wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hej! WHO o wegetarianiźmie - nie mogę znaleźć
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-11-16, 00:18   

Mój niemąż kocha zwierzątka, ale zje, i owszem... jak można mamie odmówić? Jak coś powiem o maltretowaniu, albo jak ostatnio widzieliśmy, jak w jakiejś ubojni żywcem kurczaki wieszali na hakach za nogi to się przejmuje, ale je...

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 00:21   

Cytat:
że kupię mu na zimę kamizelę z karakułów - cieplutką - w końcu to nie on zabił jagnięta, więc może spokojnie sobie ją nosić, prawda?

mocne...

marcyha 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-11-16, 00:46   

Lily napisał/a:
Mój niemąż kocha zwierzątka, ale zje, i owszem... jak można mamie odmówić? Jak coś powiem o maltretowaniu, albo jak ostatnio widzieliśmy, jak w jakiejś ubojni żywcem kurczaki wieszali na hakach za nogi to się przejmuje, ale je...
U mnie dokładnie ta sama sytuacja - mamusia nie pozwoli by syna głodny chodził. A akurat jest tak, że on (i ja też) u mamuni jest codziennie, więc mięskiem raczony codziennie. I cuksami i ciachami :roll: . Teraz sobie pomarudzę, uwaga: No więc - teściowa ma zwyczaj kupowania nam różności - tak nam pomaga. W sumie to miło, ALE - znosi mi do domu cukierki, ciacha, czekolady... Kiedy jestem z nią w sklepie - wygląda to tak:
-o, cukierki te fajne kupię, dobrze? Wiem, że nie chcesz, ale troszkę czasem... Dzieci je uwielbiają...
- nie, dziękuję, wolę postawić owoce do podjadania, albo orzechy...
- no, masz rację... o, czekolada dobra jest - z orzechami...
No i mimo moich protestów zawsze i tak kupi co chce... Przecież niech dzieci mają coś z dzieciństwa. Niedawno się wściekłam i zaczęłam o tym z małżem rozmowę, która przeistoczyła się w wojnę (niewdzięcznica jezdem i tyle). I teściówka akurat się napatoczyła, to i jej wygarnęłam. "O, widzę, że to już zaczyna być jakaś obsesja" tak mnie podsumowała... Ale obiecała, że słodyczy nie będzie znosić...
Ale dla mnie najgorszą sprawą jest coś innego - teściowa zajmuje się Misiaczką kiedy ja pracuję. To są 4 godziny dziennie. Ona wie, że nie podają mięsa małej, niby przeszła nad tym do porządku dziennego... Ostatnio kiedy nie było jej w domu znalazłam w jej śmieciach (no, niechcący :-> ) słoiczek po obiadku HIPP z królikiem. Nie mam wątpliwości, że pasie Miśkę mięchem, jak tylko zniknę za rogiem :evil: . Nie wiem co robić, najchętniej zrezygnowałabym z pracy, ale to niestety niemożliwe.

Lily 

Wysłany: 2007-11-16, 00:49   

Tacy inwazyjni teściowie to faktycznie niefajna sprawa. Mojej też trudno czegokolwiek odmówić, bo za każdym razem to samo od początku. Wciska i już.

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 07:55   

marcyha napisał/a:
Nie wiem co robić, najchętniej zrezygnowałabym z pracy, ale to niestety niemożliwe

Wynająć opiekunkę. Obcej osobie łatwiej przetłumaczyć.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 08:16   

Cytat:
Nie mam wątpliwości, że pasie Miśkę mięchem, jak tylko zniknę za rogiem

ja bym wzięła teściowa na pogawędkę i wyjaśniła: jak mała jeszcze raz mięso dostanie to teściowej podziękujemy a najmiemy opiekunkę.

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2007-11-16, 08:52   

Marcyha, ja się obawiam, że nie tylko będzie mięso, ale i cała góra słodyczy dla malucha. Chyba warto porozmawiać i zdecydowanie ustalić dietę dziecka (o ile teściowa jest z tych osób, które chcą rozmawiać i będą tego przestrzegać).

marcyha 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-11-16, 09:21   

pao napisał/a:
Cytat:
Nie mam wątpliwości, że pasie Miśkę mięchem, jak tylko zniknę za rogiem

ja bym wzięła teściowa na pogawędkę i wyjaśniła: jak mała jeszcze raz mięso dostanie to teściowej podziękujemy a najmiemy opiekunkę.

Tak, myślę, że tak zrobię. Boję się jednego - ona zaakceptuje, pokiwa głową "oczywiście, Ty tu decydujesz". A potem i tak będzie robić swoje. A przecież nie będę jej po śmietniku węszyć w poszukiwaniu dowodów :-/ . Przecież już teraz robi to potajemnie chowając przede mną mięsne żarcie więc kwestia jej uczciwości w tej sprawie jest oczywista :-/ . No zobaczymy, ale blado to widzę. Wiem, że robi to z miłości. Wiem, że jest świetną opiekunką i gdyby nie jedzenie - to po prostu byłby raj na ziemi. Misiak to jej oczko w głowie - dzwoni do mnie do pracy, żeby mi powiedzieć, że Misionek to najładniejszy i najmądrzejszy dzidziuś na świecie (no, ma rację :mryellow: ). Wiadomo, że żadna obca osoba nie da Misiakowi tyle miłości, nie poświęci jej tyle uwagi.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 09:29   

Cytat:
Przecież już teraz robi to potajemnie chowając przede mną mięsne żarcie więc kwestia jej uczciwości w tej sprawie jest oczywista :-/

więc jej to powiedz. nie masz do niej zaufania. oki, według niej będziesz przesadzać i inne tam takie. ale to też pytanie do ciebie: czy naprawdę chcesz tego dopilnować, bo jeśli tak, to przy uporze teściowej trzeba się jednak liczyć z zastosowaniem mocniejszych środków.

Cytat:
Wiadomo, że żadna obca osoba nie da Misiakowi tyle miłości, nie poświęci jej tyle uwagi.

to zależy czego oczekujesz od opiekunki... jeśli tylko wiecznego zachwytu to pewnie masz rację, ale jeśli chodzi o dobre, ciepłe i bezpieczne warunki rozwoju, to są przecież nianie z prawdziwego zdarzenia :) jeno poszuka trzeba...

Lily 

Wysłany: 2007-11-16, 10:43   

Marcyha, a może zanieś jedzenie i powiedz, że mała to wszystko ma zjeść? Może nie da rady jej wcisnąć nic dodatkowo?

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2007-11-16, 10:47   

zawsze może do tego wege dorzucić coś od siebie...

takie uszczęśliwianie na siłę niestety przybiera wiele odmian..

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2007-11-16, 13:19   

niestety niektóre osoby są niereformowalne.
trzeba niestety wybrać na czym ci bardziej zależy: czy żeby Misią opiekowała się babcia, czy żeby nie jadła mięsa i słodyczy
ja w swoim życiu musiałam dokonać wielu radykalnych cięć i wiem że warto

powodzenia, może uda ci się dogadać z teściową, czego zyczę z całego serca :-)

Odpowiedz do tematu