łazanki z makaronem owsianym |
Autor |
Wiadomość |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-29, 18:38 łazanki z makaronem owsianym
|
|
|
Kapustę kiszoną płuczemy, jeżeli jest bardzo kwaśna pod bieżącą wodą, następnie kroimy na drobniejsze pasma. Gotujemy w niewielkiej ilości wody, na początku bez przykrycia, potem pod przykryciem około 45 minut - kapustę lekko solimy, najkorzystniej, aby cała woda wygotowała się - wtedy kapusta zachowuje najwięcej składników odżywczych.
Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek cebulkę dusimy, następnie dodajemy do niej kilka sztuk obranych i pokrojonych w kosteczkę pieczarek. Dusimy wszystko do momentu, aż pieczarki uzyskają zadowalająca dla nas miękkość - warto też odparować całą wodę, która powstała z duszenia grzybów z cebulą. Dodajemy pieprz, sól i 2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego). Mieszamy grzyby z kapustą. Gotujemy w osobnym garnku makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente") - odlewamy wodę i mieszamy wraz z kapustą z grzybami. Doprawiamy sosem sojowym Tamari. |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:05
|
|
|
Pipii napisał/a: | makaron owsiany (aż do uzyskania twardości "al dente") | Pipii, a kto produkuje taki makaron? Ja dotychczas spotkałam tylko owsiany, z którego robi się breja. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:31
|
|
|
gosia_w, od Babalskich wychodzi Tobie breja? |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:33
|
|
|
Tak bronka, może źle gotuję? Tzn. miękki wychodzi, a ja lubię al dente. |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:37
|
|
|
gosia_w, ja gotuję 4 minuty i zostawiam na chwilkę w wodzie aż zmięknie odpowiednio. Potem odcedzam i przelewam zimną wodą. To mój nr 1 z makaronów. |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:39
|
|
|
mam takiej firmy : Castagno
hxxp://www.natu.pl/Makaron-owsiany-skrecone-kolanka-500g-Bio_k7_p1482_s1.html
gotuje się idealnie, 3 minutki i z makaronu nie robi się breja. Miałam już kilka rodzajów (z różnych zbóż) makaronów tej firmy i uważam, że to najlepsza firma od makaronów na rynku. |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-29, 19:49
|
|
|
bronka, Pipii, dziękuję, będę próbować oba z Waszymi instrukcjami gotowania, bo u nas tylko pszenny, orkiszowego nawet córcia nie chce, a ona je sporo makaronu, wolałabym mniej glutenu |
|
|
|
 |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2012-12-29, 20:45
|
|
|
ja od Babalskich mam i gotuję , dość krótko , tez zostawiam chwile w tej gorącej wodzie i wychodzi nie twardy , nie nie miękki , tak w sam raz
Uwielbiam go za smak |
|
|
|
 |
|