praca w domu, emerytura |
Autor |
Wiadomość |
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-09-10, 14:05
|
|
|
gosiabebe, oj wyobrażam sobie, wyobrażam, my się przez cztery lata przeprowadzaliśmy pięć razy |
|
|
|
|
gosiabebe
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1494
|
Wysłany: 2007-09-10, 14:06
|
|
|
kasienka napisał/a: | my się przez cztery lata przeprowadzaliśmy pięć razy |
oj to nie byłoby na moje nerwy jestem pełna podziwu |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-10, 14:10
|
|
|
gosiabebe, powodzenia pamiętam nasza radość na przeprowadzkę |
|
|
|
|
Tobayashi
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 1507
|
Wysłany: 2007-09-10, 18:00
|
|
|
Gosiabebe, uff, super że masz dach. ok. a zdradź ziomalce gdzie te typowe bloki ??? chyba trochę tęsknię za TG |
|
|
|
|
gosiabebe
|
Wysłany: 2007-09-10, 19:00
|
|
|
na Okrzei obok budowlanki kurcze przez cztery lata chodziłam do tej szkoły i szczerze jej niecierpię ,a teraz będę na nią patrzeć codziennie z okna |
|
|
|
|
martka
Pomogła: 88 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 3822 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-09-10, 19:08
|
|
|
gosiabebe, super, ze znaleźliście mieszkanko |
|
|
|
|
gosiabebe
|
Wysłany: 2007-09-10, 19:09
|
|
|
martka napisał/a: | gosiabebe, super, ze znaleźliście mieszkanko |
wiem |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2007-09-10, 21:02
|
|
|
pao napisał/a: | ja odnoszę wrażenie, ze z pomysłów rządzących to i tak nic sie w praktyce nie sprawdza (albo przynajmniej niewiele...) zatem jeden chybiony pomysł w te czy wewte |
Niby tak, tylko składkę zdrowotna podwyższą, był pomysł skladki na opiekę nad ludźmi starymi, jeszcze trochę a okaże się że oddajemy państwu 100% pensji.
A mieszkanka to życzę własnego, albo chociaż bankowego |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2007-09-11, 08:30
|
|
|
fajna wiadomość gosiabebe i oby następna przeprowadza była już do własnego |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2007-12-08, 09:49
|
|
|
To jak to jest ? Jesli dobrze rozumiem , to teraz po smierci męza zona nie moze pobierac jego emerytury ? ( z tego co piszecie to chyba tak wynika )
A jesli tylko mąz byl uprawniony do pobierania emerytury ( a zona nie bo nie pracowala ) to co w chwili jego smierci zostaje calkowicie na lodzie i ma zerowe dochody ?
Z resztą to samo w drugą strone , gdy to mąz nie pracuje a zona tak , to wtedy po jej smierci mąz zostaje na lodzie ?
Przeciez to chore jest jesli byli malzenstwem i pieniadze mieli wspolne (newet jesli tylko jedno z nich bralo na siebie ten obowiazek ) to panstwo nie ma pozniej po smierci malzonka prawo odbierac tych wypracowanych pieniedzy ...
A moze ja jestem naiwna
Prace zaczelam dosc wczesnie ( bo od 18roku zycia ) ale co z tego , bo tylko na umowe zlecenia ( a to jakbym nie pracowala wogole ) pozniej dlugi okres az do teraz na czarno czyli bez zadnych umow , odprowadzanych skladek itd ) Wiec na dzien dzisiejszy to o wlasnej emeryturze moge pomarzyc |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-08, 10:05
|
|
|
Żona otrzyma emeryturę-rentę po mężu, o ile w chwili jego śmierci miała skończone 50 lat. Otrzyma też rentę jeżeli ma pod opieką nieletnie dziecko, dzieloną na nią i dziecko/dzieci. Jeżeli ukończy 50 lat zanim dziecko osiągnie pełnoletność, to później renta w całości przechodzi już na nią jako emerytura. Tak więc, trudniej w przypadku śmierci jednego z małżonków w młodym wieku. U mnie np. wyszło na styk. Ja skończę 50 lat w maju, a w listopadzie Nataniel skończy 18. U nas są takie przepisy, że trzeba mieć też trochę farta (niestety nasze przepisy zdołałam odczuć na własnej kieszeni w tym roku ) |
|
|
|
|
Kamm
|
Wysłany: 2007-12-08, 10:38
|
|
|
Ewa, dziekuje bardzo za objasnienia
Czyli jak np w chwili smierci zona ma 48 lat to przez dwa lata nie dostaje zadnych swiadczen dopiero jak bedzie miala 50 lat ? bosko
[ Dodano: 2007-12-08, 10:42 ]
pao napisał/a: | myśmy otworzyli na razie na 15 lat na dziewczyny. 200 miesięcznie nie jest majątkiem aż takim a szacowana kwota przy minimalnych założeniach to 75000 zatem na start w dorosłe życie przyzwoicie |
Pao , jesli mozna wiedziec co to za fundusz , w jakim banku itd ?
Jesli rozumiem to przez 15lat wplacacie po 200zl miesiecznie na ten fundusz i po 15latach macie minimum 75 tys , czyli raz wiecej jakbyscie te dwie stowy miesiecznie w domku odkladali |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-08, 15:21
|
|
|
Kamm napisał/a: | Czyli jak np w chwili smierci zona ma 48 lat to przez dwa lata nie dostaje zadnych swiadczen dopiero jak bedzie miala 50 lat ? |
To nie jest tak, że musi czekać aż skończy 50 lat i wtedy dostanie. U mnie jest np. tak, że ja skończę 50 lat zanim Nati skończy 18 i wtedy rentę dostanę. Jednak jeżeli kończyłambym 50-tkę np. 2 lata później, to nie dostałabym tej renty w ogóle. Jeżeli teraz żona ma np. 30 lat i jej mąż umiera, a nie mają dzieci, to jej nigdy nie będzie przysługiwać renta po mężu. Renta przysługuje żonie tylko i wyłącznie wtedy, gdy w chwili śmierci męża ma 50 lat lub ukończy tyle zanim jej małoletnie dziecko osiągnie pełnoletność. Witaj w naszym kraju |
|
|
|
|
Kamm
|
Wysłany: 2007-12-08, 17:26
|
|
|
Ewa napisał/a: | To nie jest tak, że musi czekać aż skończy 50 lat i wtedy dostanie. U mnie jest np. tak, że ja skończę 50 lat zanim Nati skończy 18 i wtedy rentę dostanę. Jednak jeżeli kończyłambym 50-tkę np. 2 lata później, to nie dostałabym tej renty w ogóle. Jeżeli teraz żona ma np. 30 lat i jej mąż umiera, a nie mają dzieci, to jej nigdy nie będzie przysługiwać renta po mężu. Renta przysługuje żonie tylko i wyłącznie wtedy, gdy w chwili śmierci męża ma 50 lat lub ukończy tyle zanim jej małoletnie dziecko osiągnie pełnoletność. Witaj w naszym kraju |
Ja pierdziele kto to wymyslil
Dlaczego jezeli dziecko pierwsza osiąga pelnoletnosc a mama dopiero po nim 50lat to wtedy swiadczen nie dostaje Co to za polityka ? W takim razie wypadalo by miec dzieci dopiero po 32 roku zycia I z tym ze jezeli miala mniej niz 50 lat w chwili smierci to tez nic nie dostanie , a jak miala 49 , przechlapane
No dobra , ale tu ciągle mowa tylko o jakiejs rencie , czyli rozumiem ze normalnej emerytury po malzonku to juz nie ma ? |
|
|
|
|
pao [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-09, 17:16
|
|
|
Cytat: | Pao , jesli mozna wiedziec co to za fundusz , w jakim banku itd ? |
wcześniej nie odpisywałam bo nie byłam w sieci, teraz odpowiedź masz na pw |