|
Witam |
| Autor |
Wiadomość |
malinka
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Gru 2011 Posty: 100 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 2011-12-16, 00:33 Witam
|
|
|
Witajcie. Mam nadzieje ze mnie nie zjecie. Nie jestem wegatarianką. Chcialam bym przejsc na wegatarianizm. . Narazie ograniczylam mieso do minimum. Zanim to zrobie to chce sie do tego przygotowac. Mysle, ze to dobre miejsce aby znalezc przepisy na danie wegatarianskie. Pewnie cos znajde dla siebie mimo, ze jestem wybredna. Nie chcialabym ryzykowac braku witaminy B12. Wiem, ze mniej jej potrzeba jesli sie jej miesa.
Cos o mnie mam lat 19, studiuje Zarzadzanie na Politechnice Wroclawskiej. |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-12-24, 14:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jaskrawa
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 21 Lip 2011 Posty: 2217 Skąd: Międzyborów
|
Wysłany: 2011-12-16, 00:50
|
|
|
cześć tu jest tyle przepisów i porad dotyczących żywienia, że może się w głowie zakręcić
bardzo dobrze, że trafiasz tu przed przejściem na wegetarianizm, a nie wiele lat po (jak ja ) |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-16, 01:21
|
|
|
No wiec dobry wybor podjelam rejestrujac sie tutaj. No to widze, ze nie bede miec problemu ze znalezieniem czegos dla siebie.
Nie czuje bariery, ktorą nie ktorzy tworzą miedzy miesozercami a wegatarianami. Dziekuje.
Jak mowisz tak to pewnie tak jest. Napewno razniej jest tu.
A powiedz mi jak to jest z kwestią ryby. Nie ktorzy wegatarianie ją akceptują. Z tego co piszesz to jestes juz wielelotnią wegatarianką. Narazie na rybe sie przerzucilam. Wiem, ze ryba to mieso. |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-12-24, 14:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
krop.pa
Pomogła: 54 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 1869 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2011-12-16, 07:19
|
|
|
malinka, witaj |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-12-16, 08:49
|
|
|
malinka, witaj! |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
jaskrawa
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 21 Lip 2011 Posty: 2217 Skąd: Międzyborów
|
Wysłany: 2011-12-16, 10:31
|
|
|
malinka, jeśli chodzi o ścisłość - wegetarianie nie jedzą ryb (mimo że niektórzy nie-wegetarianie tak twierdzą). nie chcę Ci nic sugerować, ale może potraktuj rybki jako etap przejściowy do wegetariańskiej diety, jeśli chcesz ją stosować, ale nie czujesz się jeszcze gotowa? na pewno warto najpierw zapoznać się z zasadami zdrowego żywienia, które znajdziesz na forum i stopniowo je zaczynaj stosować (nie wiem, czy z dnia na dzień da się totalnie zmienić swoje złe przyzwyczajenia. a może Twoje wcale nie są złe
ja jestem wegetarianką od jakichś 7-8 lat, ale tak naprawdę dopiero niedawno, odkąd mam dziecko zaczęłam zastanawiać się nad swoją dietą. wcześniej to było po prostu niejedzenie mięsa, a zastępowanie go produktami sojowymi i soczewicą, bez zwracania dużej uwagi na to, co w ogóle jem.
wejdź sobie na wątek "Dieta wege - jak zacząć? Porady dla początkujących" - znajduje się w dziale "nasze zdrowie" w części "my, rodzice". tam jest mnóstwo cennych rad |
|
|
|
 |
Madź

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2011 Posty: 254
|
Wysłany: 2011-12-16, 11:50
|
|
|
malinka, bry |
_________________ Moja Hiszpania hxxp://postalesdeasturias.wordpress.com/ |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-16, 14:17
|
|
|
Ryba jest narazie tylko tak aby nie bylo takiego szoku dla organizmu. Gwaltowne zmiany zle wplywają. Taki przejsciowym stanem miedzy miesozerstwem a wygatarianizme.
Spotkalam sie z taki "wegatrainakami". Z naczy one tak sie okreslają. Bo ja bym ich tak nie nazwala z racji z tego ze sprzeczne definicją wegatarinizmu. Wegatarianizmie nie je się wogole miesa. A one czasami jedzą kurczaka i rybe. Rozumiem, ze moze byc chwila slabosci bo kazdy ją ma. No ale co one pisaly to nie wygladalo na to. Tylko na ograniczenie spozywania miesa.
Mysle, ze nie da sie z dnia na dzien porzucic przyzwyczaje, gdy sie uwielbia cos. A zeby nie wyszlo ze ja jakas milosniczka miesa. Nie jestem nią. Tylko rezygnuje z wieprzowiny i kurczaka. No zaniedlugo z ryb. Reszty nie jadam, nie trawie. Jak narazie nie mialam w ustach od kilku dni. Dobrze z tym sie czuje.
Sera żoltego zrezygnowalam z dnia na dzien. Przez przygode na wakacjach. Raz probowalam jesc go po tym ale mnie odrzucalo od tego. No wiec czasami tez jest mozliwe natychmiastowa zmiana jesli cos na to wplynie. Jem tylko w postaci stopionej.
Moja mama stara sie prowadzac zdrową zywnosc. No wiec mysle ze az tak zle ze mną nie jest. Teraz to sama decyduje co jem. No wiec moze to troche innaczej wygladac. No ale pewne nawyki napewno jakies zostaly. Do salatek bez miesnych i surowek. Latwiej bedzie mi unikac miesa. Nie bede miec nacisku ze strony mamy przynajmiej. Tylko weeekendy. No ale cos wymysle.
Soczewicy i produktow sojowych to ja jesc napewno nie bede. Mnie juz od nich odrzuca chociaz nie mam pojecia jak to smakuje. Slyszalam, tez ze soczewica jest modyfikowana.
To zaraz tam zajrze i poczytam. |
|
|
|
 |
ana138
vel uma ;)

Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2011-12-16, 17:25
|
|
|
malinka, witaj
| jaskrawa napisał/a: | | ale tak naprawdę dopiero niedawno, odkąd mam dziecko zaczęłam zastanawiać się nad swoją dietą. wcześniej to było po prostu niejedzenie mięsa, a zastępowanie go produktami sojowymi i soczewicą, bez zwracania dużej uwagi na to, co w ogóle jem. |
u mnie dokładnie to samo. dobrze, że tu trafiłysmy |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 |
|
|
|
 |
bodi
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2011-12-16, 17:45
|
|
|
malinka, witaj i miłej lektury wątku podlinkowanego wyżej
modyfikowana często jest soja, soczewica jak najbardziej godna jest polecenia, spróbuj
aaha, spokojnie możesz przestać jeść ryby z dnia na dzień, szoku dla organizmu nie będzie, nie bój się |
|
 |
moony
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy Dołączyła: 25 Lis 2009 Posty: 3740 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-12-16, 23:00
|
|
|
malinka, hej!
O soczewicę się nie obawiaj, jest świetna i można wiele potraw z niej zrobić. Czerwona, brązowa, żółta, zielona - jest z czego wybierać. Soja rzeczywiście może być modyfikowana, ale wegetarianie wd wbrew pozorom dużo jej nie jedzą
I pamiętaj, że jeśli ktoś je mięso zwierząt karmionych modyfikowaną soją czy kukurydzą to tak jakby sam się modyfikowanym żywił. |
_________________ mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-17, 20:43
|
|
|
ana138 Wazne ze wkoncu tu wtrafilyscie. Lepiej pozno niz wcale.
Mama mi mowila ze kiedys jadla kotlety sojowe. Znaczy kawalek. Nie zasmakowaly mi. Watpie zeby teraz do nich sie przekonala.
Do soczewicy to mnie dziewczyny nie przekonacie. Wiekszosc lubi arbuzy ale ja nie. Taki nijaki, wodnisty jest. Wiele innych produktow jest, ktore mi odpowiadają.
Jestem osobą wybredna wiec nie wszystko mi podpasuje.
Przejrzalam tam ten temat. Znalazlam cos dla siebie mimo ze ze mnie wybredna osoba. + do tego nabial ( bez mleka i sera zoltego).
Kilka dni temu przestalam jest mieso takie hodowane na ziemi. Dlatego ryba. Moze tak malymi kroczkami a nie wszystko na raz. Jesli to powoli sie zrobi to prawdopodobienstwo powrotu do dawnego zywienia jest mniejsze.
Dumna jestem z siebie nie jadlam dzisiaj wogole miese. ( ryby rowniez).
Wkurzona jestem, bo w naturze pani zabardzo mi nie potrafila odpowiedziec napytanie czy ten produkt jest testowany na zwierzetach czy nie. Powiedziala ze raczej nie. Juz nie testują. Zdecydowalam sie kupic. Sprawdzilam w necie i jest testowany. Wyrzucilam ten podklad nie bede na siebie tego swinstwa na kladac. Wiecej juz tego nie kupie. |
|
|
|
 |
aga40
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 13 Gru 2011 Posty: 711
|
Wysłany: 2011-12-18, 07:09
|
|
|
| zazwyczaj to jest napisane na takim produkcie i chyba jest odpowiedni znaczek,wiec jak masz watpliwosci to nie bierz, bo po co masz pozniej kase w bloto wyrzucac. wiekszosc kosmetykow mozesz robic sama. znajdziesz pelno stron na necie. sa to niekoniecznie domowe papki. mozesz kupic skladniki, ktore zrobia ci kosmetyk jak ze sklepu. ja zamiast kremu uzywam dobrych olejow i tez sie sprawdza. |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-18, 13:04
|
|
|
Wlaśnie nawet jak jest znaczek na produkcie to nie można mieć 100% pewności czy napewno nie był testowany na zwierzętach. Czesto różne firmy nim się posługują, a w rzeczywistości testują. A po za tym jest jakies oswiadczenie, ze firmy nie muszą stosowac tego znaczka. Teraz UE nie dopuszcza zadnych produktow testowanych na zwierzetach. Ale jednak.
Po prostu jest inny sposob, poszukać na liscie jakiś firm, ktore nie testują. A pozniej szukac tego produktu w sklepie.
A ja nie wyrzucilam tej kasy w błoto tylko moj ojciec. Ojciec jest przeciwny testostowaniu na zwierzetach. Czy ta w moich myslach na ten temat. Jest jeden plus tego nigdy wiecej nie kupie tego produktu. Najlepiej sie uczy na wlasnych bledach.
Tylko ja nie mam czasu na taką zabawe. Moze kiedys. Ale teraz pozostaje mi korzystac z tych firm, ktore nie testują. |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-12-24, 14:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maharetefka

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-12-18, 13:41
|
|
|
dziewczyny, tu lista produktow nie testowanych: hxxp://www.ok.3bird.net/ |
_________________ go vegan!
 |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-18, 23:00
|
|
|
Wiem wiem, tez jest lista produktow nie testowanych na stronie Peta. |
| Ostatnio zmieniony przez malinka 2011-12-24, 14:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lamialuna
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 16 Cze 2010 Posty: 1396 Skąd: Eire
|
Wysłany: 2011-12-22, 13:14
|
|
|
malinka, witaj i powodzenia |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe |
|
|
|
 |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-12-22, 14:57
|
|
|
| malinka, hej. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-22, 15:09
|
|
|
| Dziekuje bardzo ;* Krok po kroczku zblizam sie do bycia wegatarianką. Wlasnie zrobilam rewulucje kosmetykow. Uzywam teraz tylko, takich, ktore nie są stosowane na zwierzetach. Reszte mam zamiar wyrzucic do smieci. Wczesniej o tym nie mialam pojecia. Lepiej pozniej niz wcale. |
|
|
|
 |
Dorota
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 07 Sty 2008 Posty: 1833 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-12-23, 14:55
|
|
|
Witaj |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
 |
Dominika
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 973 Skąd: UK
|
Wysłany: 2011-12-24, 09:00
|
|
|
| malinka,witaj i powodzenia w zmianach zyciowych! |
|
|
|
 |
malinka
|
Wysłany: 2011-12-24, 13:45
|
|
|
Dziekuje ;* Juz nastąpiły zmiany. Miesa ladowego sama siebie nie tkne. Jest takie nijakie, mdle. W sumie nigdy nie przepadalam zabardzo za miesem oprocz wieprzowiny. Pracuje nad rybą aby ją wyrzucic z mojego menu. Memu musze sobie stworzyc. Informacjami tymi co tu są to nie bedzie problemu. |
|
 |
|
|