|
płatki owsiane |
| Autor |
Wiadomość |
okso
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 11 Wrz 2009 Posty: 91 Skąd: Lbn
|
Wysłany: 2010-10-09, 07:31
|
|
|
zmienic chociaz mleko na jakies roslinne
btw z platkami np zytnimi trzeba postepowac tak samo jak owsianymi, tak? moczyc dodawac cos kwasnego itd?? |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-09, 10:00
|
|
|
troszkę umiaru zalecam
jak pisał Jędruś wszystkie nasiona zawierają kwas fitynowy (to taki dar o mamy ewolucji - zabezpiecza minerały zawarte w części magazynowanej nasionka przed rozkładem tak by zarodek gdy zechce mu się kiełkować otrzymał ich optymalną ilość)
chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy...
padło na biedne płatki bo to popularny pokarm, w którym nasionowość jest widoczna gołym okiem
oczywiście nie powstrzymam się aby nie wspomnieć że w tempehu Rhizopus o. za pomocą wydzielanych przez siebie enzymów rozprawia się z kwasem fitynowym na cacy
A jeden z polskich żywieniowców eksperymentujący z tempehem na początku lat '80 dodawał do soi ziarna słonecznika i.... płatki owsiane (uzyskiwał tempeh sojowo -słonecznikowo - owsiany!) Jeszcze nie próbowałem hodowli ale mam cały czas w planach... |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-10, 07:32
|
|
|
| Tempeh-Starter napisał/a: | | chodzi więc o wszystkie nasiona wszystkie zboża i kasze, wszystkie strączkowe, wszystkie orzechy... |
i wszystkie tyle samo? |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-10, 08:50
|
|
|
to by trzeba było się wczytać (gdzieś) i sobie sprawdzić
ilość miligramów kwasu fitynowego vs ilość gram spożywanych nasion
ale może się po bliższym zbadaniu okazać że dobowa ilość przyswajanego kwasu jest tak znikoma że nie ma praktycznego wpływu na przyswajanie minerałów ze zbóż
Anglików popytać. To jest światowe zagłębie owsiankowe...
(no i faktycznie jacyś tacy bladzi są, ) |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-10, 18:09
|
|
|
| ja rozumiem, że owies ma więcej. Ale nie sprawdzałam. I nie będę. Jem płatki, bo lubię. Bez mleka, bo nie lubię. |
|
|
|
 |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik

Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-11, 09:57
|
|
|
| Jędruś napisał/a: | ...Jak widać kwas cytrynowy jest silniejszym kwasem od kwasu fitynowego i zabiera od niego jony wapnia i innych minerałów. Dlatego warto dodać soku z cytryny do moczonych płatków owsianych ale wody również nie wolno odlewać bo traci się minerały.
Idealnie jest podkiełkować nasiona owsa (owies łuskany lub odmiana owsa bezłuskowego)....
|
nie jestem pewien jak smakują płatki moczone w wodzie z dodatkiem soku z cytryny ale jeśli zakwaszenie wody ma ograniczać niepożądany wpływ kwasu fitynowego na minerały...
to przypominam że środowisko żołądka jest bardzo silnie kwaśne 1.6(!)-3,2pH a rozdrobniony pokarm przebywa w nim od 1 do 4 godzin.
wydaje się więc że cytrynę możemy zaoszczędzić np. do pysznej tarty cytrynowej |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-10-11, 11:37
|
|
|
| Oj, namieszaliście. A takie dobre ciasteczka owsiane zrobiłam i aż się normalnie boję przepis wrzucać. (Chociaż z żurawinami były, to trochę tej wit. C tam było). |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-11, 11:45
|
|
|
| kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane |
|
|
|
 |
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-10-11, 12:50
|
|
|
| gosia_w napisał/a: | | kofi, wrzucaj przepis, ja uwielbiam ciasteczka owsiane |
kofi wrzucaj, jestem przed dostawą żurawiny moge na ciasteczka część zużyć a teraz leczę ręce po pigwie |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-10-11, 17:34
|
|
|
Ale to z suszoną żurawiną. Jutro wrzucę. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
owieczka

Dołączyła: 05 Wrz 2010 Posty: 33 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-10-11, 21:47
|
|
|
| ja znam hxxp://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/10/owsiane-ciasteczka-z-urawin-i-bia.html]taki przepis na ciasteczka z żurawiną, ale nie miałam okazji jeszcze go przetestować. |
_________________ Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl |
|
|
|
 |
Songo
Dołączył: 21 Cze 2010 Posty: 12
|
Wysłany: 2010-10-16, 00:04
|
|
|
"Kwas fitynowy i minerały"
hxxp://www.cyberbaba.pl/content/view/2111/1/
"Naturalny składnik zbóż – kwas fitynowy utrudnia nam przyswajanie pierwiastków, dopiero fermentacja z udziałem bakterii mlekowych zachodząca w zakwasie powoduje ograniczenie działania fitynianów."
hxxp://rakiel-czarnecka.pl/index.php?action=edit&id=227
[ Dodano: 2011-03-13, 00:51 ]
Jeśli tworzenie płatków jest z udziałem wysokiej temperatury to enzymy rozkładające kwas fitynowy są pewnie niszczone. Czyli płatki nawet moczone nie będą dobre.
Do tego akrylamid:
"Jak wyjaśnił prof. Naruszewicz, akrylamid jest obecny w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, a szczególnie dużo zawierają go smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.
Jest to substancja toksyczna dla układu nerwowego. "W wielu badaniach potwierdzono też, że indukuje on procesy nowotworowe" - zaznaczył prof. Naruszewicz.
Akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący."
źródło: hxxp://nauka.wp.pl/title,Chipsy-szkodza-sercu,wid,10861171,wiadomosc.html?ticaid=1bef9 |
|
|
|
 |
|
|