Warning ! cookie path is empty! Check in in the Admin Control Panel or set it in the PhpMyAdmin table: prefix_config - cookie_path row
wegedzieciak.pl

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups
RegisterRegister  Log inLog in

Previous topic «» Next topic
lazanki z makaronem owsianym
Author Message
Pipii

Posted:    łazanki z makaronem owsianym [ !!! ]

Kapustę kiszoną płuczemy, jeżeli jest bardzo kwaśna pod bieżącą wodą, następnie kroimy na drobniejsze pasma. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, na początku bez przykrycia, potem pod przykryciem około 45 minut - kapustę lekko solimy, najkorzystniej, aby cała woda wygotowała się - wtedy kapusta zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek cebulkę dusimy, następnie dodajemy do niej kilka sztuk obranych i pokrojonych w kosteczkę pieczarek. Dusimy wszystko do momentu, aż pieczarki uzyskają zadowalająca dla nas miękkość - warto też odparować całą wodę, która powstała z duszenia grzybów z cebulą. Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego). Mieszamy grzyby z kapustą. Gotujemy w osobnym garnku makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente") - odlewamy wodę i mieszamy wraz z kapustą z grzybami. Doprawiamy sosem sojowym Tamari.

gosia_w

Posted:     [ !!! ]

[quote="Pipii"]makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente")[/quote] [b]Pipii[/b], a kto produkuje taki makaron? Ja dotychczas spotkałam tylko owsiany, z którego robi się breja.

bronka
Supergirls don t cry

[b]gosia_w[/b], od Babalskich wychodzi Tobie breja?

gosia_w

Tak [b]bronka[/b], może źle gotuję? Tzn. miękki wychodzi, a ja lubię al dente.

bronka
Supergirls don t cry

[b]gosia_w[/b], ja gotuję 4 minuty i zostawiam na chwilkę w wodzie aż zmięknie odpowiednio. Potem odcedzam i przelewam zimną wodą. To mój nr 1 z makaronów.

Pipii

mam takiej firmy : Castagno
hxxp://www.natu.pl/Makaron-owsiany-skrecone-kolanka-500g-Bio_k7_p1482_s1.html
gotuje się idealnie, 3 minutki i z makaronu nie robi się breja. Miałam już kilka rodzajów (z różnych zbóż) makaronów tej firmy i uważam, że to najlepsza firma od makaronów na rynku.

gosia_w

[b]bronka[/b], [b]Pipii[/b], dziękuję, będę próbować oba z Waszymi instrukcjami gotowania, bo u nas tylko pszenny, orkiszowego nawet córcia nie chce, a ona je sporo makaronu, wolałabym mniej glutenu

margot

ja od Babalskich mam i gotuję , dość krótko , tez zostawiam chwile w tej gorącej wodzie i wychodzi nie twardy , nie nie miękki , tak w sam raz
Uwielbiam go za smak

[ REPLY ]
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: