wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ktoś grzeje kozą?
Autor Wiadomość
amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-01-09, 16:27   

to miło zou :) )

Mnemozyne

Wysłany: 2013-01-09, 19:14   

zou dokładnie o to chodzi, my mieliśmy jeszcze taką wersję kombinowaną, bo przejęliśmy po kimś piecyk i sami robiliśmy szamot, ale jak z góry wiesz, że będziesz palić węglem to lepiej od razu kupić mocniejszy.
Powodzenia i miłych, cieplutkich wieczorów! :-)

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2013-01-09, 19:24   

Ciekawy temat.
Ja pamiętam jak mieliśmy taka kozę jak byłam mała. Jak się napaliło, to było aż za gorąco. Mieliśmy też w domu piece kaflowe. Lubiłam się przytulać do pieca :)
Jak byłam nastolatką, to paliłam w piecu u dziadka w domu, tam też mieszkałam parę lat.
Teraz w Irlandii mamy kominek, palimy drewnem i torfem, uwielbiam to :)

A tak w ogóle to myślałam, że MarcieJS ogrzewanie wysiadło i że teraz będzie się swoją kozą ( żywą ) dogrzewać :mrgreen: Swoja drogą nasz Jack Russell jak się do niego przytulić, to grzeje co najmniej jak koza ;) :-)

zou 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2013-01-11, 19:33   

Mnemozyne - dziękuję za życzenia ciepłych wieczorów. Dzisiaj w Gdansku od rana zawieja, oczywiście miejska, więc wszystko rozmaka, ale i tak cięzko jechac rowerem...Ale za każdym razem gdy teraz jade na chatę, wyobrażam sobie jak to bedzie błogo i niemal rozkosznie rozgrzać się przy piecyku z ogniem.

Generalnie może to jakaś "chłopomania" u mnie ale bardzo lubię czuć ciałem pory roku, tzn. nie wyobrażam sobie siebie w trybie życia typu - klimatyzacja w aucie latem, oraz ogrzewanie auta zima i myk do garażu podziemnego, potem zakupy i znów w podkoszulku do auta i do garażu w domu...Tak może się wyalienować zupełnie od pór roku...Dla mnie to byłoby niepokojące. Lubię gdy zima zmarzne na dworze i że sie ogrzeje, a latem, że się spocę no nie wiem może to chodzi o takie zwierzęce "czucie" organizmu? Jakiś atawizm? No nie wiem...Inaczej czegoś mi brakuje we mnie, w odczuciach...

adriane - i co jak byłas mała nie poparzyłas sie nigdy o piecyk? Bo czasem myślę,z ę to jest b.niebezpieczne np. dla gości z dziecmi...
Palenie torfem to musi byc suuuper! I ekologicznie i naturalnie i zgodnie z tamtym miejscem...Fajnie macie! A Jack Russel to...wolnowar?
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...

adriane 

Wysłany: 2013-01-11, 22:16   

zou napisał/a:
Lubię gdy zima zmarzne na dworze i że sie ogrzeje, a latem, że się spocę no nie wiem może to chodzi o takie zwierzęce "czucie" organizmu?

Mam tak samo :) Tylko, że teraz tu w Irlandii nie mam prawdziwej zimy i prawdziwego lata niestety.

zou napisał/a:
adriane - i co jak byłas mała nie poparzyłas sie nigdy o piecyk? Bo czasem myślę,z ę to jest b.niebezpieczne np. dla gości z dziecmi...
Palenie torfem to musi byc suuuper! I ekologicznie i naturalnie i zgodnie z tamtym miejscem...Fajnie macie! A Jack Russel to...wolnowar?

Kaflowym piecem się nie poparzyłam, ani żadnym innym, ostrożna byłam :)
Torfu tu mamy dostatek, naturalne złoża :) A Jack to taki mały rozrabiaka terierek :)

zou 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2013-01-11, 22:21   

adriane - ! Przepraszam za zidentyfikowanie Psa jako AGD :-/ . To musi byś super psiak! Ja mam papużki ale do nich nie śmiem się przytulać. (nie wybaczyłyby mi czegoś takiego! :roll: )
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...

adriane 

Wysłany: 2013-01-11, 22:24   

zou napisał/a:
Przepraszam za zidentyfikowanie Psa jako AGD

:lol: :lol: :lol: Ja się nie gniewam :)

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2013-01-12, 00:45   

My tez myślimy żeby w przyszłym roku w dużym pokoju tzw salonie wstawić kozę. Jest to ostatnie pomieszczenie, największe, grzejniki są tu chlodniejsze niz gdzie indziej i dlatego mnie sie przebywa. A fajnie tak sobie na ogień popatrzeć :) Co prawda nie mamy w pokoju komina, ale zamierzamy rurę puścić do góry i wyjść na strychu przed dachem (żeby juz dziury w nowym nie robic) w bok przez mur.
Mysle ze da radę tak zrobić :-)
www.bezglutenowewege.blogspot.com

amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-01-12, 14:09   

Wiem że żeby dobrze grzał musi mieć w środku szamot.

Gudi 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2013-01-12, 22:57   

zou napisał/a:
i co jak byłas mała nie poparzyłas sie nigdy o piecyk? Bo czasem myślę,z ę to jest b.niebezpieczne np. dla gości z dziecmi...

my robiąc teraz dach przygotowujemy wszystko pod kozę na przyszły sezon o ile będzie nas na nią jeszcze stać:) a jak nie to na lepsze czasu... i właśnie się zastanawiam co z dzieciem - macie jakieś patenty na płotki czy po prostu pilnujecie?

a te ziemniaczki to czuję, że będzie hit dla gości :)

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2013-01-13, 10:44   

Gudi, u nas dzieci trzymają się z daleka. Mikoś raz się sparzył jak był malutki, od tego czasu wie, że zbliżać się nie należy. Oczywiście nie celowo udzieliłam mu takiej lekcji, sama się udzieliła... O płotku można zawsze pomyśleć jeśli masz obawy.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2013-01-13, 11:04   

Gudi napisał/a:
i właśnie się zastanawiam co z dzieciem - macie jakieś patenty na płotki czy po prostu pilnujecie?

My mieliśmy płotek wokół kominka, Stach akurat uczył się chodzić, zarzucało go, teraz już jest zdjęty.

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

Odpowiedz do tematu