniaindyjska.htm
Macie może jakieś swoje sprawdzone przepisy na jedzonko indyjskie? Bo ja nie mam doświadczenia żadnego w gotowaniu takich dań . Jakie przyprawy używacie? Sami robicie masale czy kupujecie gotowe mieszanki? |
a ja polecam świetną nową książkę która wyszła w czerwcu 2015 "Gotuj z Ajurwedą dla zdrowia"- prócz 1000 przepisów dużo o zdrowiu.
gotuj_z_ajurweda_ii.jpg
|
|
Plik ściągnięto 150 raz(y) 49 KB |
|
|
|
|
|
Veganbanda
Dołączył: 07 Wrz 2015 Posty: 15
|
Wysłany: 2015-09-07, 12:35
|
|
|
Coś indyjskiego dla niemowlaka:) hxxp://veganbanda.pl/index.php/recipe/duszone-bataty-i-ryz-kokosowy-dla-malucha/ |
_________________ Veganbanda.pl |
|
|
|
|
Mirelka
Dołączył: 02 Lip 2015 Posty: 18
|
Wysłany: 2015-12-03, 14:59
|
|
|
Wczoraj smażyłam cukinie w przyprawie Garam Masala, mniam pyszne plasterki i tym posypane. nie mogłam się najeść. |
|
|
|
|
majczi
Dołączyła: 05 Sty 2015 Posty: 292 Skąd: Opole
|
Wysłany: 2016-02-12, 22:53
|
|
|
ja ostatnio trochę kombinuję z indyjską kuchnią. do tej pory wszelkie dale i curry podawałam z ryżem (lub bez w wersji leniwej), ale ostatnio pokusiłam się o zrobienie chlebków naan... robiłam dwa dni z rzędu, są genialne! przepis od jadłonomii, nie wiem czy to oryginalna indyjska receptura, w necie znalazłam jeszcze przepisy zawierające jogurt, mleko, jajka albo proszek do pieczenia
przepis: hxxp://www.jadlonomia.com/przepisy/imbirowa-saatka-z-rzodkiewki-pani-preeti/
z moich uwag: wg. przepisu smażymy na suchej patelni, ale ja surowe placki smarowałam roztopionym masłem i tą posmarowaną stroną wrzucałam na patelnię. w czasie gdy się smażyły smarowałam górę i posypywałam kuminem. kiedy smażyły się na drugiej stronie, pierwszą jeszcze raz kropiłam masłem i posypywałam granulowanym czosnkiem.
pyszne na ciepło, na zimno trochę gorsze, ale myślę że podgrzane mogłyby być spoko. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
sernis002
www.aterima-med.pl
Dołączyła: 23 Cze 2020 Posty: 1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-06-23, 11:53
|
|
|
Indyjskie curry jest rewelacyjne. Bardzo często je robię z różnymi dodatkami |
_________________ www.aterima-med.pl/oferty |
|
|
|
|
Kolo
Dołączyła: 17 Kwi 2024 Posty: 1
|
Wysłany: 2024-04-17, 14:31
|
|
|
Отличная тема - тушеная капуста
hxxps://www.RussianFood.com/recipes/bytype/?fid=1174 |
|
|
|
|
|
|