|
Owoce do ciasta z galaretką - jakie? |
| Autor |
Wiadomość |
Tanpopo
Dołączył: 24 Lis 2010 Posty: 125
|
Wysłany: 2013-01-16, 21:09 Owoce do ciasta z galaretką - jakie?
|
|
|
Nie byłam pewna gdzie zamieścic to pytanie, więc uznałam że Off-top będzie idealnym miejscem. W ten weekend świętujemy (moje i chłopca) urodziny i planuję zrobić pierwsze w życiu ciasto biszkoptowe z galaretką karagenową. Chciałabym zrobić na cieście obrazek z owoców (ewentualnie masy makowej i wiórek kokosowych), który znalazłby sie pod tą galaretką, tylko nie mam pewności jakich owoców użyć - ideałem byłyby jagody, ale żeby wyszło w miarę ekonomicznie o tej porze roku powinnam użyć mrożonych. Czy mrożone owoce nie zepsują ciasta ani galaretki (rozpuszczą się, puszczą sok i będzie lipa...)? Czy należy je rozmrozić przed położeniem na cieście?
Jak myślicie? |
_________________ weganizacja w toku |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2013-01-16, 21:27
|
|
|
| Tanpopo, na pewno kiwi nie nadaje się do galaretek, jagody, truskawki, maliny są ok, nie rozmrażaj ich przed położeniem na ciasto, |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-01-16, 21:54
|
|
|
dżo, dlaczego kiwi nie?
Do żelatyny rozumiem,ale roślinnych? |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-01-16, 21:57
|
|
|
Kiwi, ananas nie nadają się do żelatynowych galaretek, do agarowych czy karagenowych są OK.
Mogą być jeszcze np. mandarynki czy winogrona. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Ka.ja

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 24 Paź 2008 Posty: 746 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2013-01-16, 23:09
|
|
|
Do galaretek (robię z agarem) daję dokładnie to co napisała Lily - ananas (świeży lub z puszki), kiwi, winogrona i bezpestkowe mandarynki. Zawsze się udają.
Ostatnio pozwoliłam sobie na świeże truskawki (z Egiptu - pachniały i smakowały cudnie). |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
Ciuszki chłopięce 110-140,zabawki, książki dla dzieci i dorosłych - hxxps://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/hZRW/ |
|
|
|
 |
Tanpopo
Dołączył: 24 Lis 2010 Posty: 125
|
Wysłany: 2013-01-17, 02:27
|
|
|
dżo na sklepowych karagenowych galaretkach jest nawet napisane, że nadaja się do wszystkich owoców, w tym kiwi i ananasa. Nie próbowałam galaretek z agaru i nie spieszy mi się (z tego co wiem są mętne i kruche, a nie przejrzyste i delikatne jak karagenowe, czy też, tfu, żelatynowe). Raczej będę eksperymentować w domu z karagenem. Truskawki znajdą się na cieście obowiązkowo - wąchałam je w sklepie, pachną cudownie. A niby zimowe truskawki są bez smaku i zapachu. |
_________________ weganizacja w toku |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-01-17, 05:31
|
|
|
| z karagenem lepiej uważać hxxp://ohsheglows.com/2013/01/07/carrageenan-in-our-food/ |
|
|
|
 |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2013-01-17, 10:36
|
|
|
Też nie jestem zwolenniczka karagenu. Używam agar do galaretek. Jest przejrzysty, ale twardszy i bardziej kruchy. My się przyzwyczailiśmy.
| Tanpopo napisał/a: | | Czy mrożone owoce nie zepsują ciasta ani galaretki (rozpuszczą się, puszczą sok i będzie lipa...)? |
Nie popsują. Jak położysz mrożone to będę ładniej wyglądały w galaretce. Przy rozmrażaniu skapcieją.
Ja robię galaretki najczęściej z kompotów domowych. Moje dzieciaki uwielbiają. |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-01-17, 10:56
|
|
|
| Ja też robię z agaru, karagenowe są chyba te gotowe. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
|
|